Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

JP Morgan: «Το κλείσιμο της ΕΡΤ είναι ρίσκo»


«ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΝΑ ΑΥΞΗΣΕΙ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΤΟΥ»

jp-morgan-to-kleisimo-ths-ert-einai-risko-gia-ton-samara
Μια τολμηρή κίνηση που επιτρέπει στην Ελλάδα να πετύχει τους στόχους που θέτει η τρόικα βραχυπρόθεσμα θεωρεί η JP Morgan σε έκθεσή της την απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ. Όπως αναφέρει, η απόφαση αυτή ενέχει σημαντικά ρίσκα για την κυβέρνηση συνασπισμού, ωστόσο εκτιμά πως εάν ο Σαμαράς καταφέρει να ξεπεράσει το σκόπελο, ενδέχεται να αυξήσει την ισχύ του μακροπρόθεσμα.

Σύμφωνα με την έκθεση ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ είτε θα εμμείνουν στην αντίδρασή τους, αυξάνοντας τον κίνδυνο πρόωρων εκλογών σε δύσκολη συγκυρία, είτε θα το αποδεχτούν τελικά, παρά το θόρυβο που έχει ξεσπάσει. Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να ελπίζει ότι εάν καταφέρει να εμμείνει στη θέση της για την ΕΡΤ, θα έχει καταφέρει πλήγμα στις πολιτικές αντιστάσεις όσον αφορά στις μελλοντικές αποφάσεις για ζητήματα αποχωρήσεων.

Υπάρχουν σημαντικά ρίσκα σε όλο αυτό το σκηνικό. Ενώ η εκτίμηση της κοινής γνώμης για την ΕΡΤ δεν ήταν απαραιτήτως θετική, η ξαφνική εμφάνιση μαύρων οθόνων σε όλη τη χώρα εντυπώνεται στη συλλογική συνείδηση όπως δεν το έχουν καταφέρει άλλα μέτρα.

Είναι ήδη ξεκάθαρο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το αντιμετωπίζει ως ευκαιρία να αυξήσει τα ποσοστά αποδοχής του. Είναι πιθανή η συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων καθ΄όλη τη διάρκεια της εβδομάδας ενώ είναι πιθανό ακόμη και να κάνει πίσω η κυβέρνηση εντός των επόμενων 48 ωρών.

Οι επόμενες μέρες θα αποτελέσουν σημαντική ένδειξη για το εάν η Ελλάδα ξεφεύγει σταδιακά από τους πολιτικούς περιορισμούς του παρελθόντος, τονίζει η έκθεση.

Εξάλλου όπως αναφέρει οι απολύσεις στο Δημόσιο ήταν ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και τρόικας, με την κυβέρνηση να αντιμετωπίζει επανειλημμένως προβλήματα στην ευθυγράμμιση με τις απαιτήσεις των δανειστών. Ο αναθεωρημένος στόχος από την τρόικα έκανε λόγο για μείωση στα μισθολόγια του δημοσίου κατά 15.000 εργαζόμενους έως τα τέλη του 2014 με 2.000 αποχωρήσεις εντός του καλοκαιριού.

Η κυβέρνηση συνάντησε σημαντικές αντιστάσεις, εν μέρει και από τα κόμματα της συμπολίτευσης, και ήταν ελκυστική η ιδέα να ευθυγραμμιστεί με τις απαιτήσεις της τρόικας σε μία κίνηση (σημειώνεται ότι οι απολύσεις στην ΕΡΤ υπερβαίνουν το βραχυπρόθεσμο στόχο).

Επίσης, η απόφαση ενδέχεται να επηρεάστηκε από την επιθυμία της να επιδείξει δέσμευση στους στόχους του προγράμματος, μετά την πρόσφατη αποτυχία στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ.
ΝEWPOST

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου