Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Με αύξηση των πωλήσεων καινούργιων αυτοκινήτων κατά 41% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2013, η Ελλάδα είχε το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

Αύξηση 3,9% στις πωλήσεις αυτοκινήτων παρουσιάζουν τα στοιχεία της οργάνωσης  LMC Automotive για το μήνα Ιούνιο, στη Δυτική Ευρώπη.

Το αποτέλεσμα σηματοδότησε ότι για 10η συνεχή χρονιά ο ετήσιος ρυθμός των μηνιαίων στοιχείων για την αγορά, παρουσιάζει αυξητικές τάσεις. 

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι συνολικές πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων από την αρχή τοτ χρόνου ανέρχονται μέχρι τώρα σε 6,4 εκατομμύρια οχήματα, αριθμός που είναι αυξημένος κατά 5,4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου χρόνου.

Με βάση τα αποτελέσματα των πωλήσεων και για τον μήνα Ιούνιο, οι ειδικοί υπολογίζουν ότι συνολικά το 2014 οι πωλήσεις θα φτάσουν ή και θα ξεπεράσουν τα 12,2 εκάτ. αυτοκίνητα στην Δυτική Ευρώπη. Σύμφωνα πάντα με τα υπάρχοντα στοχεία η αγορά του αυτοκινήτου έχει εφέτος τις καλύτερες προοπτικές για αύξηση, σε σχέση με τα όσα είδαμε τα τέσσερα τελευταία χρόνια.

Η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, έχει αυξηθεί κατά 11% , το πρώτο εξάμηνο του 2014. Αντιθέτως, ισχνές είναι οι επιδόσεις στη Γερμανία που τον Ιούνιο παρουσίασαν μείωση κατά 1,9% σε ετήσια βάση στη χώρα.

Οι αγορές της Ισπανίας και της Ελλάδας παρουσιάζουν  ανοδική τάση των πωλήσεων. Στην Ελλάδα είδαμε τη μεγαλύτερη αύξηση σε ετήσια βάση στις πωλήσεις κατά το μήνα Ιούνιο, με  41%. Συνολικά, 37.474 οχήματα έχουν πουληθεί στην χώρα από την αρχή του χρόνου. Η αύξηση είναι της τάξης του 23,4% σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Πως κρίνει αυτή την αύξηση ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων;

«Η ανάκαμψη που εμφανίζει η αγορά καινούργιων επιβατικών αυτοκινήτων, αποδίδεται κυρίως στην αισθητή βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης για τέταρτο διαδοχικό μήνα, καθώς βελτιώνεται η πρόθεση των καταναλωτών για αγορές μεγάλης αξίας στο προσεχές χρονικό διάστημα.
Επίσης, η θεαματική αύξηση της τουριστικής ζήτησης έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη της αγοράς καινούργιων επιβατικών αυτοκινήτων ενώ σημαντική είναι και η συμβολή του εσωτερικού τουρισμού που φαίνεται να ανακάμπτει για πρώτη φορά εδώ και πέντε χρόνια.
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ο ιδιαίτερα θετικός ρυθμός ανάπτυξης που παρατηρείται στην αγορά επιβατικών αυτοκινήτων, οφείλεται, μεταξύ άλλων, και στην ιδιαίτερα χαμηλή βάση σύγκρισης με το προηγούμενο έτος, καθώς ο κλάδος αυτοκινήτου κατέγραψε τα τελευταία χρόνια ζημιές της τάξης του 80%.
Οι εταιρικές πωλήσεις επιβατικών αυτοκινήτων συνεχίζουν για τέταρτο διαδοχικό μήνα να προπορεύονται με διαφορά τις λιανικές πωλήσεις, καθώς από τις αρχές του έτους η συμμετοχή τους ανήλθε σε 52,4% από 48,9% την αντίστοιχη περίοδο το 2013, ενώ η συμμετοχή των λιανικών πωλήσεων επιβατικών αυτοκινήτων παρουσιάζει πτώση -7% σε σχέση με πέρυσι.
Όσον αφορά στον Ιούνιο, σχεδόν 6 στα 10 νέα επιβατικά αυτοκίνητα που πουλήθηκαν ήταν εταιρικά (59,2%), με τη συμμετοχή των λιανικών πωλήσεων να περιορίζεται σε 40,8%. Οι πωλήσεις των πετρελαιοκίνητων επιβατικών αυτοκινήτων συνεχίζουν, για δέκατο τρίτο διαδοχικό μήνα, να βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων των καταναλωτών (6 στα 10 καινούργια επιβατικά αυτοκίνητα).
Αναλυτικότερα, τον περασμένο μήνα ταξινομήθηκαν 7.964 επιβατικά αυτοκίνητα έναντι 5.648 τον Ιούνιο του 2013. Οι εταιρικές πωλήσεις έφτασαν τις 4.714 μονάδες, με τις λιανικές πωλήσεις να ακολουθούν με 3.250 μονάδες. Εκ των 7.964 επιβατικών αυτοκινήτων, 4.785 ήταν πετρελαιοκίνητα, 3.111 βενζινοκίνητα, 32 υβριδικά, 24 διπλού καυσίμου και 12 φυσικού αερίου. Το 95,4% των συνολικών ταξινομήσεων επιβατικών αυτοκινήτων του Ιουνίου αφορά αυτοκίνητα με κινητήρα ως 1.600 κυβικά εκατοστά».

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου