Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

La Santa Muerte: Η "Αγία-Σκελετός" που ανέτρεψε την καταδίκη εμπόρων ναρκωτικών

Πώς ένας σκελετός επηρέασε το αποτέλεσμα της δίκης


Η καταδίκη δύο εμπόρων ναρκωτικών και όπλων από την Oklahoma ανατράπηκε την Τετάρτη στις ΗΠΑ, χάρη σε ένα σκελετό, γνωστό ως “La Santa Muerte”.

Το εφετείο (10th U.S. Circuit Court of Appeals) έκρινε ότι ο στρατάρχης που ειδικεύεται στις υποθέσεις που αφορούν τη Santa Muerte, επηρέασε την καταδίκη του Rafael Goxcon-Chagal, (53) και της Maria Vianey Medina-Copete (38), καταθέτοντας ότι η “λαϊκή αγία”  αποτέλεσε “μία πολύ καλή ένδειξη για πιθανή εγκληματική δραστηριότητα.” Η μαρτυρία του ειδικού δεν κρίθηκε αξιόπιστη από το εφετείο, που θεωρεί ότι αυτή η κατάθεση επηρέασε ουσιαστικά το αποτέλεσμα της δίκης και γι' αυτό όρισε νέα δικάσιμο για το ζευγάρι.
Ο  Goxcon-Chagal και η  Medina-Copete, οι οποίοι κατάγονται από την Tulsa της Oklahoma, καταδικάστηκαν τον Αύγουστο του 2012 για διακίνηση μεθαμφεταμίνης. Μαζί με τα παράνομα ναρκωτικά βρέθηκε και μία κάρτα προσευχής της Santa Muerte, κατά τη διάρκεια μιας στάσης της κυκλοφορίας, που οδήγησε στη σύλληψη του ζευγαριού το 2011, δήλωσαν οι αρχές. Και οι δύο καταδικάστηκαν σε 15 χρόνια φυλάκισης.

Κατά τη διάρκεια της δίκης τους, οι εισαγγελείς κλήθηκαν από το στρατάρχη Robert Almonte στο Δυτικό Τέξας, για να συζητήσουν τη χρήση τη Santa Muerte από εμπόρους ναρκωτικών. Ο Almonte, ο οποίος έχει εκπαιδεύσει όργανα επιβολής του νόμου και έχει γράψει για τη Santa Muerte, τους είπε ότι έχει κληθεί να καταθέσει ως εμπειρογνώμονας για τη “λαϊκή αγία” σε προηγούμενες υποθέσεις. Αν και ο Almonte κατέθεσε στην υπόθεση του ζευγαριού ότι όλοι όσοι είναι αφιερωμένοι στη Santa Muerte δε συνδέονται απαραίτητα και με εγκληματική συμπεριφορά, το εφετείο είπε ότι τα σχόλια του χρησιμοποιήθηκαν από τις εισαγγελικές αρχές για τη στήριξη των επιχειρημάτων τους, τα οποία ήταν “εξαιρετικά προκατειλημμένα εναντίον των κατηγορουμένων.”

Αν και συνδέεται μερικές φορές με το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, η Santa Muerte είναι δημοφιλής στο Μεξικό και λατρεύεται μεταξύ άλλων και από μερικούς καλλιτέχνες, ομοφυλόφιλους ακτιβιστές και φτωχούς μετανάστες, ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ. Ντυμένη με ένα μαύρο ράσο καλόγριας και κρατώντας ένα δρεπάνι στο ένα χέρι, η Santa Muerte, ελκύει ανθρώπους για διάφορους λόγους, λένε οι ειδικοί στη θρησκεία. Οι πιστοί αναζητούν συχνά τη βοήθεια της αγίας, ώστε αυτή να σταματήσει την αδικία, να εκδικηθεί γι' αυτούς ή να σταματήσει τους εραστές τους από το να τους απατούν. Η Santa Muerte δεν αναγνωρίζεται από την Καθολική Εκκλησία και ορισμένοι στο Βατικανό έχουν καταγγείλει την “αγία του λαού”.

Ο Andrew Chesnut, συγγραφέας του βιβλίου “Αφιερωμένοι στο Θάνατο: Η Santa  Muerte, η Αγία - Σκελετός” και ο επίσκοπος Walter F. Sullivan, πρόεδρος των Καθολικών Σπουδών στο Virginia Commonwealth University, αποκάλεσε την απόφαση του εφετείου “απόφαση-ορόσημο.” Είπε ότι ήταν η πρώτη φορά που άκουσε ότι ακυρώθηκε καταδίκη, επειδή χρησιμοποιήθηκε σε δίκη η λαϊκή αγία. “Η Santa Muerte έχει χρησιμοποιηθεί ως αποδεικτικό στοιχείο και ως πιθανή αιτία, σε ορισμένες περιπτώσεις,” είπε ο Chesnut . “Δεν είναι απλά μια αγία των ναρκωτικών, και πολλοί από τους λατρευτές της δεν επιδειξνύουν εγκληματική συμπεριφορά”,  ενώ συνέχισε, λέγοντας ότι πολλοί διακινητές ναρκωτικών προσεύχονται στον Άγιο Ιούδα, έναν αναγνωρισμένο από την Καθολική Εκκλησία άγιο, ο οποίος όμως σπάνια αναφέρεται σε ποινικές υποθέσεις.

(Πηγή: Huffington Post)
news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου