Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

Βίντεο: Ο Νερούδα ξαναπερπατά στους δρόμους του Σαντιάγο

Βίντεο: Ο Νερούδα ξαναπερπατά στους δρόμους του Σαντιάγο

Σαράντα χρόνια μετά το θάνατό του, ο Πάμπλο Νερούδα γράφει ξανά ερωτικά ποιήματα και περπατά στους δρόμους του Σαντιάγο, πρωτεύουσας της Χιλής, με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας.

Ο Νομπελίστας ποιητής έγινε για λίγο ορατός την Παρασκευή και εθεάθη να γράφει στίχους στο παράθυρο του πάλαι ποτέ σπιτιού του, που τώρα πλέον είναι μουσείο. Στη συνέχεια η φιγούρα του φεύγει και περνά μπροστά από σπίτια και κτίρια, ενώ κάνει βόλτες στους δρόμους του Σαντιάγο, όπως συνήθιζε όταν ζούσε.

Το εν λόγω πρότζεκτ είναι μέρος μίας πρωτοβουλίας του ιδρύματος Πάμπλο Νερούδα με αφορμή τη συμπλήρωση των 110 ετών από τη γέννησή του, στις 12 Ιουλίου 1904.

Πώς ακριβώς «ζωντανεύει» ο Νερούδα; Ενας κινούμενος προτζέκτορας στέλνει την ασπρόμαυρη εικόνα του χιλιανού ποιητή στην πρόσοψη των κτιρίων, δίνοντας την εντύπωση ότι περπατά στις λεωφόρους του Σαντιάγκο, απαντά ο Αντρέα Γκάνα, καλλιτεχνικός διευθυντής της εταιρείας Delight Lab, που βρίσκεται πίσω από τον εικονικό Νερούδα.

«Είναι μία κινούμενη εικόνα που έρχεται από ένα όχημα. Όταν κάνει την προβολή, η εικόνα στις προσόψεις δίνουν την εντύπωση ενός προσώπου που περπατά», σημειώνει.

Ενας ομιλητής απαγγέλει στίχους του ποιητή και μοιάζει σαν να είναι ο ίδιος ο Νερούδα που διαβάζει τα ποίήματά του, την ώρα που περπατά.

Ο εικονικής πραγματικότητας ποιητής περπατά στους δρόμους κοντά στο Μουσείο και στην κεντρική λεωφόρο Αλαμέδα, για τέσσερις ώρες. Οι εικόνες του περιδιαβαίνοντος Νερούδα έχουν ληφθεί από παλαιότερες ταινίες που έχουν καταχωρηθεί στα αρχεία του Ιδρύματος.

Ο Πάμπλο Νερούδα κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1971 και θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ερωτικούς ποιητές στον κόσμο.

Ηταν επίσης αριστερός πολιτικός και διπλωμάτης, καθώς και στενός φίλος του τότε σοσιαλιστή προέδρου Σαλβαδόρ Αλιέντε, ο οποίος προτίμησε να αυτοκτονήσει από το να παραδοθεί στο στρατό του Αουγκούστο Πινοσέτ κατά το πραξικόπημα της 11ης Σεπτεμβρίου 1973.

Ο Νερούδα πέθανε στις 23 Σεπτεμβρίου 1973, σε ηλικία 69 ετών χτυπημένος από καρκίνο του προστάτη.

Ν.Δ. (Πηγή: Associated Press)




ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου