Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

Συνελήφθη ο Μαζιώτης σε συμπλοκή στο Μοναστηράκι

ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΣ Ο ΙΔΙΟΣ, ΕΝΑΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΚΑΙ ΔΥΟ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ
Συνελήφθη ο Μαζιώτης σε συμπλοκή στο Μοναστηράκι
Στα χέρια της ΕΛΑΣ βρίσκεται από το μεσημέρι ο έως πρότινος καταζητούμενος και ηγετικό στέλεχος της τρομοκρατικής οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας», Νίκος Μαζιώτης, μετά από ένοπλη συμπλοκή που προκάλεσε με αστυνομικούς στο Μοναστηράκι, κατά την οποία τραυματίστηκε ο ίδιος, ένας αστυνομικός και ελαφρά δύο τουρίστες, ένας Αυστραλός και ένας Γερμανός.

Η σύλληψή του έγινε χάρη στην ψυχραιμία ειδικού φρουρού, ο οποίος συνεπλάκη μαζί του και πέτυχε, παρά το γεγονός ότι ο έως σήμερα καταζητούμενος τον πυροβόλησε και τον τραυμάτισε, να τον ακινητοποιήσει με τη βοήθεια τον συναδέλφων του και να τεθεί τέλος στη δράση ενός εκ των πλέον καταζητούμενων τρομοκρατών.

Η πύλη των φυλακών για τον Μαζιώτη αναμένεται ν΄ ανοίξει εκ νέου το επόμενο χρονικό διάστημα, μετά την ανάρρωσή του από το τραύμα που υπέστη κατά την συμπλοκή που προκάλεσε με τους αστυνομικούς στο πιο πολυσύχναστο σημείο της Αθήνας, αδιαφορώντας για τυχόν θύματα μεταξύ των δεκάδων πολιτών που βρέθηκαν την ώρα εκείνη στην Ερμού για τα ψώνια τους.

Η αρχή του τέλους για τη δράση του στελέχους της τρομοκρατικής οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας» άρχισε με το που πέρασε, πιθανότατα βγαίνοντας από το σταθμό του μετρό, την πύλη καταστήματος με είδη κάμπινγκ, στη συμβολή των οδών Ερμού και Αθηνάς.

Συνελήφθη ο Μαζιώτης σε συμπλοκή στο Μοναστηράκι

Σύμφωνα με πληροφορίες μία πελάτισσα παρατήρησε ότι έφερε όπλο και πως ήταν μεταμφιεσμένος και χωρίς να γνωρίζει για ποιον πρόκειται, ειδοποίησε τηλεφωνικά την αστυνομία.

Μετά το τηλεφώνημα άρχισε να σφίγγει γύρω του ο κλοιός των αστυνομικών και στην προσπάθειά του να διαφύγει, ο Μαζιώτης πυροβόλησε εναντίον των ανδρών της Ομάδας ΔΙΑΣ που έφτασαν στο κατάστημα, με συνέπεια να τραυματιστεί ελαφρά ένας τουρίστας. Οι αστυνομικοί δεν απάντησαν στη φάση αυτή, για να μην κινδυνεύσουν οι διερχόμενοι πολίτες.

Συνελήφθη ο Μαζιώτης σε συμπλοκή στο Μοναστηράκι

Αμέσως μετά ο Μαζιώτης μπήκε σε ταξί που περνούσε την ώρα εκείνη από την οδό Αθηνάς και προσπάθησε να διαφύγει. Το ταξί όμως κόλλησε στην κίνηση και όταν είδε τους αστυνομικούς να φτάνουν από κάθε σημείο κατέβηκε και κινήθηκε προς την Ερμού. Έτρεξε στους γύρω δρόμους σε μία ακόμη προσάθεια να διαφύγει, όπου πάλι πυροβόλησε εναντίον των ατυνομικών που τον καταδίωκαν , με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ο δεύτερος τουρίστας.

Όταν ο τρομοκράτης έφτασε στην Καπνικαρέα τον περίμεναν οι αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙΑΣ, οι οποίοι είχαν ειδοποιθεί για ένα άτομο που οπλοφορούσε και ήταν οπλισμένο.

Συνελήφθη ο Μαζιώτης σε συμπλοκή στο Μοναστηράκι

Όταν ένας από τους αστυνομικούς, ειδικός φρουρός, κάλεσε το Μαζιώτη να σταματήσει, αυτός έβγαλε ένα πιστόλι και πυροβόλησε τρεις φορές εναντίον του. Ο αστυνομικός σώθηκε από θαύμα, χάρη στο αλεξίσφορο γιλέκο που φορούσε. Μία σφαίρα τον βρήκε όμως στο πόδι και τον τραυμάτισε.

Δεν έχασε όμως την ψυχραιμία του και με επαγγελματισμό πέτυχε να πυροβολήσει μία φορά και να θέσει εκτός μάχης, τραυματίζοντάς τον, τον τρομοκράτη. Με τη βοήθεια συναδέλφων του της ΔΙΑΣ ο αστυνομικός συνέλαβε το Μαζιώτη, ο οποίος, με ασθενοφόρο διακομίστηκε στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση.

Ενας από τους τουρίστες που τραυματίστηκε κατά την ένοπλη συμπλοκή που οδήγησε στη σύλληψη του Νίκου Μαζιώτη
 
Ενας από τους τουρίστες που τραυματίστηκε κατά την ένοπλη συμπλοκή που οδήγησε στη σύλληψη του Νίκου Μαζιώτη
 
Το ότι δεν υπήρξαν θύματα σε μία τόσο πολυσύχναστη περιοχή της Αθήνας οφείλεται σε θαύμα, αφού η μάχη που έδωσε ο έως πρότινος καταζητούμενος τρομοκράτης προκειμένου να διαφύγει, έγινε μέσα σε δεκάδες κόσμου.

Πληροφορίες από την αστυνομία αναφέρουν ότι ο Μαζιώτης είχε θεαθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Αττική και είχε τεθεί υπό παρακολούθηση. Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, κυκλοφορούσε με ταυτότητα με το όνομα Μιχάλης Μιχελάκης του Νίκου, γεννηθείς στις 16-4-1977.

Συνελήφθη ο Μαζιώτης σε συμπλοκή στο Μοναστηράκι

Με αυτή την ταυτότητα είχε αγοράσει και αυτοκίνητο τύπου Χιουντάϊ, που όπως διαπιστώθηκε, χρησιμοποίησαν κατά τη διαφυγή τους οι δράστες της ληστείας στο υποκατάστημα της τράπεζας στην Κλειτορία.

Το γεγονός ότι ο Μαζιώτης μπήκε στο κατάστημα με τα είδη κάμπινγκ, οδηγεί τους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ στην εκτίμηση ότι ίσως να προετοίμαζε ληστεία ή κάποιο άλλο κτύπημα και πήγε για να πάρει υλικά που του έλειπαν.

Συνελήφθη ο Μαζιώτης σε συμπλοκή στο Μοναστηράκι

Το ότι επέλεξε το κατάστημα της συγκεκριμένης περιοχής εκτιμούν, επίσης, έγινε για να είναι κοντά στην επιλογή του και για ν΄ αποφύγει τον κίνδυνο να έχει ...ανεπιθύμητες συναντήσεις κατά τη μεταφορά των υλικών από μεγάλη απόσταση.

Τελικά, τη συνάντηση που απεύχετο ο Μαζιώτης δεν τη γλίτωσε, αφού έπεσε επάνω στους αστυνομικούς που, συμπτωματικά, σήμερα ήταν κατά εκατοντάδες στο κέντρο της Αθήνας, αφού από το πρωί ήταν σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου, της λαθρομετανάστευσης και της εγκληματικότητας γενικότερα.

Συνελήφθη ο Μαζιώτης σε συμπλοκή στο Μοναστηράκι

Παράλληλα, ο Μαζιώτης έπεσε επάνω σε ειδικό φρουρό που λειτούργησε άψογα, με επαγγελματισμό και ψυχραιμία, αφού πέτυχε, μέσα στην καρδιά της Αθήνας, με δεκάδες κόσμου γύρω - γύρω, να σταθμήσει γεγονότα και καταστάσεις και να θέσει εκτός μάχης, με μικροτραυματισμούς μόνο πολιτών, τον επικίνδυνο και αδίστακτο όπως απεδείχθη από τον τρόπο που ενήργησε (πυροβολώντας μέσα σε κόσμο για να μη συλληφθεί) τρομοκράτη.

Αμέσως μετά τη σύλληψη του Μαζιώτη η ΕΛ.ΑΣ έβαλε σε εφαρμογή ένα δεύτερο σχέδιο, αυτό της σύλληψης συνεργών του, αλλά και ατόμων που του παρείχαν κατάλυμα από την ημέρα που είχε δραπετεύσει.

Ελέγχονται περιοχές στις οποίες οι αστυνομικοί έχουν υποψίες ότι διέμενε, καθώς και διαμερίσματα στα οποία ενδεχομένως ο τρομοκράτης να έχει κρύψει οπλισμό.

Συνελήφθη ο Μαζιώτης σε συμπλοκή στο Μοναστηράκι

Όσον αφορά σε τυχόν συνεργούς του τρομοκράτη, καταστηματάρχες της περιοχής στην οποία σημειώθηκε η συμπλοκή ανέφεραν ότι μόλις έπεσαν οι πρώτοι πυροβολισμοί, είδαν να φεύγουν προς διαφορετικές κατευθύνσεις τρία άτομα.

Λίγες ώρες μετά τη σύλληψη Μαζιώτη οδηγήθηκε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής ο οδηγός ταξί, στο αυτοκίνητο του οποίου μπήκε για λίγο, στην προσπάθειά του να διαφύγει, ο καταζητούμενος έως πρότινος τρομοκράτης.

Η προσαγωγή του έγινε προκειμένου να εξακριβωθεί εάν έχει κάποια σχέση με το Μαζιώτη ή πέρασε τυχαία από το σημείο την ώρα του σοβαρού περιστατικού.

Συνέντευξη της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ για τη σύλληψη του τρομοκράτη

Όπως είπε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ για τη σύλληψη Μαζιώτη, αντιστράτηγος Δημήτρης Τσακνάκης, ο συλληφθείς έριξε οκτώ σφαίρες μέσα στο πλήθος, αδιαφορώντας για το αν θα τραυμάτιζε κάποιον πολίτη, ενώ οι αστυνομικοί μία, η οποία πέτυχε τον τρομοκράτη.

Παράλληλα, όπως είπε, ο Μαζιώτης κυκλοφορούσε με πλαστή ταυτότητα στο όνομα Μιχελάκης Μιχάλης, γεννημένος στις 16 Απριλίου του 1977 στην Αθήνα, με την οποία είχε αγοράσει ένα αυτοκίνητο μάρκας Χιουντάϊ .

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλης Κικίλας, μετέφερε τα συγχαρητήρια του πρωθυπουργού στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ για τη σύλληψη του Νίκου Μαζιώτη.

Τόνισε δε ότι πρόκειται για πολύ μεγάλη επιτυχία, την οποία απέδωσε σε συντονισμένες ενέργειες της Αντιτρομοκρατικής και της Ομάδας ΔΙΑΣ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Μαζιώτης και η σύντροφός του Πόλα Ρούπα είχαν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους πριν από δύο χρόνια μετά τη λήξη του 18μηνου της προφυλάκισής τους. Ωστόσο, είχαν παραβιάσει τους όρους και τα ίχνη τους είχαν χαθεί από τις 15 Ιουνίου 2012. Είχε επικηρυχθεί έναντι 1 εκατ. ευρώ, όπως επίσης και η Ρούπα.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου