Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Ποιο είναι το ροδάκινο... UFO που εξόργισε τον Γιακουμάτο

Ποιο είναι το ροδάκινο... UFO που εξόργισε τον Γιακουμάτο
Μέχρι χθες ήταν σχετικά άγνωστα στο ευρύ κοινό, ο χαρακτηρισμός τους ωστόσο ως «ροδάκινα – UFO» από τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Γεράσιμο Γιακουμάτο από τηλεοράσεως, προκάλεσε την εύλογη απορία: ποια είναι αυτά τα περιβόητα ροδάκινα που κοστίζουν, όπως κατήγγειλε ο υφυπουργός, 3,88 ευρώ το κιλό;

Στην πραγματικότητα τα ροδάκινα paraguayos, όπως είναι η επιστημονική τους ονομασία, δεν είναι και τόσο... εξωγήινο φρούτο. Γνωστά και ως ροδάκινα «ντόνατς», λόγω του επίπεδου σχήματός τους καλλιεργούνται από τον 15ο αιώνα στην Κίνα από όπου μεταφέρθηκαν στην Ευρώπη μέσω του φημισμένου Δρόμου του Μεταξιού κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους.

Δεν πρόκειται για μεταλλαγμένη ποικιλία ούτε για στρογγυλό ροδάκινο που καλλιεργήθηκε σε ειδικές θήκες προκειμένου να τροποποιηθεί το σχήμα του. Πρόκειται απλώς για μια διαφορετική ποικιλία ροδάκινων, που είναι ιδιαιτέρως αρωματικά, πολύ πιο γλυκά από τις κλασικές ποικιλίες αλλά και λιγότερο χυμώδη σε σχέση με τα γνωστά στρογγυλά μας ροδάκινα.

Η Ισπανία είναι σήμερα η τρίτη παραγωγός χώρα στον κόσμο και ιδιαίτερα οι περιοχές της Καταλονίας Αραγκόν και Μούρθια, οι οποίες, μάλιστα, αντιπροσωπεύουν το 70% του συνόλου των φυτειών στη χώρα.

Στην Ελλάδα καλλιεργούνται σε ορισμένες περιοχές της Ημαθίας και της Πέλλας, κερδίζοντας διαρκώς έδαφος, αποτελώντας έναν «γκουρμέ» ανταγωνιστή των στρογγυλών ροδάκινων.

Όσο για την τιμή τους; Αυτή κυμαίνεται από 4 ευρώ το κιλό και πάνω. Επομένως, τα... UFO που κατήγγειλε ο υφυπουργός ότι αγοράζουν τη συγκεκριμένη ποικιλία ροδάκινων ήταν μάλλον τυχερά που τα βρήκαν στην τιμή των 3,88 ευρώ...


ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου