Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Ξεκίνησε η συνάντηση Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ - Η αιφνιδιαστική πρόταση για παράταση της δανειακής σύμβασης έως τον Μάρτιο του 2016

Ξεκίνησε η συνάντηση Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ - Η αιφνιδιαστική πρόταση για παράταση της δανειακής σύμβασης έως τον Μάρτιο του 2016

Με μία ώρα καθυστέρηση ξεκίνησε η κρίσιμη η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τη γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ.
 
Η συνάντηση που η επιβεβαίωσή της πέρασε από Συμπληγάδες πέτρες, ήταν προγραμματισμένη για τις 22:00, αλλά άργησε λόγω του δείπνου των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη συνάντηση οι τρεις ηγέτες θα κάνουν μία αποτίμηση της μέχρι τώρα κατάστασης, ενώ για πολλούς αυτή η συνάντηση θα φέρει τη συμφωνία ένα βήμα πιο κοντά.

Το κλίμα ξαφνικά στις Βρυξέλλες άλλαξε ριζικά και η απαισιοδοξία έδωσε τη θέση της στο αισιόδοξο κλίμα για συμφωνία άμεσα. Σε αυτό συνέβαλε και το δημοσίευμα του Bloomberg που έκανε λόγο πως η Άνγκελα Μέρκελ θα πρότεινε στον Αλέξη Τσίπρα τμηματική συμφωνία, στην οποία θα προβλεπόταν πως για κάθε μεταρρύθμιση που κάνει η κυβέρνηση θα εκταμιεύονται και χρήματα.

Ωστόσο, παρά το γεγονός πως αυτό το δημοσίευμα διαψεύστηκε από τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης, εν τούτοις το κλίμα αισιοδοξίας παραμένει.

Και ενώ το κλίμα έχει αλλάξει από την Ελλάδα, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ έρχεται μία βόμβα απο τις κυβερνητικές πηγές που υποστηρίζουν πως η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε την παράταση της δανειακής σύμβασης κατά εννιά μήνες, δηλαδή μέχρι τον Μάρτιο του 2016,

Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές από τις Βρυξέλλες το σχετικό αίτημα χρηματοδότησης της ελληνικής πλευράς περιλαμβάνει τα κεφάλαια από το ευρωπαϊκό σκέλος του τρέχοντος προγράμματος, τα χρήματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), καθώς και την ανταλλαγή χρέους μεταξύ του ESM και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στόχος είναι η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και η άρση της αβεβαιότητας. Τούτων δοθέντων, η ελληνική πλευρά δηλώνει διατεθειμένη να συζητήσει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα τίποτα.

Οι διαβουλεύσεις προς αυτήν την κατεύθυνση συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα, επισημαίνει η ελληνική πλευρά, ενώ τονίζει ότι με τις επαφές του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες αποσκοπεί να βρεθεί πιο κοντά στη συμφωνία. 

newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου