Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

«Ναι» του ΔΝΤ στο ελληνικό αίτημα για σύμπτηξη των δόσεων του Ιουνίου

 «Ναι» του ΔΝΤ στο ελληνικό αίτημα για σύμπτηξη των δόσεων του Ιουνίου

Αποδεκτό έκανε το ΔΝΤ, το ελληνικό αίτημα για ομαδοποίηση των δόσεων προκειμένου να πληρωθούν όλες μαζί στις 19 του μήνα.

Το αίτημα διατυπώθηκε επισήμως από την Τράπεζα της Ελλάδας προς το ΔΝΤ και αφορά την σύμπτυξη των δόσεων του Ιουνίου - η πρώτη εκ των οποίων επρόκειτο να πληρωθεί την Παρασκευή - όπως ανέφεραν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.

Λίγο μετά τις 8 το βράδυ της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας) το Ταμείο ενέκρινε το αίτημα. Αν και έχει χρησιμοποιηθεί μόνο άλλη μία φορά, αυτή η δυνατότητα προβλέπεται από τους κανονισμούς του Ταμείου και θα δώσει χρόνο για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Η Ελλάδα πρόκειται να προχωρήσει στην αποπληρωμή των τεσσάρων δόσεων του δανείου της από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που οφείλει ως την 30ή Ιουνίου εφάπαξ, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του θεσμού.

«Οι ελληνικές αρχές πληροφόρησαν το Ταμείο σήμερα ότι σχεδιάζουν να συγκεντρώσουν τις τέσσερις πληρωμές του Ιουνίου σε μία, η προθεσμία της οποίας είναι πλέον η 30ή Ιουνίου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις.

Σύμφωνα με τον Ράις, βάσει μιας απόφασης η οποία είχε υιοθετηθεί στα τέλη της δεκαετίας του 1970, οι χώρες-μέλη του ΔΝΤ μπορούν να ζητούν να ομαδοποιούνται οι αποπληρωμές ανείσπρακτων οφειλών τους προς το Ταμείο σε μία, για να αντιμετωπίζουν τυχόν διοικητικές δυσχέρειες που ανακύπτουν από την ανάγκη να γίνονται πολλαπλές αποπληρωμές μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα.

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου