Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Το παρασκήνιο της κατάρρευσης των συνομιλιών με τους δανειστές

Το παρασκήνιο της κατάρρευσης των συνομιλιών με τους δανειστές

Κόψιμο συντάξεων και αυξήσεις ΦΠΑ ή... ρήξη, ήταν το τελεσίγραφο που αντιμετώπισε μπαίνοντας στη συνάντηση των Βρυξελλών η αντιπροσωπεία των υπουργών που έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη βελγική πρωτεύουσα για συνομιλίες με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών.  

Το παρασκήνιο της συνάντησης, όπως το περιγράφουν κυβερνητικοί παράγοντες που μετείχαν στην αποστολή, έχει ως εξής: Στις επαφές που είχαν με τον Έλληνα πρωθυπουργό, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ είπαν στον Αλέξη Τσίπα «πηγαίνετε στους θεσμούς να τα βρείτε». Οι απαιτήσεις τους περιγράφονταν στην πεντασέλιδη επιστολή και προέβλεπαν για το 2016 μέτρα ύψους 2,5% του ΑΕΠ (2,7 δισ. ευρώ) για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό Τα μέτρα που πρότειναν ήταν μειώσεις - συντάξεις και το ηλεκτρικό ρεύμα να μπει στον υψηλό ΦΠΑ.

Η ελληνική πλευρά αντιπρότεινε για το δημοσιονομικό κενό έως 1,9 % του ΑΕΠ να καλυφθεί, όπως λένε,  με μέτρα «βέβαιης απόδοσης» (δηλαδή αυξήσεις φόρων, περικοπές σε δαπάνες για πρόωρες συντάξεις και περιστολή αμυντικών δαπανών κλπ). Για το υπόλοιπο 0,6% του ΑΕΠ πρότειναν διοικητικά μέτρα όπως πχ ενοποιήσεις Ταμείων και φορέων κλπ, χωρίς όμως μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Αρνήθηκε επίσης  και να μετακυλίσει στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ βασικά αγαθά όπως το ρεύμα.

Για 2015 είχαν σχεδόν συμφωνήσει.

Ωστόσο, η πλευρά των δανειστών επέμεινε και πάλι λέγοντας «κάντε μειώσεις στις συντάξεις και αύξηση του ΦΠΑ», που είναι τα πιο σίγουρα μέτρα εξοικονόμησης. Τίποτα άλλο, τα ισοδύναμα πήγαν περίπατο» έλεγε η ίδια πηγή.

Απέναντι στη στάση τους αυτή, η ομάδα των υπουργών με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη διαμαρτυρήθηκε για αδιαλλαξία εκ μέρους των δανειστών. Η απάντηση που πήραν οι απεσταλμένοι του κ. Τσίπρα (Δραγασάκης, Παππάς, Τσακαλώτος, Χουλιαράκης) ήταν: «Δεν ήρθαμε εδώ για να το διαπραγματευτούμε, δεν είμαστε εξουσιοδοτημένοι να διαπραγματευτούμε, αυτές τις εντολές πήραμε, πείτε μας τι θα κάνετε, τι προτάσεις έχετε σε αυτά»!

Οι Έλληνες αντέτειναν πως «εμείς είπαμε ότι ήρθαμε να διαπραγματευτούμε, έτσι δεν γίνεται» και η συνάντηση διεκόπη, για να επιστρέψουν ξανά στην Αθήνα.

Επί της ουσίας, οι ξένοι ζητούσαν μέτρα 2,5 δισ. και η ελληνική πλευρά έδινε τα 2 δισ. αλλά χωρίς μειώσεις συντάξεων και μόνον από φόρους και περικοπή των πρόωρων.

Ειδικά για τον ΦΠΑ, οι δανειστές επιμένουν σε μόνον δυο συντελεστές και να πάει το ηλεκτρικό ρευμα στον υψηλό συντελεστή. Η ελληνική αντιπροτείνει τρεις συντελεστές (6% - 13% - 23%) και δέχεται ότι τα τυποποιημένα προϊόντα θα πωλούνται με 23% ενώ τα  φρέσκα στο 13.
«Περιμέναμε ότι μπορούσαν να τα δεχτούν» έλεγε εκ των υστέρων πάντως η ίδια πηγή.
 
Για τις εξελίξεις αυτές θα ενημερωθεί αναλυτικά σήμερα ο πρωθυπουργός.

Στα δύο δισ.ευρώ η απόκλιση Αθήνας - δανειστών

«Ενώ έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, οι συνομιλίες δεν έχουν καταφέρει το στόχο τους καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των σχεδίων των ελληνικών αρχών και των κοινών απαιτήσεων της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ της τάξης του 0,5-1% του ΑΕΠ, που ισοδυναμεί με 2 δισ. ευρώ μόνιμων δημοσιονομικών μέτρων σε ετήσια βάση. Επιπλέον, οι ελληνικές προτάσεις παραμένουν ημιτελείς. Σε αυτή τη βάση, περαιτέρω συζήτηση θα πρέπει τώρα να λάβει χώρα στο πλαίσιο του Eurogroup». Η παραγραφος αυτή, από την ανακοίνωση του προέδρου της Κομισιόν για το χθεσινό ναυάγιο των συνομιλιών είναι αποκαλυπτική. 

Η Κομισιόν με τον πιο επίσημο τρόπο ξεκαθαρίζει ότι η απόσταση μεταξύ των απαιτήσεων των δανειστών και των μέτρων που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση είναι δύο δισ.ευρώ σε ετήσια βάση! 

Πέραν του ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει ότι οι ελληνικές προτάσεις παραμένουν ημιτελείς, αυτό που έχει μεγάλο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι οι δανειστές επιμένουν να ζητούν μόνιμα δημοσιονομικά μέτρα υπογραμμίζοντας ότι οι απαιτήσεις της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ είναι κοινές, δηλαδή, οι δανειστές είναι ενωμένοι και αποφασισμένοι...

Παππάς: Βρήκαμε ισοδύναμα αλλά τα αρνήθηκαν

Τη δική του εκδοχή στο ναυάγιο των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς έδωσε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς.

Ο κ. Παππάς ισχυρίζεται ότι η ελληνική πλευρά βρήκε και πρότεινε ισοδύναμα στους πιστωτές, πρόταση την οποία αρνήθηκαν. 

Τονίζει μάλιστα σε ανάρτησή του στο twitter ότι το ΔΝΤ επιμένει στις μειώσεις των συντάξεων, παρά τα όσα διεμήνυαν οι εταίροι ότι ποτέ δεν ζήτησαν αποκλειστικά μειώσεις συντάξεων.

Όπως αναφέρει ο υπουργός Επικρατείας, η στάση του ΔΝΤ έχει «λάθος λογική με λάθος στοιχεία».


 

protothema.gr     Κωστής Χ. Πλάντζος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου