Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

Τροφές με αντικαρκινική δράση…




Καλή συντήρηση των τροφών: τα φρούτα σε χάρτινη συσκευασία στο ψυγείο, χωριστά από τα λαχανικά και όχι όλα μαζί, π.χ. μήλα με αχλάδια. 

Τα λαχανικά όπως π.χ. το μαρούλι ποτέ πλυμένο και καλό είναι να το έχουμε τυλιγμένο σε πετσέτα στο ψυγείο ή σε ειδικό αεροστεγές σκεύος. Τα κρεατικά – πουλερικά χωρισμένα σε μερίδες και αποθηκευμένα στην κατάψυξη όχι περισσότερο από 2 μήνες. 
Επιλογή τροφών όπως φρούτα και λαχανικά χωρίς φυτοφάρμακα (πιο κατάλληλα τα βιολογικά ). Προσοχή σε: πατάτα, σέλινο, σπανάκι, πιπεριές, που σύμφωνα με το U.S.D.A. είναι τα πιο επιβαρυμένα σε χημικά. Προτιμήστε σίγουρα βιολογικά. 
Καθημερινή κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών, τουλάχιστον 5 μερίδες. 

Φρούτα και λαχανικά πολύ καλά πλυμένα. 

Καθημερινή κατανάλωση τροφών πλούσιες σε φυτικές ίνες (δημητριακά ολικής και κυρίως προϊόντα με βρώμη, σίκαλη και κριθάρι, φρούτα και λαχανικά), καθώς αποβάλλουν τοξικές ουσίες από τον οργανισμό. 
Χρησιμοποιείστε μόνο ελαιόλαδο, καθώς το ελαϊκό οξύ έχει προστατευτική δράση. Αποφύγετε τις μαργαρίνες που περιέχουν trans (υδρογονωμένα) λιπαρά. 

Αποφύγετε τα κορεσμένα λίπη – ζωικά λιπαρά (βούτυρο, λίπος από κόκκινο κρέας, κ.α.). 
Μην καταναλώνετε πολύ κόκκινο κρέας και προϊόντα του όπως αλλαντικά. 
Δώστε έμφαση στην κατανάλωση Ω3 λιπαρών (ψάρια, λιναρόσπορο, καρύδια). 
Επιλέξτε βιολογικό κοτόπουλο και αβγά. 
Μην τρώτε επεξεργασμένες τροφές κυρίως κατηγορίας δημητριακών, αλεύρων, σακχάρων όπως μπισκότα, πατατάκια, γαριδάκια, γλυκά όπως τούρτες, κ.α.). 
Μην ψήνετε πολύ τις τροφές όπως το κρέας (αναπτύσσονται καρκινογόνες ουσίες). Μην παραβράζετε τα λαχανικά, χάνονται όλες οι βιταμίνες. 
Μαγειρέψτε υγιεινά με ατμομάγειρα, στο φούρνο ή στην κατσαρόλα χωρίς τσιγάρισμα, τηγάνισμα και αποφύγετε το ψήσιμο στα κάρβουνα, στο γκριλ και το κάπνισμα των τροφών, καθώς έτσι αναπτύσσονται καρκινογόνες ουσίες. 

Αποφύγετε τροφές με πολύ αλάτι (τουρσί, παστά) και μην προσθέτετε επιπλέον στο φαγητό σας. 
Οι κύβοι που χρησιμοποιείτε στο φαγητό να είναι βιολογικοί. 
Πίνετε αρκετό νερό καθημερινά (τουλάχιστον 2 λίτρα). 
Αντί για καφέ επιλέξτε πράσινο τσάι. 
Αποφύγετε την αλκοόλη (1-2 ποτήρια όπως κρασί / εβδομάδα επιτρέπεται). 
Αποφύγετε σίγουρα το κάπνισμα. 
Περπατήστε – γυμναστείτε τουλάχιστον 30΄ καθημερινά. Η καλή φυσική κατάσταση δρα προστατευτικά για τον οργανισμό. 

Τροφές με Αντικαρκινική Δράση

Ντομάτα : περιέχει λυκοπένιο, ισχυρό αντιοξειδωτικό που ελαττώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, του προστάτη, του παγκρέατος και του πεπτικού συστήματος. Ιδιαίτερα δραστική όταν συνδυάζεται με λάδι στο φαγητό. 

Μπρόκολο : φυσική πηγή σουλφοραφάνης, φυτοχημικό συστατικό με αντιοξειδωτική – αντικαρκινική δράση. Ακόμη στην κατηγορία αυτή ανήκουν το κουνουπίδι, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών. Προσθέστε τα σίγουρα 3 / εβδομάδα στη διατροφή σας. 

Φράουλα (και όλα τα berries όπως κράνμπερυ) : φρούτο πλούσιο σε ανθοκυανίνες – αντιοξειδωτικά. 

Σόγια : περιέχει ισοφλαβόνες, που προστατεύουν από καρκίνο του στήθους. Επιλέξτε βιολογικό γάλα σόγιας. 

Τσάι (πράσινο και μαύρο) : περιέχει κατεχίνες, που είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά. 

Καρότα : πηγή β-καροτένιου, που είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό. Παρόμοιες ουσίες βρίσκουμε στις πράσινες και κόκκινες πιπεριές. 

Σπανάκι (βιολογικό) : περιέχει βιταμίνη Ε και λουτεΐνη, ουσίες που βοηθούν στην προστασία του οργανισμού. 

Όσπρια : είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και μεταλλικά άλατα και όταν καταναλώνονται τακτικά προλαμβάνουν τον καρκίνο. Στην διατροφή αντικαθιστούν την πρωτεΐνη του κρέατος ειδικά όταν συνδυάζονται με ρύζι. 

Σκόρδο : έχει παρατηρηθεί ότι περιέχει ουσίες που παρεμποδίζουν την είσοδο καρκινογόνων ουσιών στον οργανισμό. 

Ελαιόλαδο : περιέχει αντικαρκινικές ουσίες και συγκεκριμένα βιταμίνη Ε και μονοακόρεστα λιπαρά. 

Μήλο : περιέχει το φυτοχημικό κουερσετίνη που δρα προστατευτικά. 

Ανανάς : περιέχει βιταμίνη C και το ένζυμο βρωμελαΐνη που προστατεύουν τον οργανισμό από καρκινογόνες ουσίες. 

Καρύδια, φιστίκια Βραζιλίας (και γενικά ωμοί και ανάλατοι ξηροί καρποί) : πολύ καλή πηγή Ω3 λιπαρών – φυτική πηγή αντικαρκινικών ουσιών και πρωτεΐνης. 

Παντζάρι : πολύ καλή πηγή καροτενοειδών και φολικού, που είναι φυσικά αντιοξειδωτικά. Συνδυάστε το σε σαλάτες ή φαγητά. 

Λεμόνι : πλούσιο σε βιταμίνη C και βιοφλαβονοειδή. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Προσθέστε άφθονο στο κόκκινο κρέας και τα πράσινα λαχανικά. 

Αβοκάντο : έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, καθώς είναι τροφή πλούσια σε βιταμίνη Ε και ολεϊκό οξύ (όπως και το ελαιόλαδο). Προσθέστε καθημερινά λίγο αβοκάντο στη σαλάτα σας. 

Ηλιόσποροι / κολοκυθόσποροι : παρέχουν μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης, βιταμίνες συμπλέγματος Β, σίδηρο και ψευδάργυρο και είναι πολύ καλές πηγές βιταμίνης Ε, με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση. 

ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΑΦΕΨΗΜΑΤΑ

Χαμομήλι 
Γλυκάνισος 
Τσάι του βουνού 
Φασκόμηλο 
Τίλιο 
Μέντα 
Δυόσμος 
Σπαθόχορτο 
Λουΐζα 

Ο συνδυασμός 3-4 βοτάνων από τα παραπάνω με λίγο μέλι ή βασιλικό πολτό ή πρόπολη, δρα ευεργετικά για την υγεία και την πρόληψη του καρκίνου.

Αναστασία Βένου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου