Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Βρογχικό άσθμα



Το βρογχικο άσθμα αποτελεί μια χρόνια φλεγμονή των αεραγωγών (βρόγχων) στην οποία συμμετέχουν πολλά διαφορετικά κύτταρα προκαλώντας στένωση των αεραγωγών. 

Στα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνονται: συριγμός, βήχας, αίσθημα σύσφιξης στο θώρακα και δύσπνοια.

Οι αιτίες που προκαλούν το βρογχικό άσθμα είναι οι εξής:

  • Διάφορα αλλεργιογόνα (γύρη των λουλουδιών, οικιακή σκόνη, τρίχες ζώων, κλπ)
  • Κρύος αέρας
  • Άσκηση
  • Λοιμώξεις
  • Stress
  • Ρύπανση περιβάλλοντος
  • Φάρμακα

 Άσθμα:

Το άσθμα είναι μια από τις πιο συχνές χρόνιες αρρώστιες της παιδικής ηλικίας. Είναι η κυριότερη αιτία απουσίας των παιδιών από το σχολείο. Πάνω από 100 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από άσθμα παγκοσμίως και πολλοί άλλοι έχουν άσθμα, που δεν έγινε κατορθωτή η διάγνωση του. Το άσθμα μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, από την βρεφική μέχρι και την τρίτη ηλικία αλλά δυστυχώς τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια μεγάλη αύξηση της συχνότητας ανάμεσα στα παιδιά και τους εφήβους.

Όταν ξεκινά στην παιδική ηλικία το άσθμα, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να εξακολουθεί να υφίσταται και αργότερα. Τα συμπτώματα δεν είναι πάντα τα ίδια στο βρογχικό άσθμα, αλλά κατ' επανάληψη να προκύψουν ξαφνικά και ραγδαία. Μια τέτοια επίθεση άσθματος μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή ενός ασθενή. Το ποσοστό των ασθενειών έχει αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια - ειδικά στις δυτικές βιομηχανικές χώρες. 

Η θεραπεία του βρογχικού άσθματος εξαρτάται από τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των κρίσεων άσθματος. 

Διάφορες μορφές του βρογχικού άσθματος. 

Δύο παραλλαγές διακρίνονται - μη αλλεργικό άσθμα και αλλεργικό άσθμα και συχνά συμβαίνει και μια μικτή μορφή:

Μη-αλλεργικό άσθμα :

Οι οξείες προσβολές άσθματος προκαλούνται από μη-ειδικά ερεθίσματα χωρίς να ανιχνεύεται μία  αλλεργία. Αυτό μπορεί για παράδειγμα να είναι μια λοίμωξη (λοίμωξη άσθμα) που προκλήθηκε από  τη σκόνη, το καπνό τσιγάρου ή απο κρύο αέρα, αλλά και από ψυχολογικούς παράγοντες, όπως το άγχος. Ειδικά το άσθμα με τη μορφή  λοίμωξης​ είναι πιο πιθανό να συμβεί σε ένα μωρό ή μικρό παιδί.

Το αλλεργικό άσθμα : 

Οι κρίσεις άσθματος είναι μια υπερευαισθησία ή αλλεργία σε ορισμένες ουσίες συχνά πριν ή παράλληλα με άλλες αλλεργικές ασθένειες όπως  έκζεμα ή αλλεργική ρινίτιδα. Συχνά, η αλλεργία εξαρτάται από το αλλεργικό άσθμα που προκαλείται από  τη σκόνη ή τις τρίχες ζώων. Το αλλεργικό άσθμα εμφανίζεται στη σχολική ηλικία και σε νεαρούς ενήλικες.

 Μικτή Μορφή: 

Αυτή η μορφή του άσθματος εμφανίζεται κυρίως σε ενήλικες. Την ίδια στιγμή υφίσταται αλλεργικό άσθμα και ταυτόχρονα αναπνευστική λοιμώξη που πυροδοτεί το άσθμα. Συχνά υπάρχει επίσης και μια ευαισθησία σε ορισμένα φάρμακα όπως το ακετυλοσαλικυλικό οξύ.

ΤΖΑΚΟΥ ΕΛΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου