Στο Μαλάουι και την Τανζανία παιδιά με αλμπινισμό σκοτώνονται ή ακρωτηριάζονται για να πουληθούν και να φέρουν τύχη στους αγοραστές.
Ποιος περίμενε ότι εν έτει 2017, θα υπήρχαν άνθρωποι οι οποίοι θα ακρωτηρίαζαν και θα δολοφονούσαν ένα μικρό παιδί προκειμένου να το πουλήσουν σε άλλους για ... καλή τύχη;
Ποιος περίμενε ότι εν έτει 2017, θα υπήρχαν άνθρωποι οι οποίοι θα ακρωτηρίαζαν και θα δολοφονούσαν ένα μικρό παιδί προκειμένου να το πουλήσουν σε άλλους για ... καλή τύχη;
Σίγουρα κανένας, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι το φαινόμενο αυτό δεν υπάρχει.
Αυτό το φαινόμενο θέλησε να θίξει και η πολυβραβευμένη Ολλανδή φωτογράφος, Marinka Masseus, η οποία με τις παρακάτω εικόνες αποφάσισε να δημοσιοποιήσει το εξαιρετικά ευαίσθητο και καίριο ζήτημα της προστασίας των παιδιών, τα οποία κυνηγιούνται από ανθρώπους, ακρωτηριάζονται και δολοφονούνται, επειδή γεννήθηκαν με μία πάθηση στο δέρμα.
Ο λόγος γίνεται, φυσικά, για τα παιδιά με αλμπισμό, τα οποία αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα καταδίωξης, κυρίως στο Μαλάουι και στην Τανζανία, καθώς τα ίδια δέχονται επίθεση ακόμα και από τις ίδιες τους τις οικογένειες, οι οποίες επιδιώκουν να τους αφαιρέσουν ένα μέλος του σώματος τους και να το πουλήσουν σε πλούσιους αγοραστές.
Το άρρωστο αυτό εμπόριο ξεκίνησε, επειδή, σύμφωνα με τοπικές δοξασίες, οι κάτοικοι των χωρών αυτών πιστεύουν ότι τα μέλη του σώματος των αλμπίνων θα τους φέρουν τύχη, αγάπη και πλούτο. Οι τιμές του «μακάβριου» εμπορίου κυμαίνονται από 5.000 ευρώ για ένα μέλος του σώματος ως 75.000 ευρώ για ολόκληρο το σώμα. Σύμφωνα με έκθεση του Ερυθρού Σταυρού, ένα πλήρες άψυχο σώμα μικρού αλμπίνου μπορεί να πωληθεί ακόμα και αντί 75.000 δολαρίων, ώστε να χρησιμοποιηθεί σε μαγική τελετουργία.
Η πολυτάλαντη Masseus, θέλησε μ’ αυτές τις φωτογραφίες να αναδείξει το άρρωστο αυτό φαινόμενο που υπάρχει, κυρίως, στη χώρα της Τανζανίας και του Μαλάουι και να τονίσει ότι τα παιδιά αυτά δε διαφέρουν καθόλου από τ’ άλλα και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αντιμετωπίζονται διαφορετικά.
Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες των επιζώντων επιβεβαιώνουν την αγριότητα των επιθέσεων.
Ενώ αυτή η γενετήσια διαταραχή επηρεάζει περίπου ένα στα 20.000 άτομα σε όλο τον πλανήτη, στην Αφρική τα ποσοστά είναι πολύ μεγαλύτερα και συγκεκριμένα στην Τανζανία η αναλογία είναι περίπου 1/1400.
Ο αλμπινισμός είναι μία πάθηση που εμφανίζεται εκ γενετής σ' ένα άτομο και σαν κύρια συνέπεια έχει το λευκό χρώμα στο δέρμα και στις τρίχες των μαλλιών και ολόκληρου του σώματος, ενώ η ίριδα των ματιών είναι ρόδινη.
Οι πάσχοντες από αλμπινισμό έχουν λεπτό δέρμα που παρουσιάζει μεγάλη ευπάθεια στις λοιμώξεις, καθώς και σοβαρά προβλήματα όρασης. Εμφανίζουν επίσης και φωτοφοβία, ενώ στις βαρύτερες μορφές του, οι δύο κυριότερες επιπλοκές είναι η τύφλωση και η εμφάνιση καρκινωμάτων του δέρματος.
Στην Αφρική οι αλμπίνο υποφέρουν από πληγές στο σώμα τους λόγω της θερμότητας που υπάρχει στην αφρικανική χώρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου