Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

Βότανα για ένα υγιές δέρμα!



Πολλά φυτά, λουλούδια και βότανα έχουν θεραπευτικές ίδιοτητες, που προάγουν την υγεία, αλλά μας κάνουν και πιο όμορφους.

Τα βοτανα είναι γνωστό, οτι εφαρμόζονται​ σε πολλές κρέμες, μάσκες και λοσιόν. Πολλά φαρμακευτικά φυτά μπορούν να δημιουργήσουν μια λαμπερή επιδερμίδα. 

Δείτε τα παρακάτω φυτά με τις εκπληκτικές τους ίδιοτητες.

Αλόη

Σε πολλές κρέμες και λοσιόν σώματος και καθαρισμού, χρησιμοποιείται η αλόη. Η Αλόη Βέρα βοηθά το δέρμα να αναγεννηθεί και να διατηρήσει την υγρασία του. Η γέλη είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για το ξηρό δέρμα. Στην ατοπική δερματίτιδα, ψωρίαση ή έκζεμα, αλλά και με ατέλειες, όπως σπυράκια, η aloe vera μπορεί να βοηθήσει.

Φουντουκιά

Η φουντουκιά  είναι επίσης γνωστή ως φουντουκιά των μαγισσών και έχει πολύ καλή αντιφλεγμονώδη δράση. Οι κρέμες  και αλοιφές της χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των πληγών, ενώ η λοσιόν σώματος  χρησιμοποιείται κυρίως για το ξηρό δέρμα. Η Αμαμελίδα μειώνει την παραγωγή σμήγματος του δέρματος και βελτιώνει τους πόρους.

Βαλσαμόχορτο 

Το βαλσαμόχορτο έχει μια κατευναστική επίδραση στο δέρμα και αναστέλλει τη φλεγμονή και τα βακτηρίδια. Βοηθάει επίσης στο σκασμένο δέρμα, στο ουλώδη ιστό και βοηθά σε ελαφρά εγκαύματα και μώλωπες. 

Νυχτολούλουδο

Οι σπόροι του νυχτολούλουδου  απελευθερώνουν πολύτιμα έλαια τα οποία είναι πλούσια σε γ-λινολενικό οξύ. Ιδιαίτερα οι πάσχοντες από έκζεμα, έχουν έλλειψη αυτών των λιπαρών οξέων. Μια κρέμα με λάδι νυχτολούλουδου ή ελαίου Borage  μειώνει τον κνησμό και ενισχύει τον προστατευτικό μανδύα της επιδερμίδας.

Gingko

Επίσης, τα σπυράκια και τα μαύρα στίγματα μπορούν να καταπολεμηθούν με την αντι-φλεγμονώδη δράση του τζίνγκο. Το εκχύλισμα αυτού του φυτού, το οποίο λαμβάνεται από τα φύλλα του δέντρου Ginkgo, χρησιμοποιείται κυρίως για κυκλοφοριακές διαταραχές. Ωστόσο, το  ginkgo  συσφίγγει το δέρμα και ως εκ τούτου προλαμβάνει τις ρυτίδες. Το φαρμακευτικό φυτό προωθεί την ανανέωση των κυττάρων και την κυκλοφορία του αίματος, και δίνει στο δέρμα μια λαμπερή, φρέσκια εμφάνιση. 
Το Ginkgo μειώνει τη φλεγμονή και προστατεύει το δέρμα από τις ελεύθερες ρίζες.Το φυτό Ginkgo χρησιμοποιείται κυρίως σε προϊόντα για ώριμες επιδερμίδες.

Μύρο

Το μύρο χρησιμοποιήθηκε στην αρχαία Αίγυπτο για ομορφιά. Σήμερα μάλλον το αποξηραμένο βότανο χρησιμοποιείται αντί της ρητίνης. Τα εκχυλίσματα από αυτό έχουν μια απολυμαντική, καταπραϋντική δράση και είναι ως εκ τούτου ιδιαίτερα κατάλληλα για την ευαίσθητη επιδερμιδα και για τις κηλίδες του δέρματος.

Χαμομήλι

Ως φαρμακευτικό φυτό το χαμομήλι είναι ένα πραγματικό all-rounder. Περιέχει μόνο τα αιθέρια έλαια matricin και Bisabolol, αλλά και την απιγενίνη. Τα εκχυλίσματα χαμομηλιού θρέφουν το δέρμα και κάνουν ένα  ερεθισμένο δέρμα, λείο και ρόδινο. Το ιδιαίτερα ευαίσθητο, ξηρό δέρμα γίνετε απαλό και παραμένει ενυδατωμένο. Μια λοσιόν καθαρισμού με χαμομήλι καταπραΰνει το δέρμα το βράδυ, ενώ μια μάσκα προσφέρει εντατική φροντίδα. Το λουλούδι άρνικα φυτρώνει  σε υψόμετρα και είναι ιδιαίτερο. Ειδικά το κίτρινο λουλούδι είναι γεμάτο από αιθέρια έλαια. Κρέμα με άρνικα τόνωνει το  δέρμα, το λειαίνει, το ενυδατώνει και το προστατεύει από τις περιβαλλοντικές επιδράσεις.

Φασκόμηλο

To  φασκόμηλο είναι πλούσιο σε ταννίνες και αιθέρια έλαια. Το φαρμακευτικό φυτό βοηθά στον πονόλαιμο και την υπερβολική εφίδρωση, αλλά και στο δέρμα. Μέσω τις στυπτικές του ιδιότητες η απολυμαντική δράση του φασκόμηλου μειώνει τους πόρους και εξασφαλίζει έτσι μια ωραία χροιά και λεία επιδερμίδα. 

ΤΖΑΚΟΥ ΕΛΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου