Οι άνθρωποι που παίρνουν παυσίπονα όπως την ιβουπροφαίνη και την δικλοφενάκη υπάρχει κίνδυνος να πάθουν καρδιακή ανακοπή.
Οι επιστήμονες καλούν για την καλύτερη ενημέρωση των ασθενών σχετικά με τους κινδύνους των φαρμάκων.
Λαμβάνοντας ορισμένα παυσίπονα αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής, προειδοποιούν Δανοί ερευνητές. Οι ερευνητές έδειξαν σε μια μελέτη, ότι τα αναλγητικά φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη και η δικλοφενάκη που χρησιμοποιούνται συχνά μπορεί να έχουν σοβαρές παρενέργειες στο καρδιαγγειακό σύστημα. «Επιτρέποντας ότι τα φάρμακα αυτά μπορούν να αγοραστούν χωρίς συνταγή και χωρίς τη συμβουλή γιατρού αυτό δεν είναι ασφαλές», δήλωσε ο Gunnar Gíslason, καρδιολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Gentofte της Δανίας.
Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Gíslason είχαν ερευνήσει τα μη-στεροειδη αντι-φλεγμονώδη φάρμακα (NSAID) , τα οποία περιλαμβάνουν όχι μόνο την ιβουπροφαίνη και την δικλοφενάκη, καθώς και τη ναπροξένη, τη ροφεκοξίμπη (από το 2004 λόγω αυξημένου κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο δεν είναι πλέον στην αγορά) και το celecoxib. Ήδη αρκετές αναλύσεις προηγουμένως έχουν δείξει ,ότι αυτά τα φάρμακα σχετίζονται με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Στην μελέτη αυτή, οι ερευνητές λαμβάνουν πληροφορίες από όλους τους ασθενείς που είχαν υποστεί καρδιακή ανακοπή στη Δανία, μεταξύ 2001 και 2010 - αυτά ήταν σχεδόν 29.000 άτομα. Για κάθε ασθενή είχαν μελετήσει αν είχε λάβει τα συγκεκριμένα φάρμακα 30 ημέρες πριν από την εκδήλωση. Εξέτασαν επίσης εάν οι εθελοντές ένα μήνα πριν είχαν λάβει τα παυσίπονα χωρίς να πάθουν καρδιακή ανακοπή. Εντυπωσιακή ήταν η δικλοφενάκη και η ιβουπροφαίνη. Τα αποτέλεσματα ήταν: 3376 ασθενείς είχαν λάβει κατά τη διάρκεια των 30 ημερών πριν από την καρδιακή ανακοπή ,τα υπό μελέτη παυσίπονα. Οι περισσότεροι από αυτούς, 51%, επηρεάστηκαν από την ιβουπροφαίνη και 22% από την δικλοφενάκη. Για το φάρμακο δικλοφενάκη, η πιθανότητα αυξήθηκε κατά 50% σε σύγκριση με τους ασθενείς που δεν είχαν λάβει ένα παυσίπονο πριν από την καρδιακή ανακοπή. Για το φάρμακο την ιβουπροφαίνη, ο κίνδυνος ήταν 31% υψηλότερος, αναφέρουν οι ερευνητές στην «Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Καρδιάς». Η λήψη των φαρμάκων ναπροξένη, ροφεκοξίμπη ή σελεκοξίμπη, ωστόσο, δεν σχετίζεται με υψηλό κίνδυνο καρδιακής ανακοπής. Σε απόλυτους αριθμούς, αυτό σημαίνει: Από 545 ασθενείς που πήραν δικλοφενάκη υπέστησαν καρδιακή ανακοπή 333 (61% κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά τη λήψη του παυσίπονου. Ενώ στην ιβουπροφαίνη από 1098 ασθενείς οι 628 (39%) λαμβάνοντας το φάρμακο, η καρδιά σταμάτησε κατά τη διάρκεια ή λίγο μετά την φαρμακευτική αγωγή. 470 ασθενείς το 43% , υπέστησαν καρδιακή ανακοπή.
Το γεγονός ότι τα παυσίπονα ήταν στην πραγματικότητα η αιτία των συχνών καρδιακών παθήσεων δεν έχει ακόμα τεκμηριωθεί. Είναι επίσης κατανοητό ότι κάποιοι ασθενείς εκτός από τα παυσίπονα επειδή είχαν καρδιαγγειακές ενοχλήσεις οδήγηθηκαν σε καρδιακή ανακοπή.
Τα αποτελέσματα είναι μια υπενθύμιση ότι τα ΜΣΑΦ δεν ειναι αβλαβής», δήλωσε ο Gíslason. Οι ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο θα πρέπει να αποφεύγουν τη λήψη των φαρμάκων αυτών.
Τα φάρμακα έχουν πολλές επιδράσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανακοπή.
Το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο για τα φάρμακα και τα ιατρικά βοηθήμrατα (BfArM) δεν βλέπει την ανάγκη να δράσει. Στη Γερμανία τα φάρμακα με μεγάλες δόσεις αναγράφονται στη συνταγή ούτως ή άλλως, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ινστιτούτου.
Σχετικά με τον αναγκαίο περιορισμό των δόσεων και τη διάρκεια λήψης ενός φαρμάκου για το οποίο μπορεί να ενημερωθεί ο ασθενής και στο φαρμακείο, ακόμη και σε σκευάσματα χαμηλής δόσης. "Από την άποψη αυτή υπάρχουν ήδη εκτεταμένες ρυθμίσεις στη Γερμανία για την προστασία των ασθενών έναντι των κινδύνων αυτών."
Να σημειωθεί ότι η δικλοφενάκη δεν πωλείται πλέον ελεύθερα στη Βρετανία, λόγω των ανησυχιών για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην καρδιά. Είναι διαθέσιμη μόνο με ιατρική συνταγή. “Υπάρχουν ασφαλέστερα φάρμακα διαθέσιμα, με παρόμοια αναλγητική δράση, συνεπώς δεν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιείται η δικλοφενάκη”, ανέφερε ο Gislason.
Η προειδοποίηση των ερευνητών αναφέρεται κυρίως σε χώρες της Ευρώπης, όπου τα παυσίπονα πωλούνται όχι μόνο στα φαρμακεία, αλλά και στα σούπερ μάρκετ.
ΤΖΑΚΟΥ ΕΛΕΝΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου