Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Κόπωση την άνοιξη



Οι πρώτες ζεστές μέρες του έτους δημιουργούν σε πολλούς ανθρώπους κούραση, κόπωση, ζάλη και κυκλοφοριακά προβλήματα. 

Όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, κάθε δεύτερο άτομο αισθάνεται εξαντλημένο, κουρασμένο και απαθή. Το σώμα χρειάζεται περίπου τέσσερις εβδομάδες για να συνηθίσει τις θερμοκρασίες της άνοιξης. 


Η άνοδος της θερμοκρασίας δημιουργεί σε αρκετά άτομα ένα αίσθημα νωχέλιας και κόπωσης, το οποίο γίνεται εντονότερο όσο πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι και όσο οι θερμοκρασίες αυξάνονται. Δεν είναι λίγες οι φορές που στα άτομα αυτά τα παραπάνω συμπτώματα είναι τόσο έντονα που πολλές φορές παραπονιούνται ότι δεν έχουν διάθεση να ασχοληθούν με τίποτα.

Κόπωση την άνοιξη 

Η συνεχής αλλαγή μεταξύ θερμού και ψυχρού δημιουργεί σε πολλους ανθρώπους κυκλοφορίακα προβλήματα.  Ειδικά όταν αυξάνονται οι θερμοκρασίες, διαστέλλονται τα αιμοφόρα αγγεία και μειώνεται η αρτηριακή πίεση. Ενάντια στην κατάσταση του καιρού και τα συμπτώματα της κόπωσης βοηθούν ο ήλιος, ο αέρας, η κινηση - άσκηση και η σωστή διατροφή.

Άνοιξη Πυρετός

Αιτία: Όταν οι μέρες μεγαλώνουν και οι θερμοκρασίες αυξάνονται, το σώμα μας κερδίζει αρχικά με αργούς ρυθμούς δυναμική, όμως το εσωτερικό ρολόι πρέπει πρώτα να αλλάξει.

 Η αιτία της κόπωσης την άνοιξη δεν είναι πλήρως κατανοητή

Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι οι δύο ορμόνες σεροτονίνης και μελατονίνης εμπλέκονται στα συμπτώματα όπως ζάλη, κυκλοφορικά προβλήματα ή κόπωση. Η σεροτονίνη είναι υπεύθυνη για την ενεργοποίηση του σώματος και μια καλή ατμόσφαιρα. Η ορμόνη παράγεται υπό την επίδραση του φωτός. Το φως δίνει τα ερεθίσματα που φτάνουν τον υποθάλαμο, ένα αδένα στην ορμόνη  του εγκεφάλου που ελέγχει την παραγωγή της σεροτονίνης. Η αυξημένη ηλιακή ακτινοβολία  ενισχύει έτσι την παραγωγή σεροτονίνης . 

Η ορμόνη του ύπνου όπως ονομάζεται εξασφαλίζει ότι μπορούμε να κοιμηθούμε ήρεμα τη νύχτα. Ο σχηματισμός των δύο ορμονών στο σώμα ρυθμίζει  σημαντικά την ποσότητα του φωτός.

Το χειμώνα όταν  σκοτεινιάζει νωρίς το σώμα βρίσκεται σε «χειμερία νάρκη», ενώ το εαρινό φως δημιουργεί σήμα  «αφύπνισης».

 5 συμβουλές κατά την κόπωση της  άνοιξης 

Τι να κάνουμε;

Πάρα πολύ άσκηση και περιπάτο στο φως του ήλιου, διότι διεγείρει τις ορμόνες. 

Πολλά ντους δυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και μας προετοιμάζουν καλά για τον ερχομό της άνοιξης.

Ολοκληρώστε μια πολυάσχολη μέρα  με ένα χαλαρωτικό βράδυ. 

Πολλά από τα λαχανικά, τα φρούτα, τα άπαχα κρέατα, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια εκτοπίζουν το  λίπος του χειμώνα.

Όταν συνεχίζει η κόπωση, η εξάντληση και τα προβλήματα συγκέντρωσης,​ τότε βοηθούν πολύ τα μέταλλα, οι βιταμίνες και τα  ιχνοστοιχεία.

ΤΖΑΚΟΥ ΕΛΕΝΑ 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου