Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Υπερψηφίσθηκε ο προϋπολογισμός του 2012

Υπερψηφίστηκε σήμερα από το ΠαΣοΚ, τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, το σχέδιο προϋπολογισμού του 2012.


Χαρακτηριστικό της συνεδρίασης ήταν ο μικρός αριθμός βουλευτών που συμμετείχαν.

Ο υφυπουργός Οικονομικών και σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά, Γ. Μουρμούρας, δήλωσε πως «δεν είναι ούτε αισιόδοξος, ούτε απαισιόδοξος για την πορεία του προϋπολογισμού» και κάλεσε τους βουλευτές να τον υπερψηφίσουν, καθώς είναι «απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή της νέας δανειακής σύμβασης».

Ο υφυπουργός παρατήρησε πως το πρώτο Μνημόνιο απέτυχε, συν τοις άλλοις, διότι «επιχείρησε μία προσαρμογή του συνολικού δημοσιονομικού ελλείμματος, περιλαμβάνοντας και το κυκλικό έλλειμμα εκτός του διαρθρωτικού».

Συνέπεια της επιλογής αυτής ήταν η λήψη υπερπολλαπλάσιων δραστικών μέτρων, τα οποία βύθισαν την οικονομία σε ύφεση και σε «παγίδα χρέους».

Σύμφωνα με τον κ. Μουρμούρα, η αποτυχία αυτή είχε ως συνέπεια ένα μη βιώσιμο δημόσιο χρέος, που οδήγησε με τη σειρά του στην «αναπόφευκτη νέα δανειακή σύμβαση και το κούρεμα των ομολόγων».

«Τότε είχαμε πράγματι κρίση δανεισμού, αλλά είχε χαρακτήρα κυρίως κρίσης ρευστότητας και θα μπορούσε με τις κατάλληλες συμβατικές πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής και ανάπτυξης, και να αντιμετωπιστεί. Σήμερα, όμως, η κρίση έχει χαρακτηριστικά κρίσης φερεγγυότητας, με αναπόφευκτο το κούρεμα των ομολόγων», τόνισε.

TZAKOY EΛΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου