Με... δόσεις έγινε η προσέγγιση φέτος στην αμερικανική πρεσβεία. Πρώτα έφτασαν μέλη της ΠΑΣΠ με τη σημαία του Πολυτεχνείου και ακολούθησε ο Σύνδεσμος Αντιστασιακών. Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήραν φοιτητικές οργανώσεις και εργατικά σωματεία, για να ολοκληρωθεί η πορεία με τα μέλη του ΠΑΜΕ.
Σε διαδήλωση ενάντια στο Μνημόνιο και την κυβέρνηση μετατράπηκε η χθεσινή πορεία δεκάδων χιλιάδων πολιτών για την 38η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου η οποία κατέληξε στην αμερικανική πρεσβεία.
Φέτος, ωστόσο, η πορεία δεν έφτασε ενιαία στη πρεσβεία, αλλά σε... τέσσερις δόσεις.
Αρχικά, περίπου 300 μέλη της ΠΑΣΠ που κρατούσαν τη σημαία του Πολυτεχνείου παρέκαμψαν τους υπόλοιπους συγκεντρωμένους και έφτασαν στην πρεσβεία όταν ο μεγάλος όγκος της πορείας βρισκόταν ακόμα στην οδό Σταδίου.
Λίγο αργότερα, ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων-Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 έφτασε στην Πλατεία Συντάγματος και συγκεκριμένα στην οδό Γεωργίου Α', όπου προς στιγμήν επικράτησε ένταση καθώς οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν κλείσει τον δρόμο και δεν τους επέτρεπαν να συνεχίσουν.
Λίγο αργότερα, ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων-Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 έφτασε στην Πλατεία Συντάγματος και συγκεκριμένα στην οδό Γεωργίου Α', όπου προς στιγμήν επικράτησε ένταση καθώς οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν κλείσει τον δρόμο και δεν τους επέτρεπαν να συνεχίσουν.
Τελικά, έπειτα από λίγο, ύστερα από διαπραγματεύσεις και ενώ ο κόσμος αποδοκίμαζε έντονα τη στάση της αστυνομίας, ο δρόμος άνοιξε.
Περίπου στις 4 τα μπλοκ φοιτητικών οργανώσεων, εργατικών σωματείων, αντιρατσιστικών κινήσεων και κομμάτων της Αριστεράς ξεκίνησαν την πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία. Μεταξύ των διαδηλωτών ήταν και μέλη μονάδων απεξάρτησης, που εξέφρασαν την ανησυχία τους για το αν λόγω της κρίσης θα συνεχιστούν τα προγράμματα στα οποία συμμετέχουν. Αρκετή ώρα αργότερα, λίγο μετά τις 5, ξεκίνησε από την Ομόνοια η πορεία του ΠΑΜΕ. Τα μέλη του έφτασαν στην αμερικανική πρεσβεία συγκροτημένα όταν οι άλλοι διαδηλωτές είχαν αποχωρήσει. Και οι δύο διαδηλώσεις, σύμφωνα με τους διοργανωτές, ξεπέρασαν τις 50.000.
"Ούτε ΔΝΤ ούτε και ΕΕ, πάρε την κατάσταση στα χέρια σου λαέ", "Εεε, οοο, πάρτε το Μνημόνιο και φύγετε από δω", "Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία, εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία" ήταν μερικά από τα συνθήματα που κυριάρχησαν. Οι διαδηλωτές καυτηρίασαν και τη συμμετοχή του ΛΑΟΣ στη νέα κυβέρνηση με το σύνθημα "Εξω οι φασίστες από τα υπουργεία, η χούντα δεν τελείωσε το '73".
Νωρίτερα, περίπου στις 2 το μεσημέρι, είχαν κλείσει οι πόρτες του ιστορικού ιδρύματος, ενώ ακολούθησαν οι ομιλίες του πρύτανη του ΕΜΠ, του προέδρου του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, και σε συγκινησιακή ατμόσφαιρα αναγνώστηκε το προσκλητήριο νεκρών.
Ιδιαίτερα μαζικές ήταν οι χθεσινές πορείες και στη Θεσσαλονίκη, που κύλησαν ειρηνικά, με εξαίρεση κάποιες μικροεντάσεις και φθορές, αλλά και τον... καθιερωμένο πετροπόλεμο αστυνομίας και "γνωστών-αγνώστων" μετά τη λήξη τους, στην οδό Εθνικής Αμύνης.
Αργά το βράδυ υπήρξε επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων μέσα στους χώρους του ΑΠΘ, όπου είχαν καταφύγει 100 νεαροί. Εγινε μία προσαγωγή.
Περισσότερα από 10.000 άτομα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, έδωσαν το "παρών" στις συγκεντρώσεις και τις πορείες που ακολούθησαν στους κεντρικούς δρόμους με προορισμό το αμερικανικό προξενείο, όπου διαδηλωτές έκαψαν μία σημαία των ΗΠΑ και μία της ΕΕ.
ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ
Μαρία Ζαχαρίου, υπάλληλος σε ναυτιλιακή εταιρεία: Ειδικά σήμερα το νόημα του Πολυτεχνείου είναι επίκαιρο όσο ποτέ. Ο κόσμος πρέπει να δείξει την αντίδρασή του και να επιβάλει τη θέλησή του, γιατί τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν έχουν καμία νομιμοποίηση. Το σίγουρο είναι ότι με τη διαιώνιση αυτής της κατάστασης η οργή του κόσμου θα ξεσπάσει.
"Το σύμβολο εξέγερσης δεν ανήκει σε κανένα"
Πυρά από τον Μιχ. Καρχιμάκη κατά της ΠΑΣΠ για τη σημαία
"Πόλεμο" με την ΠΑΣΠ άνοιξε χθες ο Μιχ. Καρχιμάκης, ζητώντας από τη φοιτητική παράταξη του ΠΑΣΟΚ να παραδώσει για φύλαξη τη σημαία του Πολυτεχνείου σε χώρο που να συμβολίζει τη δημοκρατία και να μην τη χρησιμοποιεί ως "λάφυρο".
Αφορμή αποτέλεσε η ενέργεια 300 φοιτητών της ΠΑΣΠ να παρακάμψει και να μη συναντηθεί με την κεφαλή της κεντρικής πορείας, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, επιλέγοντας με συνοδεία αστυνομικής δύναμης να φτάσουν μόνοι τους στην πρεσβεία των ΗΠΑ με τη σημαία του Πολυτεχνείου, πριν καν ξεκινήσει ο κύριος όγκος των χιλιάδων διαδηλωτών.
Ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ αποδοκίμασε την κίνηση αυτή με μία οργισμένη δήλωση, στην οποία αναφέρει: "Η σημαία του Πολυτεχνείου, το πιο ιερό σύμβολο της φοιτητικής εξέγερσης, δεν χρειάζεται ούτε φανερούς ούτε μυστικούς ''νομείς''. Η αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου δεν είναι λάφυρο, δεν ανήκει σε καμία φοιτητική παράταξη. Ανήκει στο σύνολο του φοιτητικού και εργατικού κινήματος, ανήκει στον ελληνικό λαό. Η ιδιοποίησή της συνιστά σφετερισμό μνήμης και προσβολή στον αντιδικτατορικό αγώνα.
Αυτήν την περίοδο κρινόμαστε όλοι αυστηρά. Πολιτικά κόμματα, στελέχη και κομματικές παρατάξεις.
Με αφορμή τη φετινή επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου πρέπει να υπάρξει δέσμευση από τη σπουδάζουσα νεολαία της παράταξής μας για άμεση παράδοση της σημαίας, σε χώρο που να συμβολίζει τους δημοκρατικούς αγώνες του λαού μας".
Στο δρόμο ξανά
Χρήστος Γιανναράς, δημόσιος υπάλληλος: Λόγω της άσχημης οικονομικής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα ήρθα και πάλι μετά από 30 χρόνια στον χώρο του Πολυτεχνείου για να τιμήσω όσους αγωνίστηκαν ενάντια στη χούντα
ethnos.gr Μιχάλης Νιβολιανίτης - Στέλιος Βογιατζάκης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου