Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Ορκίστηκε η νέα Βουλή



Ολοκληρώθηκε η τελετή ορκωμοσίας των 300 βουλευτών που εξελέγησαν στις εκλογές της 17ης Ιουνίου, ενώ αύριο Παρασκευή θα διεξαχθεί η μυστική ψηφοφορία για την εκλογή του νέου προέδρου της Βουλής.

Την έναρξη της συνεδρίασης κήρυξε ο πρώτος αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιάννης Τραγάκης.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, μέσα σε 15 ημέρες από την ορκωμοσία του Πρωθυπουργού, η κυβέρνηση υποχρεούται να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής. Η σχετική ψηφοφορία αναμένεται να ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της 6ης Ιουλίου.

Εκτός από τον πρωθυπουργό που ήταν απών, μετά και την επέμβαση στο μάτι του, από την ορκωμοσία απουσίασε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες.

Για τη θέση του προέδρου της Βουλής, η ΝΔ προτείνει τον κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

Για την εκλογή του προέδρου απαιτείται η πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, τουλάχιστον 151 ψήφοι. 

Αν κανένα πρόσωπο δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, τότε η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους και εκλέγεται αυτός που έλαβε τις περισσότερες ψήφους (σχετική πλειοψηφία).

Την Παρασκευή το απόγευμα θα διεξαχθεί νέα μυστική ψηφοφορία για την εκλογή επτά αντιπροέδρων, τριών κοσμητόρων και έξι γραμματέων. Οι τρεις πρώτοι αντιπρόεδροι προέρχονται από το πρώτο σε δύναμη κόμμα (ΝΔ) και οι υπόλοιποι τέσσερις προέρχονται από τα επόμενα σε δύναμη κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ανεξάρτητοι Ελληνες και Χρυσή Αυγή. 

ΤΖΑΚΟΥ ΕΛΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου