Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Τσίπρας: Αν κληθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα αναλάβει τη διερευνητική εντολή



Αμέσως μετά την συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο της προσπάθειας σχηματισμού κυβέρνησης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, αλλά και ότι η καταστροφική πολιτική του Μνημονίου δεν αποτελεί λύση για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Η συνάντηση διήρκησε μόλις 25 λεπτά, αφού ο κ. Τσίπρας είχε ξεκαθαρίσει από το βράδυ της Κυριακής ότι μετά την ετυμηγορία των πολιτών, θα επέλεγε το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Θα είμαστε αντίπαλοι με τον κ. Σαμαρά, γιατί έχουμε αντίπαλες στρατηγικές. Σε ό,τι αφορά όμως τις δυνατότητες που ανοίγονται από το αποτέλεσμα για μια καλή επαναδιαπραγμάτευση δεν θα είμαστε εμπόδιο». Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με τον Α. Σαμαρά.

"Σεβόμαστε απόλυτα το αποτέλεσμα της λαϊκής ετυμηγορίας. Θα ήταν καταστροφικό όμως για τον τόπο να συνεχιστούν οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Δεν άκουσα όμως ποτέ τον Αντώνη Σαμαρά να μιλάει για επαναδιαπραγμάτευση. Ελπίσω να ήταν εκ παραδρομής", είπε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας.

Επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει το θεσμικό ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας χαρακτηριστικά: "θα είμαστε αντίπαλοι, γιατί έχουμε αντίπαλες στρατηγικές".

"Επισήμανα τη δυνατότητα για μία ισχυρή κυβέρνηση. Είναι στη δική του ευχέρεια να αξιοποιήσει αυτές τις δυνατότητες. Του έθεσα ότι  ένα σημαντικό ζήτημα που απαιτεί τη συνεννόηση όλων μας είναι η αύξηση των κρουσμάτων βίας. Η δημοκρατία πρέπει να αντισταθεί απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα. Εμείς θα βρεθούμε απέναντι. Εδώ είναι που χρειάζεται η συνεργασία όλων μας", πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε: "Αν ήμασταν στη θέση της πρωτιάς δεν θα χάναμε ούτε λεπτό, προκειμένου η χώρα να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητές της. Δεν θα χαριστούμε στους θιασώτες του Μνημονίου. Είμαστε βέβαιοι ότι θα δικαιωθούμε, γιατί η συνέχιση των Μνημονίων δεν αποτελεί λύση σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Χάρη σε εμάς έχουν την λαϊκή ετυμηγορία για σχηματισμό κυβέρνησης. Είναι βέβαιο ότι αυτός που αναλαμβάνει το σχηματισμό κυβέρνησης, έχει και την ευθύνη για τις διαπραγματεύσεις. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Όλοι θα κριθούν για όσα λένε και πράττουν από τον λαό", κατέληξε, ενώ έκανε σαφές ότι "σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ κληθεί, δεν θα παραλάβει διερευνητική εντολή".

Ο κ. Σαμαράς από την πλευρά του δήλωσε:

«Την Ευρωπαϊκή μας προοπτική τη ζητάει, τη θέλει ο ίδιος ο Ελληνικός λαός. Δηλαδή, ευρώ. Και, ασφαλώς, τροποποίηση του προγράμματος. Όπως όλοι ξέρουμε, όπως δηλώναμε προεκλογικά -δήλωσα και χθες και σήμερα- γίνεται μόνο με επαναδιαπραγμάτευση. Τηρούμε τη συμφωνία (το είπα και χθες ότι η Ελλάδα έχει συνέχεια, συνέπεια και αξιοπρέπεια) και, ταυτόχρονα, ζητούμε το αυτονόητο. Δηλαδή, την ανάγκη να υπάρξουν πολιτικές τέτοιες, οι οποίες, μέσα από μια οικονομική ανάκαμψη, θα δώσουν το δικαίωμα της ανάσας και της ελπίδας σε εκατομμύρια Έλληνες.  

«Εγώ συνεχίζω την προσπάθεια. Έχει ανάγκη η χώρα να προκύψει κυβέρνηση. Η θέση μου είναι να γίνει κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, με όσο το δυνατόν περισσότερα κόμματα» τόνισε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι ο κ. Τσίπρας δεν θέλει να συμμετάσχει, γιατί έχει επιλέξει την αντιπολίτευση.

ΤΖΑΚΟΥ ΕΛΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου