Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Λεωφορείον το μίσος. Δεκάδες οι επιθέσεις κατά μεταναστών

Πληθαίνουν τα κρούσματα βίας στους σταθμούς των αστικών συγκοινωνιών, ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες. Καλύτερη φύλαξη ζητούν οι εργαζόμενοι.


«Τρύπα» στη φύλαξη και την ασφάλεια των σταθμών του μετρό, του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου και των λεωφορείων, ειδικά τις βραδινές ώρες, καταδεικνύουν οι αυξανόμενες ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον μεταναστών.

Οι εργαζόμενοι μάλιστα καταγγέλλουν ότι τα περιστατικά βίας είναι πλέον τόσο συχνά που το αίσθημα του φόβου κυριεύει και τους ίδιους όταν έχουν νυχτερινές βάρδιες.

Από την πλευρά της η διοίκηση της εταιρείας Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ) εμφανίζεται αποφασισμένη να θέσει εκ νέου το θέμα στη νέα ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προκειμένου να αντιμετωπιστεί.

«Οι σταθμοί είναι αφύλακτοι και απροστάτευτοι. Γι' αυτό και αυξάνονται διαρκώς τα κρούσματα βίας. Ζητάμε συνεχώς καλύτερη φύλαξη αλλά μας έχουν εγκαταλείψει στο έλεος του Θεού» λέει ο πρόεδρος των εργαζομένων στη λειτουργία του μετρό, Α. Σταματόπουλος.

Ο ίδιος μάλιστα επισημαίνει ότι και οι περίπου εκατό ειδικοί φρουροί, οι οποίοι έχουν επιφορτιστεί με τη φύλαξη των σταθμών κατόπιν σχετικής σύμβασης με το υπ. Προστασίας του Πολίτη, είναι άφαντοι, ενώ η εταιρεία πληρώνει 1 εκατ. ευρώ ετησίως. «Οι ειδικοί φρουροί δεν εμφανίζονται ποτέ» σημειώνει ο κ. Σταματόπουλος.

Εντονο προβληματισμό έχουν προκαλέσει τα περιστατικά βίας, πάντως, και στη διοίκηση της εταιρείας, πηγές της οποίας τονίζουν ότι «ήταν ζήτημα στρατηγικής από την πλευρά της αστυνομίας να μην είναι διακριτοί οι ειδικοί φρουροί και να παραμένουν σε ειδικούς χώρους ώστε να μην προκαλούν». Αποτέλεσμα είναι η φύλαξη των σταθμών να επαφίεται ουσιαστικά στους υπαλλήλους security ιδιωτικών εταιρειών, οι οποίες έχουν αναλάβει το έργο. Σύμφωνα με τη ΣΤΑΣΥ, στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο απασχολούνται μηνιαίως κατανεμημένα σε βάρδιες περίπου 150 άτομα και στο μετρό περίπου 80-90, ενώ το κονδύλι για τη φύλαξη των δύο μέσων ανέρχεται σε περίπου 450.000 ευρώ τον μήνα.

Σοβαρά προβλήματα υπάρχουν και στα λεωφορεία, καθώς, σύμφωνα με τους εργαζομένους, είναι συχνές οι επιθέσεις από Ρομά στο Μενίδι, στη Φυλή και στα Λιόσια.

Το χρονικό της βίας

Δεκάδες είναι οι περιπτώσεις προπηλακισμού μεταναστών μέσα σε λεωφορεία ή και στο μετρό που δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Απ' όσα κρούσματα γνωστοποιήθηκαν πρόσφατα, σημαντικότερα ήταν τα εξής:

18/1: Ενταση στο μετρό Συντάγματος, με τραυματισμούς πολιτών από μέλη της Χρυσής Αυγής, που νωρίτερα είχαν πραγματοποιήσει συγκέντρωση.
10/5: Αυτόπτες μάρτυρες καταγγέλλουν ότι στη γραμμή του τρόλεϊ 13 στην Ακαδημίας ελεγκτής χειροδικεί σε βάρος μεταναστών επιβατών.
28/5: Μετανάστης από το Μπανγκλαντές δέχεται δύο χτυπήματα από μαχαίρι, ένα στον λαιμό και ένα στην κοιλιά, μέσα στον συρμό στον σταθμό Ομονοίας. Οι δύο δράστες πρόλαβαν να ξεφύγουν.
29/5: Πακιστανός ξυλοκοπείται μέσα στον σταθμό του Αγίου Νικολάου.
17/5: Ερασιτεχνικό βίντεο καταγράφει επίθεση σε βάρος μετανάστη στον σταθμό Αττική. Νεαροί με μαύρες μπλούζες κυνηγούν άνδρα από το Πακιστάν, να τον απομονώνουν σε μια πλευρά της σκάλας και να τον χτυπούν.

ethnos.gr   ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου