Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Παρέμβαση εισαγγελέα για την λίστα των 36 - Πολιτικός σεισμός από την δημοσιοποίηση των ονομάτων


Την παρέμβαση τόσο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ι.Τέντε όσο και του οικονομικού εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη, προκάλεσε η δημοσιοποίηση της λίστας με τα ονόματα

πολιτικών που φέρονται να ελέγχονται από το ΣΔΟΕ.

Ο κ. Πεπόνης διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης με διπλή κατεύθυνση. Στόχος είναι να εντοπιστούν οι υπαίτιοι υπάλληλοι της διαρροής του επίμαχου καταλόγου, οι οποίοι κοινοποίησαν υπηρεσιακό έγγραφο που αφορά εν εξελίξει δικαστική έρευνα, αλλά και να αποδοθούν, εφόσον προκύπτουν, ευθύνες για τη δημοσιοποίηση των 36 ονομάτων κατά παράβαση του απορρήτου. Η έρευνα ανατέθηκε στην εισαγγελέα πρωτοδικών Κατ. Αντωνίου.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες, έδωσε σήμερα κατεπείγουσα παραγγελία στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελένη Ράικου, να διενεργήσει προκαταρκτική έρευνα για τη διαρροή της «λίστας» με τα ονόματα των πολιτικών προσώπων (πρώην υπουργών, νυν και τέως βουλευτών, κ.λπ.) που φέρονται να εμπλέκονται σε παράνομο πλουτισμό.

Ο κ. Τέντες διαβίβασε στην Ράικου δημοσιεύματα του σημερινού Τύπου, από τα οποία προκύπτει ότι συνεχίζονται οι διαρροές στοιχείων ανακριτικού υλικού, που αφορά «ιδιαιτέρως ευαίσθητες υποθέσεις (υποθέσεις με φερόμενους ως ελεγχόμενους πολιτικούς αξιωματούχους, όπως βουλευτές, πρώην υπουργούς κ.λπ.), διερευνώμενες από το ΣΔΟΕ».

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός υπογραμμίζει στο έγγραφό του, ότι «με τον τρόπο αυτό συνεχίζεται η προσβολή βασικών κανόνων που διέπουν την ποινική προδικασία (αρχή της μυστικότητας)».
Η παραβίαση της μυστικότητας της ανάκρισης, συνεχίζει ο Τέντες, «αφενός παρακωλύει την αποτελεσματικότητα του ανακριτικού έργου της Δικαιοσύνης και για τον λόγο αυτό θίγει σοβαρά το δημόσιο συμφέρον και αφετέρου οδηγεί σε ηθική μείωση των ελεγχομένων, η οποία είναι απαράδεκτη αλλά και επικίνδυνη για την πολιτική ομαλότητα, όταν πρόκειται για πρόσωπα με τις ανωτέρω ιδιότητες».
Κατόπιν αυτών, ο Ι. Τέντες παρήγγειλε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής έρευνας, προκειμένου να διακριβωθεί εάν υπήρξε παραβίαση:

α) του υπηρεσιακού απορρήτου (άρθρο 252 του Ποινικού Κώδικα) εκ μέρους των αρμοδίων υπαλλήλων που δημοσιοποίησαν τη «λίστα» με τα ονόματα των πολιτικών προσώπων των οποίων διερευνάται η περιουσιακή κατάσταση.
β) των όρων της ηθικής αυτουργίας στην πράξη αυτή εκ μέρους δημοσιογράφων ή άλλων προσώπων και
γ) των όρων της παραγράφου 3 του άρθρου 252 του Ποινικού Κώδικα εκ μέρους όσων δημοσίευσαν πρώτοι την παραπάνω «λίστα».


Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα zougla.gr τα ονόματα των πολιτικών που ερευνώνται από το ΣΔΟΕ είναι:


-Πάνος Καμμένος, πρόεδρος του κόμματος «Ανεξάρτητοι Έλληνες».

-Νικήτας Κακλαμάνης, βουλευτής Ν.Δ.

-Αθανάσιος Νάκος, αντιπρόεδρος της Βουλής.

-Γιώργος Βουλγαράκης

-Μιχάλης Λιάπης, πρώην υπουργός Μεταφορών και Πολιτισμού.

-Άρης Σπηλιωτόπουλος, βουλευτής Β' Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία.

-Μιχάλης Καρχιμάκης, πρώην γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

-Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, πρώην βουλευτής της Ν.Δ.

-Νίκος Κωνσταντόπουλος, πρώην αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.

-Ελισάβετ Βόζενμπεργκ, πρώην βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία.

-Γιώργος Ορφανός, πρώην βουλευτής Θεσσαλονίκης με την Ν.Δ.

-Μαρίνα Χρυσοβελώνη, βουλευτής Μαγνησίας με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

-Γιάννος Παπαντωνίου, πρώην υπουργός Οικονομικών και Άμυνας με το ΠΑΣΟΚ.

-Αντώνης Μπέζας, βουλευτής Θεσπρωτίας.

-Νίκος Ταγάρας, πρώην νομάρχης Κορινθίας και βουλευτής Κορινθίας με τη Νέα Δημοκρατία.

-Παναγιώτης Φασούλας, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και δήμαρχος Πειραιά.

-Ελπίδα Τσουρή, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υφυπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας.

-Φίλιππος Φουντής, υποψήφιος βουλευτής με τους Οικολόγους Πράσινους.

-Αλέξανδρος Βούλγαρης, πρώην βουλευτής Μαγνησίας με το ΠΑΣΟΚ.

-Λεωνίδας Τζάνης, πρώην υφυπουργός εσωτερικών με το ΠΑΣΟΚ.

-Ιωάννης Ανθόπουλος, πρώην υφυπουργός Παιδείας με το ΠΑΣΟΚ.

-Αναστάσιος Μαντέλης, πρώην υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών με το ΠΑΣΟΚ.

-Ιωάννης Σμπώκος, πρώην γενικός γραμματέςς ΥΕΘΑ. Ξεκίνησε έλεγχος κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας.

-Απόστολος Φωτιάδης, πρώην υφυπουργός Οικονομικών με το ΠΑΣΟΚ.

-Φεβρωνία Πατριανάκου, βουλευτής Λακωνίας με τη Ν.Δ.

-Νικόλαος Ανδριανόπουλος, πρώην γενικός γραμματέας υπουργείου Οικονομικών.

-Άκης Τσοχατζόπουλος, πρώην υπουργός Άμυνας.

-Φώτης Αρβανίτης, πρώην βουλευτής Φωκίδας με το ΠΑΣΟΚ.

-Δημήτρης Αποστολάκης, πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας επί κυβερνήσεως Κώστα Σημίτη.

-Χρήστος Βερελής, πρώην υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών.

-Κωνσταντίνος Λιάσκας, πρώην υπουργός

-Χρήστος Ζαχόπουλος, πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού επί Νέας Δημοκρατίας.

-Πέτρος Μαντούβαλος, δικηγόρος και πρώην βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία.

-Μιχάλης Χαλκίδης, πρώην βουλευτής Ημαθίας με τη Νέα Δημοκρατία και πρώην δήμαρχος Μελίκης.

-Γιώργος Πατούλης, δήμαρχος Αμαρουσίου.

-Ίδρυμα «Καραμανλής Γ. Κωνσταντίνος», κοινωφελές ίδρυμα το οποίο ελέγχεται για κακοδιαχείριση.

Την οργισμένη αντίδραση του βουλευτής της ΝΔ Νικήτα Κακλαμάνη έχει προκαλέσει η παρουσία του ονόματος του στη λίστα ο οποίος μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου είπε ότι θα χάσουν τον ύπνο τους όσοι με κατηγορούν. ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ

Παρέμβαση είχαμε και από τον πρώην γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη στην ίδια εκπομπή ο οποίο είπε ότι η λίστα αυτή είναι κατασκευασμένη. ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ

Εξάλλου, όπως αναφέρει "το Βήμα" στους 32 υπό έλεγχο πολιτικούς περιλαμβάνονται και οι πρώην υπουργοί Γ. Ζανιάς, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο πρώην υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης καθώς και ο τέως γραμματέας εξοπλισμών Σπύρος Τραυλός.

Υφυπουργός Οικονομικών: "Οσο διαρκεί η έρευνα υπάρχει πάντα το τεκμήριο της αθωότητας"

Το θέμα ήρθε σήμερα και στην Βουλή με τον υφυπουργό Οικονομικών να απαντά σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, Νίκου Τσούκαλη.


"Όταν κάποιος ερευνάται δεν σημαίνει ότι έχει διαπράξει αδίκημα, πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί", δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης και συνέχισε: "Δεν σημαίνει ότι όταν γίνεται κάποια έρευνα, το ερευνώμενο πρόσωπο είναι κατά τεκμήριο φοροφυγάς. Όσο διαρκεί η έρευνα υπάρχει πάντα το τεκμήριο της αθωότητος".

Ο κ. Μαυραγάνης επανέλαβε ότι πρέπει να μπει τέλος στις ατέρμονες έρευνες, καθώς -όπως είπε- «από τη μία υπάρχει σκιά και από την άλλη όσο χρονίζει μία έρευνα είναι αμφίβολο το αποτέλεσμά της».

Τόνισε ακόμη ότι πρώτη του προτεραιότητα είναι να δει πώς κινείται το πλαίσιο εξέτασης των καταγγελιών και επεξεργασίας των υποθέσεων στο ΣΔΟΕ και να το θέσει σε νέα βάση, «προκειμένου οι έρευνες να ολοκληρώνονται σύντομα και να υπάρχει απόλυτη εχεμύθεια».

Ο κ. Τσούκαλης ανέφερε ότι είναι παράδοξο το γεγονός ότι από χθες 34 ονόματα κυκλοφορούν σε όλα τα blogs και επισήμως ο υφυπουργός Οικονομικών δεν τα δίνει.


«Οι πολίτες απαιτούν απαντήσεις», πρόσθεσε και συνέχισε: «Δεν πρέπει να μείνει καμία σκιά όσον αφορά τις προθέσεις του πολιτικού συστήματος για τη διερεύνηση αυτών των υποθέσεων».

«Οι κλέφτες και οι απατεώνες δεν έχουν θέση στη Βουλή, αλλά στη φυλακή», είναι το σχόλιο της Χρυσής Αυγής σχετικά με τις λίστες που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο. Το κόμμα ζητεί «να ανοίξουν πάραυτα όλοι οι λογαριασμοί και οι θυρίδες όσων εμπλέκονται στη λίστα του μαύρου χρήματος».

Κυβερνητικός εκπρόσωπος: Αμεση διαλεύκανση της υπόθεσης

"Η κυβέρνηση περιμένει από τη Δικαιοσύνη την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης. Η Δικαιοσύνη πρέπει τάχιστα να αποφανθεί ποια πολιτικά πρόσωπα θα παραπεμφθούν για παράνομο πλουτισμό, αλλά και ποια είναι θύματα κακόβουλων καταγγελιών.

Πρέπει επίσης η Δικαιοσύνη να καταλήξει, όπως άλλωστε επιτάσσει η παραγγελία του οικονομικού Εισαγγελέα, στο ποιος και από πού έκαναν την παράνομη διαρροή εγγράφων.

Ο ελληνικός λαός περιμένει να δει στην πράξη ότι οι θεσμοί λειτουργούν και οι νόμοι εφαρμόζονται", τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σίμος Κεδίκογλου.

newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου