Με τη μεθοδολογία της να βασίζεται σε ένα συνδυαστικό καλάθι 122 αγαθών και υπηρεσιών, η ελβετική τράπεζα UBS ανέλυσε τα δεδομένα που αφορούν τους οικονομικούς δείκτες και την αγοραστική δύναμη 72 πόλεων δημοσιεύοντας όπως κάνει από το 1970 την καθιερωμένη έρευνά της...
Λαμβάνοντας υπόψη τα ισχύοντα επίπεδα τιμών, την αγοραστική δύναμη και το ύψος των μισθών, τα συμπεράσματα και τα ευρήματα της UBS φτιάχνουν λίστες στις τρεις αντίστοιχες κατηγορίες αλλά και σε μια σειρά άλλων τομέων. Συγκριτικά δεδομένα που αφορούν την αξία των τροφίμων, το κόστος των δημόσιων μετακινήσεων, τις τιμές των ξενοδοχείων ή πόσο εύκολα μπορεί να αγοράσει ανά πόλη κάποιος είδη ρουχισμού.
Στις πιο ακριβές από άποψη τιμών πόλεις την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν με «αλμυρή» σειρά: το Όσλο, η Ζυρίχη, το Τόκιο, η Γενεύη, η Κοπεγχάγη, η Νέα Υόρκη, το Λουξεμβούργο, η Στοκχόλμη, το Καράκας και το Λονδίνο.
Το Top-10 των πόλεων με τους υψηλότερους μισθούς σχηματίζουν η Ζυρίχη, η Γενεύη, η Κοπεγχάγη, το Όσλο, το Λουξεμβούργο, η Νέα Υόρκη, το Σίδνεϊ, το Μόναχο, η Φρανκφούρτη και το Λος Άντζελες.
Στις πόλεις με την μεγαλύτερη αγοραστική δυνατότητα σύμφωνα με τη μελέτη της UBS συγκαταλέγονται η Ζυρίχη, το Σίδνεϊ, το Λουξεμβούργο, η Γενεύη, το Μαϊάμι, το Δουβλίνο και η Νέα Υόρκη. Η Αθήνα βρίσκεται στην 39η θέση της λίστας που αφορά την ακρίβεια των τιμών και στην 38η εκείνης των μισθολογικών επιπέδων.
Εξετάζοντας τα δεδομένα και τους αριθμούς, η UBS απαντά και στο ερώτημα «πόσο χρειάζεται να δουλέψεις για να αποκτήσεις ένα iPhone». Επί παραδείγματι στο Άμστερνταμ αρκούν 44,5 εργατοώρες, στην Αθήνα 86, στη Τζακάρτα 348,5 και στη Σόφια 247, 5. Βέβαια, η έρευνα μπορεί να διαβαστεί και από κάτω προς τα πάνω.
athensvoice.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου