Ιδιαίτερα βίαιη τροπή έχουν πάρει οι διαμαρτυρίες των εξοργισμένων Ισλαμιστών που διαμαρτύρονται για το προσβλητικό προς τη θρησκεία τους βίντεο αμερικάνικης παραγωγής
Δύο ημέρες πριν από την 11η επέτειο των τρομοκρατικών χτυπημάτων της 11η Σεπτεμβρίου 2001, το τρέιλερ
μεταγλωττίστηκε στα αραβικά και προωθήθηκε από ηγετικά μέλη της διασποράς των Κοπτών Χριστιανών. Το αποτέλεσμα ήταν αιματηρές αντιαμερικανικές διαδηλώσεις σε Κάιρο και Βεγγάζη.
Μετά το θάνατο τεσσάρων Αμερικανών κατά την επίθεση στο αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη, μεταξύ των οποίων και του πρεσβευτή Τζ. Κρίστοφερ Στίβενς, άρχισαν να προκύπτουν στις ΗΠΑ πολλά ερωτήματα για την ταινία και την παραγωγή της.
Η ταινία παρουσιάζει «Η αθωότητα των μουσουλμάνων» έναν Μωάμεθ νόθο, ερωτύλο, ομοφυλόφιλο, παιδεραστή και κλεπτομανή. Πρόκειται για ένα κακής ποιότητας φιλμ, το οποίο γυρίστηκε μέσα σε διάστημα τριών μηνών και στοίχισε στους παραγωγούς του πέντε εκατ. δολάρια.
«Τσουνάμι» οι διαδηλώσεις κατά «βλάσφημων» και ΗΠΑ.
Οι κινητοποιήσεις των εξοργισμένων Ισλαμιστών που διαμαρτύρονται για το προσβλητικό προς τη θρησκεία τους βίντεο έχουν πάρει ιδιαίτερα βίαιη τροπή.
Σε Τυνησία, Κάιρο, Ισραήλ και Ιράκ οι Ισλαμιστές τα αιματηρά επεισόδια δεν έχουν τέλος.
Στην πρωτεύουσα της Τυνησίας, Σαναά, ένας διαδηλωτής έπεσε νεκρός και πέντε τραυματίστηκαν από τα πυρά της αστυνομίας, η οποία προσπάθησε να απωθήσει για δεύτερη φορά το οργισμένο πλήθος που προσπαθούσε να εισβάλει στην πρεσβεία των ΗΠΑ.
Νωρίτερα το πρωί της Πέμπτης, διαδηλωτές είχαν καταφέρει να διεισδύσουν στον περίβολο της αμερικανικής πρεσβείας και είχαν πυρπολήσει τρία αυτοκίνητα.
Οι συγκρούσεις έξω από την Αμερικανική πρεσβεία συνεχίζονται και στο Κάιρο και η οποία αναγκάστηκε να κάνει χρήση δακρυγόνων. Σύμφωνα με το αιγυπτιακό υπουργείο Υγείας, 16 άνθρωποι τραυματίστηκαν στα βίαια επεισόδια, τα οποία άρχισαν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αναταραχές γίνονται και στο Ιράκ, όπου χιλιάδες άνθρωποι, ανάμεσα τους και βουλευτές, διαδήλωσαν την Πέμπτη σε διαμαρτυρία για την ταινία σε πολλές πόλεις της χώρας, κατόπιν αιτήματος του ριζοσπάστη σιίτη ηγέτη Μοκτάντα αλ-Σαντρ.
Την ίδια ώρα στο Τελ Αβίβ, στο Ισραήλ, μερικές δεκάδες μέλη του Ισλαμικού Κινήματος διαδήλωσαν ειρηνικά έξω από την αμερικανική πρεσβεία κρατώντας πανό με συνθήματα με τα οποία καταδίκαζαν την ταινία.
Η Σαουδική Αραβία από την μεριά της, εξέφρασε την καταδίκη της για την ταινία, αλλά και τις βίαιες αντιαμερικανικές διαδηλώσεις σε χώρες της Μέσης Ανατολής.
Στο Σουδάν την Παρασκευή οι Αρχές προσπάθησαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων να διαλύσουν μια μεγάλη διαδήλωση περίπου 5.000 ατόμων που επιχείρησαν να εισβάλουν στις πρεσβείες της Γερμανίας και της Βρετανίας στο Χαρτούμ, όπου τρεις διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους σ κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ αστυνομικών και ισλαμιστών.
Νωρίτερα, χιλιάδες ισλαμιστές διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στην πρεσβεία της Γερμανίας, αφού προηγουμένως είχαν κατεβάσει τη γερμανική σημαία και είχαν υψώσει στη θέση της ένα ισλαμικό λάβαρο. Προηγουμένως, οι διαδηλωτές είχαν επιχειρήσει να εισβάλουν και στην πρεσβεία της Βρετανίας.
Νωρίτερα, χιλιάδες ισλαμιστές διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στην πρεσβεία της Γερμανίας, αφού προηγουμένως είχαν κατεβάσει τη γερμανική σημαία και είχαν υψώσει στη θέση της ένα ισλαμικό λάβαρο. Προηγουμένως, οι διαδηλωτές είχαν επιχειρήσει να εισβάλουν και στην πρεσβεία της Βρετανίας.
Καθιστική διαμαρτυρία μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ και στη Δαμασκό -η οποία έχει κλείσει εδώ και πολλούς μήνες- οργάνωσαν περίπου 200 άνθρωποι. Οι διαδηλωτές κρατούσαν συριακές σημαίες, πορτρέτα του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ και πλακάτ με συνθήματα εναντίον της ταινίας που θεωρούν ότι προσβάλει τον προφήτη Μωάμεθ. "Ο Θεός και ο Μωάμεθ αγαπούν τη Δαμασκό" και "Αυτός που προσβάλλει τον Μωάμεθ δεν μπορεί να διαδίδει τη δημοκρατία" έγραφαν στα πανώ τους.
Το βράδυ της Πέμπτης στο ίδιο σημείο είχε πραγματοποιηθεί διαδήλωση από δεκάδες νέους οι οποίοι κατηγορούν την αμερικανική κυβέρνηση ότι ενέκρινε την παραγωγή της ταινίας. "Πρόκειται για μια ιμπεριαλιστική σιωνιστική συνωμοσία", δήλωσε ένας από αυτούς.
Αστυνομική προστασία ζήτησε ο παραγωγός της αντι-ισλαμικής ταινίας
Η αστυνομία της νότιας Καλιφόρνιας έχει στείλει τους άνδρες της στο σπίτι του Νακούλα Μπασελί Νακούλα ο οποίος φέρεται ως ο παραγωγός της αντι-ισλαμικής ταινίας που προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών και βίαιων διαδηλώσεων στον αραβικό κόσμο.
Οι αστυνομικοί πήγαν στο σπίτι του Νακούλα Μπασελί Νακούλα, 55 ετών, για να προστατεύσουν τον ίδιο και την οικογένειά του, αφού αποκαλύφθηκε ότι είναι ο δημιουργός της επίμαχης ταινίας «Η αθωότητα των μουσουλμάνων». Αστυνομικοί είπαν ότι ο Νακούλα φοβάται για τη ζωή του και για πιθανά αντίποινα εναντίον της οικογένειάς του.
Η Χίλαρι Κλίντον χαρακτηρίζει ως «αηδιαστικό» το αντι-ισλαμικό βίντεο
Είναι ένα «αηδιαστικό και καταδικαστέο video» με το οποίο η αμερικανική κυβέρνηση «δεν έχει απολύτως καμία σχέση», υποστηρίζει η ίδια.
Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έκανε παράλληλα έκκληση στους πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες να καταδικάσουν τη βία που προκαλείται από τη διάδοση του video στο Internet.
"Για εμάς, εμένα προσωπικά, αυτό το video είναι αηδιαστικό και καταδικαστέο. Μοιάζει να έχει ένα βαθιά κυνικό σκοπό: να δυσφημίσει μια μεγάλη θρησκεία και να προκαλέσει οργή» είπε χαρακτηριστικά η κ. Κλίντον δίπλα στον μαροκινό της ομόλογο Saad-Eddine Al-Otmani, με τον οποίο είχε συνάντηση για το άνοιγμα ενός «αμερικανο-μαροκινού στρατηγικού διαλόγου».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου