Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Χειροπέδες σε βουλευτές για κακουργήματα

Λύνονται τα χέρια των αστυνομικών για να παρεμβαίνουν σε επεισόδια, όπως τα πρόσφατα σε Μεσολόγγι και Ραφήνα με βουλευτές της Χρυσής Αυγής να... πρωταγωνιστούν

«Πράσινο φως» για να συλλαμβάνονται οι βουλευτές που διαπράττουν αυτόφωρα κακουργήματα αλλά και όσοι πολίτες «παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους» ελέγχοντας αλλοδαπούς μετανάστες, ανάβει η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αποδοκιμάζοντας εμμέσως πλην σαφώς τα γνωστά επεισόδια όπου πρωταγωνίστησαν στελέχη και οπαδοί της «Χρυσής Αυγής».

Η εισαγγελική εγκύκλιος εκδόθηκε μετά την παρέμβαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Ν. Δένδια, όπως έγραψε το «Εθνος της Κυριακής».

Η ανώτατη εισαγγελική Αρχή επιτρέπει στην αστυνομία να παρεμποδίζει κάθε επιτιθέμενο βουλευτή, όπως κάνει με τους υπόλοιπους πολίτες όταν παρανομούν για να αποτρέψει αδικήματα, ενώ ζητεί να συλλαμβάνονται και να οδηγούνται άμεσα στο αυτόφωρο για να δικαστούν για αντιποίηση Αρχής όσοι πολίτες βιαιοπραγούν σε βάρος αλλοδαπών μεταναστών ή επιχειρούν να ελέγξουν τη νομιμότητα της εισόδου και διαμονής τους στη χώρα και της εμπορικής δραστηριότητάς τους.

Παράλληλα η Εισαγγελία ΑΠ υποδεικνύει στις αστυνομικές αρχές να διενεργούν όλους τους απαραίτητους ελέγχους στους αλλοδαπούς και σε περίπτωση παράβασης της νομοθεσίας να τους οδηγούν στο αυτόφωρο.

Με την εγκύκλιο-πιλότο προς τους εισαγγελείς εφετών της χώρας, ο εισαγγελέας ΑΠ Ιω. Τέντες εξηγεί πότε μπορούν να συλλαμβάνονται και να διώκονται βουλευτές οποιουδήποτε κόμματος, για οποιοδήποτε αδίκημα, αλλά και πολίτες που παρανομούν, παίρνοντας ως αφορμή τα πρόσφατα θλιβερά επεισόδια σε Μεσολόγγι, Ραφήνα κλπ. με πρωταγωνιστές χρυσαυγίτες. O εισαγγελέας ΑΠ ξεκαθαρίζει ότι:
  • Οι βουλευτές μπορούν να συλλαμβάνονται για αυτόφωρα κακουργήματα, αλλά δεν επιτρέπεται να συλληφθούν ή να διωχθούν ποινικά για πλημμελήματα (έστω και αυτόφωρα) χωρίς προηγούμενη άδεια της Βουλής. Ωστόσο οι δικαστικές αρχές μπορούν να κάνουν όλες τις αναγκαίες ανακριτικές ενέργειες για να επιβεβαιώσουν τη διάπραξη αδικήματος από βουλευτή.
  • Επιτρέπεται στις αστυνομικές αρχές η φυσική παρεμπόδιση των επιτιθέμενων βουλευτών με τα συνήθη αποτρεπτικά μέσα που εφαρμόζονται στους παρανομούντες πολίτες.
  • Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να συλλαμβάνει τον δράστη αυτόφωρου κακουργήματος ή πλημμελήματος, μόνο εφόσον είναι βέβαιο ότι διαπράττεται αδίκημα (όταν γίνεται μπροστά του φόνος, ληστεία, κλοπή κλπ.). Δεν μπορεί όμως να συλλαμβάνει κάποιον όταν χρειάζονται ανακριτικές ενέργειες (π.χ. έλεγχος εγγράφων, άδειας κλπ.), καθώς τέτοιες ενέργειες επιτρέπονται μόνο σε δικαστικά, αστυνομικά κλπ. όργανα και όποιος πολίτης τις επιχειρεί πρέπει να συλλαμβάνεται και να διώκεται για αντιποίηση Αρχής.
  •  
«Φωτογραφίζοντας» ουσιαστικά τα ανησυχητικά φαινόμενα με πρωταγωνιστές χρυσαυγίτες, ο Ιω. Τέντες ζητεί από αστυνομικούς και εισαγγελείς να συλλαμβάνουν και να οδηγούν στο αυτόφωρο όσους κάνουν τέτοιους ελέγχους σε αλλοδαπούς.

ethnos.gr   ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου