Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Η πριγκίπισσα Αμίρα φέρνει... δροσιά από την έρημο

Σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία υπερασπίζεται μαχητικά τα δικαιώματα των γυναικών. Σε δημόσιες εμφανίσεις της δεν φοράει χιτζάμπ, οδηγεί μόνη το αυτοκίνητό της και με παρεμβάσεις σε δυτικά ΜΜΕ επιχειρεί να αλλάξει τη διεθνή εικόνα της χώρας της.


Ριζοσπάστρια και υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών σε μια χώρα ανδροκρατούμενη, η πριγκίπισσα Αμίρα Αλ Ταγουίλ της Σαουδικής Αραβίας, η οποία δεν φοράει χιτζάμπ σε αρκετές δημόσιες εμφανίσεις της, αυτές τις ημέρες βρίσκεται στη Νέα Υόρκη προσκεκλημένη του ιδρύματος του Μπιλ Κλίντον «Clinton Global Initiative».

Η 28χρονη καλλονή, σύζυγος του δισεκατομμυριούχου ανιψιού του βασιλιά Αμπντουλάχ Μπιν Αμπντουλ Αζίζ Αλ Σαούντ, πρίγκιπα Αλγουαλίντ Μπιν Ταλάλ, έχει τραβήξει το βλέμμα των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης και όχι τυχαία.

Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι έχει πτυχίο Λογοτεχνίας από το Πανεπιστήμιο του Βασιλιά Σαούντ και Διοίκησης Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο του Νιου Χέιβεν του Κονέκτικατ, και η λάμψη της που τραβούν τα φώτα της δημοσιότητας, είναι η δράση της και οι απόψεις της που ενδιαφέρουν τη Δύση αλλά και τους πολίτες της Σαουδικής Αραβίας ανεξαρτήτως φύλου.

Η πριγκίπισσα Αμίρα μπιντ Αϊντάν μπιν Νάγιεφ Αλ Ταγουίλ Αλ Οσαΐμι Αλ Οταΐμπι έχει δώσει τη δική της μάχη από τη θέση που έχει για να μη δίνουν οι χωρισμένες γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας την κηδεμονία των θυγατέρων τους στους πρώην συζύγους τους και για να μπορούν οι γυναίκες δικηγόροι να υπερασπίζονται κατηγορούμενους στα δικαστήρια.

Επιπλέον οδηγεί το αμάξι της στην έρημο και είναι καλή φίλη με την ακτιβίστρια Μανάλ Αλ Σαρίφ, που φυλακίστηκε για μία εβδομάδα, επειδή τόλμησε να οδηγήσει το αυτοκίνητό της μέσα σε πόλη τραβώντας την πράξη της σε βίντεο το οποίο ανήρτησε στο YouTube.

Στις συνεντεύξεις που έχει παραχωρήσει σε δυτικά μέσα ενημέρωσης η πριγκίπισσα Αμίρα έχει τονίσει ότι η δράση της δεν της έχει δημιουργήσει πρόβλημα προς το παρόν και προσπαθεί με τον τρόπο της να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι δυτικοί βλέπουν τη Σαουδική Αραβία.

Μάλιστα την περασμένη εβδομάδα η πριγκίπισσα Αμίρα και ο σύζυγός της, σε αυτή την περίοδο που η «σύγκρουση των πολιτισμών» επανέρχεται στο προσκήνιο, δώρισαν 20 εκατομμύρια δολάρια στο μουσείο του Λούβρου για να δημιουργηθεί ξεχωριστή πτέρυγα ισλαμικής τέχνης. Οπως η ίδια δήλωσε: «Η τέχνη ανοίγει τα μυαλά του κόσμου με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο». Σε μία από τις πρόσφατες συνεντεύξεις της η πριγκίπισσα Αμίρα μίλησε και για το θέμα της ταινίας που προκάλεσε την έκρηξη του μουσουλμανικού κόσμου.

Σύμφωνα με την ίδια, οι διαδηλωτές ήταν «εξοργισμένοι και άνεργοι» οι οποίοι ζουν σε ασταθείς πολιτικά χώρες. Επιπλέον τόνισε ότι κατανοεί το πώς αισθάνονται οι Αμερικανοί, οι οποίοι στιγματίζονται όλοι ως υποστηρικτές της ταινίας και υπενθύμισε ότι έτσι ακριβώς αισθάνονται και οι Αραβες μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

ethnos.gr   ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου