Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Δόση στις 15 Νοεμβρίου επιδιώκει το οικονομικό επιτελείο


Η επόμενη δόση θα έχει έρθει μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, εκτίμησε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αμέσως μετά τη σύσκεψη του υπουργού κ. Γ. Στουρνάρα, με τους επικεφαλής της τρόικας.


Στόχος είναι μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής να έχουν κλείσει τα ανοικτά μέτωπα στα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα, ενώ το ίδιο στέλεχος δήλωσε ότι αυτή την εβδομάδα θα ξεκινήσει επίσημα και η συζήτηση για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας, αλλά και για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Ωστόσο, για τα δύο τελευταία θέματα δεν θα υπάρξει συμφωνία μέσα στην εβδομάδα.

Παράλληλα, υψηλόβαθμος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου επιβεβαίωσε σημερινό δημοσίευμα της «Κ» αναφορικά με την αναδρομική κατάργηση των φοροαπαλλαγών. Οι φοροαπαλλαγές θα καταργηθούν από τα εισοδήματα του 2012, καθώς όπως ανέφερε προέκυψε τις τελευταίες δύο εβδομάδες «τρύπα» 1 δισ. ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ. Ετσι, θα προχωρήσουν αναδρομικά μέτρα που άπτονται της φορολογίας, ενώ θα υπάρξει και μία επιπλέον περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Πάντως, οι οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμα, αλλά τα δώρα των δημοσίων υπαλλήλων θα κοπούν από το 2013 και όχι αναδρομικά από φέτος.

Σε ότι αφορά στο θέμα της παροχής της διετούς παράτασης στο χρόνο δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και της ταυτόχρονης απαίτησης της τρόικας για εμπροσθοβαρή λήψη των μέτρων, το ίδιο στέλεχος εξήγησε ότι σε περίπτωση που δεν παρασχεθεί η παράταση τότε τα μέτρα που θα έπρεπε να ληφθούν στη διετία 2013-2014 θα ήταν 18 δισ. ευρώ και όχι 11,5 δισ. ευρώ όπως προβλεπόταν στο Μνημόνιο. Σε ερώτηση αναφορικά με το εάν η τρόικα ζητά επιπλέον μέτρα για τη διετία 2015-2016, η απάντηση ήταν ότι οι δανειστές της χώρας δέχονται τα μέτρα για τον εκσυγχρονισμό του κράτους θα αποδώσουν εκείνα τα χρόνια.

Για το λόγο αυτό και η τρόικα επιμένει στην εφαρμογή μέτρων ύψους 9,2 δισ ευρώ το 2013 και όχι 7,8 δισ ευρώ όπως επιθυμεί η ελληνική πλευρά. Μάλιστα, ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση, το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2013 θα είναι 0% του ΑΕΠ (έναντι 1,1% του ΑΕΠ πρωτογενούς πλεονάσματος που προβλέπει το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού), ενώ το 2014 θα είναι 1,5% του ΑΕΠ, το 2015 θα είναι 3% του ΑΕΠ και το 2016 στο 4,5% του ΑΕΠ.

Από το οικονομικό επιτελείο ανέφεραν πως το Σάββατο συζητήθηκαν κυρίως τα διαρθρωτικά μέτρα με έμφαση στις εργασιακές αλλαγές. «Μιλήσαμε για προαπαιτούμενα. Τα περισσότερα προαπαιτούμενα είναι παλιά, αλλά υπάρχουν και ορισμένα καινούργια, κυρίως στον τομέα της αγοράς εργασίας», σημείωσε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου. Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε στην τρόικα ότι το πρόβλημα δεν είναι η αγορά εργασίας, αλλά οι αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.

Στις προαπαιτούμενες δράσεις εντάσσεται και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, η ψήφιση του οποίου πρέπει να γίνει πριν την εκταμίευση της δόσης (15 Νοεμβρίου σύμφωνα με τον υφιστάμενο προγραμματισμό). Μάλιστα, το στέλεχος του υπουργείου σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν μας παίρνει να μην ήμαστε έτοιμοι».

Σχετικά με τις προβλέψεις για το μακροοικονομικό μοντέλο, το Σάββατο υπήρξε συνάντηση της ομάδας του οικονομικού επιτελείου με την αντίστοιχη ομάδα της τρόικας για να διαπιστωθεί πού υπάρχουν διαφορές. Σύμφωνα με το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, πλέον η τρόικα δεν θεωρεί ότι το 2013 η ύφεση θα είναι της τάξης του 5%, αλλά χαμηλότερη.

Σε ερώτηση για το εάν θα υπάρξει καθαρό «κούρεμα» της αξίας του ελληνικού χρέους που διακατέχουν οι χώρες της Ευρωζώνης και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ο ίδιος παράγοντας υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει κούρεμα. Κούρεμα σημαίνει χρεοκοπία και έξοδο από ευρώ». Επίσης, σημείωσε πως το όριο του 120% του ΑΕΠ βάσει του οποίου μέχρι τώρα αποτελεί σημείο αναφοράς για το εάν το χρέος είναι βιώσιμο ή όχι, δήλωσε πως πρόκειται για «πολιτικό κριτήριο. Εμείς λέμε να είναι η τάση του χρέους πτωτική. Αν είναι 120%, 118% ή 125% δεν χάθηκε και ο κόσμος, άλλωστε μετά το 2020 οι λήξεις των ομολόγων είναι ομαλές».

Συνολικά, το ίδιο στέλεχος υποστήριξε ότι «για να μην χάσουμε το δάσος όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο καλά θα πάει η οικονομία. Αν πάει καλά, δεν θες τίποτα. Αν η ύφεση γυρίσει και πάρουμε την δόση και έρθουν χρήματα, τότε δεν θέλουμε επιπλέον χρήματα. Πάρα πολλοί επενδυτές περιμένουν για να έρθουν να επενδύσουν», και εκτίμησε πως το 2013 «μπορεί να είναι χρονιά έκπληξη». Πρόσθεσε δε ότι στην ιστορία του καπιταλισμού δεν υπάρχει χώρα με δέκα χρόνια ύφεση.

Την Κυριακή, εκτός της νέας συνάντησης του κ. Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας, θα υπάρξει νέα συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, κ. Ι. Βρούτση και τους εκπροσώπους των δανειστών της χώρας, αλλά και του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Αντ. Μανιτάκη με τους επικεφαλής της τρόικας. Για την τελευταία συνάντηση στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι δεν πρέπει να «πάει το μυαλό σας στις απολύσεις, αλλά στη διαθεσιμότητα».

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου