Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Οι ΗΠΑ του Σάντι μέσα από εικόνες


Το πέρασμα του τυφώνα Σάντι, όπως το αποτύπωσε ο φωτογραφικός φακός (Pics)


Εικόνες απόλυτης καταστροφής καταφθάνουν από τις ΗΠΑ, μετά την επέλαση του τυφώνα Σάντι από τις ανατολικές πολιτείες, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μία φορά την αδυναμία του ανθρώπου μπροστά στη δύναμη της φύσης.

Στο πέρασμά του άφησε 16 νεκρούς, δρόμοι και σταθμοί του μετρό πλημμύρισαν, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα κύματα της θάλασσας, μαζικές διακοπές ρεύματος και φονικές πτώσεις δέντρων: Οι νεοϋορκέζοι χτυπήθηκαν σκληρά από την σούπερ καταιγίδα Σάντι.




 
Η άνοδος της στάθμης του νερού λόγω της παλίρροιας, προκάλεσε εκτεταμένες πλημμύρες στη περιοχή του Μπάτερι στο Μανχάταν, αλλά και στις σήραγγες στο Ιστ Ρίβερ και τον ποταμό Χάτσον.
 
 
Ζωτικές οδικές αρτηρίες και σταθμοί του μετρό παραμένουν κλειστοί, μετατρέποντας τη Νέα Υόρκη σε μία πόλη-φάντασμα, βυθισμένη στο σκοτάδι εξαιτίας των παρατεταμένων διακοπών ρεύματος σε αρκετές πολιτείες.. Εκτός λειτουργίας βρίσκονται και οι αστικές συγκοινωνίες στη Βοστώνη και το Νιου Τζέρσεϊ.


 

 
Την ίδια στιγμή, στην παραλιακή κωμόπολη Μπρίζι Πόιντ του Κουίνς, ξέσπασε τεράστια πυρκαγιά, προκαλώντας την καταστροφή δεκάδων κατοικιών, ευτυχώς χωρίς θύματα.
 
Η πόλη που ''δεν κοιμάται ποτέ'', αναγκάστηκε να κάνει ένα διάλειμμα και να αντιμετωπίσει με κάθε δυνατό μέσο την σούπερ καταιγίδα Σάντι. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι καταστροφές που προκάλεσε αναμένεται να ξεπεράσουν τα 45 εκατομμύρια δολάρια.

 
Στο μεταξύ, φράγμα στο βόρειο Νιου Τζέρσι έσπασε, πλημμυρίζοντας τις πόλεις Μούναχι, Λιτλ Φέρι και Καρλσταντ, όπου η στάθμη των υδάτων έφτασε το 1,2 ως 1,5 μέτρο.
 

 
Αν και ο τυφώνας απομακρύνεται, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα την κήρυξε την Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϊ σε κατάσταση "μεγίστης καταστροφής", ενώ ο δήμαρχος Μάικλ Μπλουμπεργκ, δήλωσε πως: "Η μεγαλούπολη θα χρειαστεί ημέρες για να επιστρέψει στους κανονικούς ρυθμούς της".
 
 
Συναγερμός έχει σημάνει στον πυρηνικό σταθμό του Νιου Τζέρσεϊ με τις αρχές να προειδοποιούν ότι η περαιτέρω άνοδος του επιπέδου του νερού είναι πιθανόν να καταστήσει αναγκαία τη χρήση των αποθεμάτων νερού που προορίζονται για πυρόσβεση για την ψύξη των χρησιμοποιημένων ράβδων ουρανίου. 


 
Ο Σάντι προκάλεσε επίσης το ναυάγιο του αντιγράφου του ιστορικού ιστιοφόρου Bounty ανοικτά της Βόρειας Καρολίνας. Ένα μέλος του πληρώματος πέθανε στο νοσοκομείο, ενώ εξακολουθεί να αγνοείται ο καπετάνιος του πλοίου.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου