Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

ΣΑΛΠΙΣΜΑ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΒΡΑΖΙΛΙΑ

Ο Κατσουράνης κέρασε, ο «Σάλπι» σκόραρε


Ο ένας έχει συνδέσει το όνομα και τα γκολ του με αρκετές ελληνικές επιτυχίες. Ο άλλος ακολούθησε την ελληνική παράδοση, η οποία επιτάσσει στα... γενέθλια των 100 συμμετοχών να αποκτούν σημαντικό ρόλο.

Ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης ήταν για μία ακόμη φορά ο «χρυσός» σκόρερ της Ελλάδας, κόντρα στη Σλοβακία (1-0). Και ο «εορτάζων» (και συνάμα... άνεργος) την πρώτη εκατοντάδα συμμετοχών στη «γαλανόλευκη», Κώστας Κατσουράνης ήταν εκείνος που προσέφερε το τέρμα.

Νίκη υπερπολύτιμη στον δρόμο για το Ρίο Ντε Τζανέιρο και το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014. Δίχως να δικαιολογεί στο ελάχιστο την καλύτερη ομάδα στο γήπεδο. Δικαιολογεί, ωστόσο, την πιο επίμονη. Και την πλέον τυχερή, για να είμαστε αντικειμενικοί. Τυχερή σε αρκετές φάσεις, όταν οι ηρωικές αμυντικές προσπάθειές της αποδεικνύονταν μάταιες.

Η Εθνική είχε ξεκάθαρο ανασταλτικό πρόβλημα. Ευκαιρίες δημιουργήθηκαν (5' Κατσουράνης, 11' Σιόβας, στο διεθνές ντεμπούτο του, στο οποίο έπαθε θλάση και χάνει το ματς με τη Μονπελιέ), ουχί κλασικές, όπως αυτή των Σλοβάκων, με τον Τοροσίδη να αποκρούει στη γραμμή το σουτ του Χάμσικ (41').

Το δεύτερο ημίχρονο ήταν ίδιο με το πρώτο. Κακό για την Εθνική μας ομάδα. Μόνο που στο πρώτο τέταρτό του, η γηπεδούχος εμφανίστηκε βελτιωμένη. Και... ταλαιπώρησε ιδιαίτερα την Ελλάδα, η οποία δεν μπορούσε να κρατήσει την μπάλα. Ούτε καν να την απομακρύνει σωστά.

Οπου χρειάστηκε ο Ορέστης Καρνέζης, ήταν εκεί. Και όσες φορές ο Ελληνας τερματοφύλακας εξουδετερώθηκε, η... τύχη ήταν στο πλευρό μας. Οπως στη φάση της προβολής του Χάμσικ στο 62', με την μπάλα να καταλήγει άουτ. Ή στο δυνατό γυριστό σουτ του Μπρέζνανικ, στο 81', και στο δυνατό σουτ του ίδιου παίκτη, που κατέληξε στο δοκάρι (88'). Είπαμε και η τύχη έπαιξε τον (καθοριστικό) ρόλο της...

Το νικητήριο γκολ ήρθε στο 63'. Προερχόμενο απ' την οξυδέρκεια και την υπομονή του «Κατσούρ». Και την ψυχραιμία του «Σάλπι». Ετσι κι αλλιώς, ο επιθετικός του ΠΑΟΚ το έχει κάνει ξανά: στο Ντόνετσκ, στο Μπλόφεντάιν, στη Βαρσοβία, τώρα στην Μπρατισλάβα...

Αυτό ήταν το 10ο γκολ του με τη «γαλανόλευκη». Και όποτε έχει σκοράρει, η Ελλάδα σπανιότατα χάνει (επτά νίκες, δύο ισοπαλίες και μία ήττα από τη Γερμανία στο φετινό Euro). Οπως είναι κατανοητό, η Ελλάδα παρέμεινε στην κορυφή του ομίλου τους, μαζί με τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη. Και όσο δεν μας ικανοποιεί ο χαρακτηρισμός ότι είναι τελικός το παιχνίδι με τους πρώην Γιουγκοσλάβους, στη Ζένιτσα στις 22 Μαρτίου είναι... νοκ άουτ, με έπαθλο την 1η θέση.

ΣΛΟΒΑΚΙΑ: Κούτσιακ, Ζαμπάβνικ, Μπρέζνανικ, Σκρτελ, Σαλάτα, Σάπαρα, Κούσκα (82' Γκουεντέ), Πετσόβσκι, Στοχ (69' Βάις), Χάμσικ, Ντούρις (72' Χολόσκο).
ΕΛΛΑΔΑ: Καρνέζης, Τοροσίδης, Σπυρόπουλος, Παπασταθόπουλος, Σιόβας (75' Φωτάκης), Τζιόλης, Νίνης (66' Καραγκούνης), Κατσουράνης, Σαλπιγγίδης, Σαμαράς, Γκέκας (59' Μήτρογλου).
ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΣΑΝΤΟΣ

«Επαιξε σωστά για να κερδίσει»

Μια τελείως διαφορετική άποψη για την εικόνα της Εθνικής ομάδας παρουσίασε ο Φερνάντο Σάντος μετά το τέλος του αγώνα με τη Σλοβακία...

«Η ομάδα έπαιξε σωστά, διαφορετικά δεν θα κέρδιζε. Σίγουρα δεν έπαιξε ένα όμορφο και θεαματικό ποδόσφαιρο. Και με τέτοιες γηπεδικές συνθήκες δεν θα μπορούσε να παίξει τέτοιο», υπογράμμισε ο Πορτογάλος τεχνικός, που παραδέχτηκε ότι οι παίχτες ήταν επηρεασμένοι από το ματς με τη Βοσνία...
«Ας μην ξεχνάμε ότι προερχόμαστε από την ισοπαλία με τους Βόσνιους. Μπήκαμε με διαφορετικό αέρα».

Ο Φερνάντο Σάντος θεώρησε λογικό την πίεση που δέχτηκε η Εθνική μετά το γκολ... «Η Σλοβακία είναι δύσκολη και καλή ομάδα. Θα έπρεπε να μοχθήσουμε και να τρέξουμε για να πάρουμε τη νίκη. Οι παίχτες έδειξαν αποφασιστικότητα για να πάρουμε τη νίκη», απάντησε ο Πορτογάλος.

Οσο για τον χρυσό σκόρερ, τον Δ. Σαλπιγγίδη, όταν ρωτήθηκε αν φοβήθηκε μέσα στον αγώνα ήταν απόλυτος: «Οι μεγάλες ομάδες δεν έχουν το αίσθημα του φόβου και η Εθνική ομάδα είναι μεγάλη ομάδα και το απέδειξε σήμερα (σ.σ.: χθες)».

Ο Γ. Σαμαράς από τη μεριά του τόνισε: «Κρατάμε μόνο τη νίκη. Δείξαμε χαρακτήρα και θέληση κάτω από πολύ κακές συνθήκες».

Ο άτυχος της ημέρας ήταν ο Δ. Σιόβας ο οποίος έπαθε θλάση α' βαθμού και είναι αμφίβολος για το ματς του Ολυμπιακού με τη Μονπελιέ για το Τσάμπιονς Λιγκ.

7ος ΟΜΙΛΟΣ
Ομάδες ΑΓ. Β. ΤΕΡ.
1. ΒΟΣΝΙΑ 4 10 15-2
2. ΕΛΛΑΔΑ 4 10 5-1
3. ΣΛΟΒΑΚΙΑ 4 7 5-3
4. ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ 4 4 3-6
5. ΛΕΤΟΝΙΑ 4 3 5-8
6. ΛΙΧΤΕΝΣΤΑΪΝ 4 0 1-14

ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Γ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΠΟΔΟΣΗ: ΜΙΧ. ΓΚΙΟΥΛΕΝΟΓΛΟΥ

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου