Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Βραβείο Νομπέλ για την Ευρώπη της Ειρήνης

«Η Ευρώπη αντέχει παρά την κρίση. Δεν είναι ένα μεγάλο και ήρεμο ποτάμι, όμως εδραιώνεται». Βαθιά συγκινημένος, με αυτά τα απλά λόγια, ο πατέρας της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ζακ Ντελόρ χαιρέτισε την απονομή του φετινού Νομπέλ Ειρήνης. Στη βράβευση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είδε ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα που θα ενθαρρύνει τις χώρες-μέλη να ενισχύσουν τη συνεργασία τους.

Μεταξύ των 231 υποψηφίων, η Νορβηγική Επιτροπή Νομπέλ αποφάσισε φέτος να βραβεύσει την Ευρωπαϊκή Ενωση για τον θεμελιώδη ρόλο της στη μετατροπή τής Ευρώπης από ήπειρο πολέμων σε ήπειρο ειρήνης.

«Η ΕΕ και οι προκάτοχοί της συμβάλλουν εδώ και πάνω από έξι δεκαετίες στην προώθηση της ειρήνης, της συμφιλίωσης, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη», δήλωσε στο Οσλο ο πρόεδρος της Επιτροπής Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ, ένθερμος ευρωπαϊστής και γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Γεννημένη μέσα από τις στάχτες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, με την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης το 1957, από έξι χώρες, η τότε Ευρωπαϊκή Κοινότητα συνέβαλε σημαντικά στην εδραίωση της ειρήνης. Η πεποίθηση ότι η ανάπτυξη ισχυρών οικονομικών δεσμών θα διασφάλιζε τη σταθερότητα στις σχέση αιώνιων εχθρών αποδείχθηκε προφητική τόσο κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου όσο και μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Με το πέρασμα του χρόνου, η Ευρωπαϊκή Ενωση έγινε η μεγαλύτερη κοινή αγορά και ισχυρότερη ένωση κρατών στην παγκόσμια ιστορία, η οποία εγγυάται την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων, αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίων. Η Ελλάδα προσχώρησε το 1981 και πέντε χρόνια αργότερα η Ισπανία και η Πορτογαλία. Επίσημα, η Ευρωπαϊκή Ενωση ιδρύθηκε την 1η Νοεμβρίου του 1993, με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και σήμερα αριθμεί 27 κράτη - μέλη.

Τη βράβευση της ΕΕ χαιρέτισαν αμφότεροι οι πρόεδροι της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ. «Είναι μεγάλη τιμή για την ΕΕ και τα 500 εκατ. κατοίκους της», δήλωσε ο Μπαρόζο, ενώ λίγο αργότερα η Ανγκελα Μέρκελ έστελνε το δικό της σύντομο μήνυμα από την Καγκελαρία: «Η απόφαση της Νορβηγικής Επιτροπής είναι κίνητρο και υποχρέωση παράλληλα, και για μένα προσωπικά. Πρέπει να εργαστούμε και να συνεχίσουμε να κοπιάζουμε για την ειρήνη, τη δημοκρατία και την ελευθερία».

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ. Αν και η ΕΕ έχει προταθεί πολλές φορές για το βραβείο, η απόφαση της πενταμελούς Νορβηγικής Επιτροπής προκάλεσε τουλάχιστον έκπληξη∙ όταν μάλιστα η ίδια η Νορβηγία έχει  ψηφίσει δύο φορές (1972 και 1994) κατά της ένταξής της. Εντονες αντιδράσεις υπήρξαν από το στρατόπεδο των ευρωσκεπτικιστών, κυρίως βρετανών πολιτικών. «Προφανώς, είναι ένα βραβείο για την ειρήνη και την αρμονία στους δρόμους της Αθήνας και της Μαδρίτης», σχολίασε ο Μάρτιν Κάλαναν, ευρωβουλευτής και ηγετικό μέλος της Συμμαχίας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών. Η απονομή του βραβείου, αξίας περίπου 1 εκατ. ευρώ, θα πραγματοποιηθεί στο Οσλο στις 10 Δεκεμβρίου. Το ερώτημα ωστόσο είναι ποιος θα το παραλάβει.

Η Ελλάδα
«Τι θα σκεφθεί η Ελλάδα για το Νομπέλ Ειρήνης στην ΕΕ;». Ηταν από τα πρώτα ερωτήματα που τέθηκαν στον πρόεδρο της Νορβηγικής Επιτροπής μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. «Η μεγάλη πλειονότητα σε αυτές τις χώρες (του ευρωπαϊκού Νότου) επιθυμούν την παραμονή τους στη ΕΕ. Πολλοί ίσως ασκούν κριτική στην παρούσα πολιτική. Αυτό όμως είναι άλλη υπόθεση» απάντησε ο Γιάγκλαντ.

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου