Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Στα χέρια της ΕΛΑΣ 2 δραπέτες - Νέα απόδραση σχεδίαζε ο Βλαστός

Δύο από τους έντεκα δραπέτες των φυλακών Τρικάλων συνελήφθησαν από τις αστυνομικές δυνάμεις ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για την ανεύρεση των υπολοίπων εννέα.

Νέα απόδραση εκτιμάται ότι ετοίμαζε ο βαρυποινίτης Παναγιώτης Βλαστός, από τις φυλακές Τρικάλων, μετά την αποτυχημένη απόπειρα με ελικόπτερο πριν από λίγες ημέρες, αλλά δεν συμμετείχε στην χτεσινοβραδινή ομαδική και αιματηρή απόδραση των 11 κρατουμένων των ίδιων φυλακών.

Όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα από τον εκπρόσωπο Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, Χρήστο Παρθένη, σε έρευνα που έγινε στις φυλακές μετά την απόδραση των 11 κρατούμενων από την πτέρυγα των Αλβανών, στο κελί του Βλαστού βρέθηκαν 5 λάμες και 4 σέγες κοπής μετάλλων καθώς και 2 μαχαίρια.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του εκπροσώπου Τύπου, οι δύο από τους 11 δραπέτες συνελήφθησαν στις 2 μετά το μεσημέρι στην περιοχή Κρηνίτσα Τρικάλων, περίπου 4-5 χιλιόμετρα από τις φυλακές. Και οι δύο είναι Αλβανοί, 27 και 30 ετών.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, την απόδραση είχαν σχεδιάσει οκτώ από τους κρατούμενους που διέφυγαν.

Στα χέρια της ΕΛΑΣ 2 δραπέτες - Νέα απόδραση σχεδίαζε ο Βλαστός

Το σχέδιο εκτελέστηκε με την βοήθεια συνεργών των κρατουμένων, οι οποίοι, χτες στις 8.20 το βράδυ, πραγματοποίησαν πραγματική επιδρομή στις φυλακές, πετώντας αρχικά μια φωτοβολίδα πάνω από το σωφρονιστικό κατάστημα και στην συνέχεια «γάζωσαν» με καλάσνικοφ και εκατοντάδες σφαίρες το κεντρικό φυλάκιο, αλλά και από άλλες πλευρές το κτίριο, με αποτέλεσμα να τραυματίσουν τους δύο σωφρονιστικούς υπαλλήλους της εξωτερικής φρουράς και να ανοίξουν δρόμο για τους κρατούμενους.

Από την πρώτη στιγμή τέθηκαν σε συναγερμό όλες οι υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας στη Θεσσαλία, τη Δυτική Μακεδονία, τη Στερεά Ελλάδα, την Ήπειρο και σε άλλες περιοχές για τον εντοπισμό των δραπετών και των δραστών της ένοπλης επίθεσης.

Στα χέρια της ΕΛΑΣ 2 δραπέτες - Νέα απόδραση σχεδίαζε ο Βλαστός

Στα μπλόκα και στις έρευνες συμμετέχουν Ομάδες Πρόληψης - Καταστολής Εγκλημάτων, της Δίκυκλης Αστυνόμευσης, της Ασφάλειας, της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης, αλλά και σκύλοι ανίχνευσης, ενώ από το πρωί γίνονται έρευνες από αέρος από δύο ελικόπτερα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Από τις έρευνες που διενεργήθηκαν από τρεις ομάδες ΕΚΑΜ, που πήγαν στα Τρίκαλα από την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, στο εσωτερικό των φυλακών βρέθηκαν αντικείμενα, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν από τους κρατουμένους κατά την διάρκεια της απόδρασης, όπως αυτοσχέδια σκάλα, που αποτελείται από μεταλλική σκάλα διώροφου κρεβατιού, λωρίδες από σεντόνια και ξύλα καθώς και σχοινιά με γάντζους.

Στα χέρια της ΕΛΑΣ 2 δραπέτες - Νέα απόδραση σχεδίαζε ο Βλαστός

Οι κρατούμενοι, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η μάχη έξω από τις φυλακές, βγήκαν από το παράθυρο κελιού, όπου είχαν κόψει τα κάγκελα με λάμα, βγήκαν στον εσωτερικό περίβολο σκαρφάλωσαν στον τοίχο, στο σημείο όπου είχαν τραυματίσει τον φρουρό οι συνεργοί τους και χάθηκαν στο σκοτάδι.

Το φυλάκιο είναι διάτρητο από τις σφαίρες που έριχναν οι κακοποιοί έξω από τις φυλακές. Το όχημα τύπου ΒΑΝ που χρησιμοποίησαν οι δράστες της ένοπλης επίθεσης, εντοπίστηκε σε αγροτική περιοχή στη Νίκαια Λάρισας, περίπου στις 12:30 σήμερα το μεσημέρι, ολοσχερώς καμμένο.

Στα χέρια της ΕΛΑΣ 2 δραπέτες - Νέα απόδραση σχεδίαζε ο Βλαστός

Οι έρευνες συνεχίζονται προς κάθε κατεύθυνση και οι αστυνομικές υπηρεσίες βρίσκονται διαρκώς σε κατάσταση συναγερμού για τον εντοπισμό και των υπολοίπων δραπετών και των δραστών της ένοπλης επίθεσης. 

Υπ.Δικαιοσύνης: Πρωτοφανής επίθεση στρατιωτικού τύπου

Για «πρωτοφανή ένοπλη επίθεση στρατιωτικού τύπου με καλάσνικοφ και ρίψη χειροβομβίδων που εξερράγησαν» κάνει λόγο το υπουργείο Δικαιοσύνης, σε ανακοίνωσή του, με αφορμή τα χθεσινά γεγονότα στις φυλακές Τρικάλων.

Η επίθεση έγινε έγινε περίπου στις 8.30 χθες το βράδυ, «ώρα που οι κρατούμενοι δεν είχαν ακόμη εισέλθει στα κελιά τους», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στα χέρια της ΕΛΑΣ 2 δραπέτες - Νέα απόδραση σχεδίαζε ο Βλαστός

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, «άγνωστοι δράστες, χωρισμένοι σε δύο ομάδες, με δυο οχήματα και βαρύτατο οπλισμό άνοιξαν πυρ κατά των σκοπών εξωτερικής φρούρησης, αλλά και κατά του οχήματος της περιπόλου του σωφρονιστικού καταστήματος που βρισκόταν έξω από αυτό και το οποίο βρέθηκε ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά».

Επίσης, κατά το υπουργείο Δικαιοσύνης «πυρά δέχθηκαν όχημα της Αστυνομίας που είχε διατεθεί για την ενέργεια ελέγχων σε κοντινό σημείο και προσέγγιζε το Κατάστημα Κράτησης, καθώς και έτερο σταθμευμένο έξω από αυτό περιπολικό».

Στα χέρια της ΕΛΑΣ 2 δραπέτες - Νέα απόδραση σχεδίαζε ο Βλαστός

Στην ανακοίνωση ανεφέρεται ότι «κατά την ανταλλαγή των σφοδρών πυρών που διήρκησαν πλέον της μισής ώρας και μετέτρεψαν την περιοχή σε πεδίο μάχης τραυματίστηκαν στην κοιλιακή χώρα δυο εξωτερικοί φρουροί, εκ των οποίων ο ένας σοβαρά. Όπως διαπιστώθηκε, 11 αλλοδαποί κρατούμενοι για εγκλήματα ληστειών και κλοπών κατάφεραν να αποδράσουν από τη Γ2 πτέρυγα του Καταστήματος Κράτησης εκμεταλλευόμενοι την ένοπλη συμπλοκή των αγνώστων δραστών με τις εκεί ευρισκόμενες δυνάμεις».

Οι δύο τραυματισμένοι εξωτερικοί φρουροί μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Τρικάλων όπου υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση και ο ένας εξ αυτών παραμένει στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Στα χέρια της ΕΛΑΣ 2 δραπέτες - Νέα απόδραση σχεδίαζε ο Βλαστός

Τέλος, στην ανακοίνωση του υπουργείου σημειώνεται ότι από τις μέχρι τώρα έρευνες που πραγματοποιήθηκαν από τους αρμόδιους «δεν ανευρέθησαν πυροβόλα όπλα, ούτε κάλυκες που να επιβεβαιώνουν χρήση πυροβόλου όπλου από κρατούμενους εντός του σωφρονιστικού καταστήματος, κατά την ώρα της απόδρασης. Ωστόσο, οι έρευνες συνεχίζονται προς πάσα κατεύθυνση».

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ:

Συνελήφθησαν από την Ελληνική Αστυνομία δύο (2) από τους κρατούμενους του Καταστήματος Κράτησης Τρικάλων, οι οποίοι απέδρασαν χθες περίπου στις 20:30 το βράδυ.

Στα χέρια της ΕΛΑΣ 2 δραπέτες - Νέα απόδραση σχεδίαζε ο Βλαστός

Οι δραπέτες εντοπίστηκαν από δυνάμεις της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας σε δασική περιοχή, σε απόσταση περίπου (4) με (5) χιλιομέτρων από το Κατάστημα Κράτησης, στην περιοχή Κρηνίτσα Τρικάλων, περίπου στις 14:00 σήμερα το μεσημέρι.

Από την πρώτη στιγμή ενεργοποιήθηκαν όλες οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας στη Θεσσαλία, τη Δυτική Μακεδονία, τη Στερεά Ελλάδα, την Ήπειρο και σε άλλες περιοχές για τον εντοπισμό των δραπετών και των δραστών της χθεσινής ένοπλης επίθεσης στο Κατάστημα Κράτησης Τρικάλων. Συνδράμουν Ομάδες Πρόληψης - Καταστολής Εγκλημάτων, της Δίκυκλης Αστυνόμευσης, της Ασφάλειας, της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης, αλλά και σκύλοι ανίχνευσης και δυο (2) ελικόπτερα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στα χέρια της ΕΛΑΣ 2 δραπέτες - Νέα απόδραση σχεδίαζε ο Βλαστός

Από τις έρευνες που διενεργήθηκαν στο εσωτερικό των Φυλακών Τρικάλων βρέθηκαν αντικείμενα, που απεικονίζονται σε φωτογραφίες που δημοσιοποιούμε και τα οποία χρησιμοποιήθηκαν από τους κρατουμένους κατά την διάρκεια της απόδρασης, όπως αυτοσχέδια σκάλα, που αποτελείται από μεταλλική σκάλα διώροφου κρεβατιού, λωρίδες από σεντόνια και ξύλα καθώς και σχοινιά με γάντζους. Επίσης, δημοσιοποιούμε φωτογραφίες από τα κομμένα, με λάμα, κάγκελα κελιού, από το οποίο εξήλθαν οι κρατούμενοι σε εσωτερικό περίβολο της φυλακής, καθώς και υαλοπίνακες φυλακίου, διάτρητοι από βολίδες.

Στο πλαίσιο των ερευνών στους χώρους της φυλακής, στο κελί του κρατούμενου Βλαστού Παναγιώτη βρέθηκαν 5 λάμες και 4 σέγες κοπής μετάλλων καθώς και 2 μαχαίρια.

Το όχημα τύπου ΒΑΝ που χρησιμοποίησαν οι δράστες εντοπίστηκε σε αγροτική περιοχή στη Νίκαια Λάρισας, περίπου στις 12:30 σήμερα το μεσημέρι, ολοσχερώς καμμένο.

Στα χέρια της ΕΛΑΣ 2 δραπέτες - Νέα απόδραση σχεδίαζε ο Βλαστός

Οι έρευνες συνεχίζονται προς κάθε κατεύθυνση και οι Υπηρεσίες μας βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού για τον εντοπισμό και των υπολοίπων δραπετών και των δραστών της ένοπλης επίθεσης. 

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου