Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Διάγγελμα Αναστασιάδη: "Χωρίς συμφωνία θα οδηγούμασταν σε πτώχευση" - Ποινικοί ανακριτές για απονομή ευθυνών



Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, απηύθυνε διάγγελμα προς τον κυπριακό λαό.

Μεταξύ άλλων δήλωσε: 

"Συμπατριώτες και συμπατριώτισσες,  η κατάσταση της οικονομίας έχει επιδεινωθεί δραματικά. Πήγαμε στις Βρυξέλλες για να πετύχουμε την σωτηρία της χώρας.

Η Κύπρος βρέθηκε μια ανάσα από την οικονομική κατάρρευση. Η συμφωνία είναι οδυνηρή αλλά υπό τις περιστάσεις η καλύτερη που μπορούσαμε να έχουμε.

Ξεπερνιέται οριστικά ο κίνδυνος χρεοκοπίας και αποτρέπονται οι τραγικές συνέπειες στην οικονομία και την κοινωνία, με τη δανειακή σύμβαση εξασφαλίζουμε 10 δισ. ευρώ. Βγήκαμε λαβωμένοι αλλά όρθιοι. Από αύριο αρχίζει μια νέα περίοδος για την Κύπρο.

Αποτρέψαμε τη χρεοκοπία της Λαϊκής και ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Δεν θέλω να σκέφτομαι καν πως θα ήταν η επομένη χωρίς συμφωνία. Αντλούσα δύναμη από τη θέλησή σας να ξεπεραστεί το εμπόδιο.

Δώσαμε τη μάχη για το σήμερα και το αύριο, για τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Σήμερα αρχίζουμε όλοι μαζί την προσπάθεια ανοικοδόμησης".

O Πρόεδρος της Κύπρου δεσμεύτηκε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου στην επόμενή του συνεδρίαση θα διορίσει ποινικούς ανακριτές προκειμένου να αναζητήσουν και ενδεχομένως να απονείμουν ευθύνες για την κατάσταση στην οποία βρέθηκαν οι Τράπεζες Κύπρου και Λαϊκής, καθώς και ότι θα διασφαλιστούν άμεσα όλα τα ταμεία Προνοίας στις τράπεζες.

Διαβεβαίωσε ότι κάθε άλλη λύση πέραν της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Eurogroup θα συνιστούσε χρεοκοπία της Κύπρου. «Χωρίς συμφωνία στο Eurogroup θα οδηγούμασταν σε κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και σε πτώχευση», είπε χαρακτηριστικά.

"Συμπατριώτες κουράγιο, ο λαός μας δεν ανέχεται την περιφρόνηση και ούτε θα υποκύψει στις όποιες δυσκολίες", κατέληξε.

ΤΖΑΚΟΥ ΕΛΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου