Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Σκιές από το παρελθόν για τον νέο Πάπα



Παλιές καταγγελίες εναντίον του νέου Πάπα Φραγκίσκου Α΄ για τον ρόλο που διαδραμάτισαν ο ίδιος και η Εκκλησία την περίοδο της δικτατορίας του Βιντέλα στην Αργεντινή επανήλθαν στο προσκήνιο χθες και ρίχνουν τη σκιά τους στην εκλογή του διαδόχου του Γιόζεφ Ράτσινγκερ. 

Ενας δημοσιογράφος, ο Οράσιο Βερμπίτσκι, και ένας πρώην Ιησουίτης κληρικός, ο Φρανθίσκο Χαλίθ, κατηγορούν τον Μπεργκόλιο, που την περίοδο 1973-1979 ήταν επικεφαλής του τάγματος των Ιησουιτών, ότι ανακάλεσε την προστασία που παρείχε το τάγμα των Ιησουιτών στον Χαλίθ και άλλον έναν κληρικό, ανοίγοντας τον δρόμο για τη σύλληψή τους εξαιτίας της δράσης τους στις φαβέλες.

Παράλληλα, η Καθολική Εκκλησία της Αργεντινής κατηγορείται ότι στήριξε το στρατιωτικό καθεστώς του δικτάτορα Βιντέλα, το οποίο διήρκεσε από το 1976 μέχρι το 1983, τα χρόνια δηλαδή του «Βρώμικου Πολέμου» κατά τα οποία υπήρξαν εξαφανίσεις και δολοφονίες πολιτών από το καθεστώς στο πλαίσιο της «Επιχείρησης Κόνδορας».

Ο Βερμπίτσκι στο βιβλίο του «Η Σιωπή», βασιζόμενος αποκλειστικά στη μαρτυρία του Χαλίθ, αναφέρει ότι ο Χαλίθ, μαζί με τον Ιησουίτη κληρικό Ορλάντ Γιόριο, απήχθησαν από άνδρες του Πολεμικού Ναυτικού της Αργεντινής και κρατήθηκαν υπό απάνθρωπες συνθήκες, εξαιτίας των κηρυγμάτων τους και της δουλειάς που έκαναν στις φτωχογειτονιές και στις φαβέλες της Αργεντινής.

Σκιές από το παρελθόν για τον νέο Πάπα

Ο Μπεργκόλιο, σύμφωνα με τον Βερμπίτσκι, δεν υπερασπίστηκε τους δύο κληρικούς, ούτε ζήτησε την απελευθέρωσή τους. Μάλιστα ο νέος Πάπας μέχρι το 2010 είχε κληθεί δις στο δικαστήριο για να καταθέσει όσον αφορά τα πεπραγμένα της περιόδου ως ο τότε επικεφαλής του τάγματος των Ιησουιτών, χωρίς όμως να εμφανιστεί ενώπιον του δικαστηρίου. Οταν το 2010 κατέθεσε τελικά, κάποιοι τον κατηγόρησαν ότι προσπαθούσε να αποφύγει τη διαδικασία.

Συκοφαντία

Από την πλευρά του ο Ποντίφικας έχει επανειλημμένως χαρακτηρίσει την όλη υπόθεση ως προσπάθεια σπίλωσής του και οι υποστηρικτές του ισχυρίζονται ότι παρασκηνιακά έκανε ό,τι μπορούσε για να σώσει τις ζωές των δύο κληρικών, καθώς και άλλων που έκρυβε από τα τάγματα θανάτου. Μάλιστα σε μια περίπτωση έχει δηλώσει ότι έδωσε τη δική του ταυτότητα σε κάποιον αντιφρονούντα που του έμοιαζε, ούτως ώστε αυτός να μπορέσει να φύγει από τη χώρα.

Ο νέος πάπας σε φωτογραφία του 2008, όταν ως αρχιεπίσκοπος Μπουένος Αϊρες είχε πλύνει και είχε φιλήσει τα πόδια φτωχών ανθρώπων κατά τον εορτασμό της Μεγάλης Πέμπτης
Ο νέος πάπας σε φωτογραφία του 2008, όταν ως αρχιεπίσκοπος Μπουένος Αϊρες είχε πλύνει και είχε φιλήσει τα πόδια φτωχών ανθρώπων κατά τον εορτασμό της Μεγάλης Πέμπτης
Οι καταγγελίες αυτές εναντίον του νέου Πάπα Φραγκίσκου Α' είναι παλιές λοιπόν και το 2005 όταν ο Μπεργκόλιο είχε φτάσει πολύ κοντά στο να εκλεγεί Πάπας αντί του Βενέδικτου ΙΣΤ', οι καρδινάλιοι γνώριζαν την εν λόγω ιστορία. Τότε σύμφωνα με κάποιους ήταν ο ίδιος ο Μπεργκόλιο που έκανε στην άκρη, ζητώντας από τους καρδιναλίους να σταματήσουν να τον ψηφίζουν, δίνοντας έτσι τον ρόλο του φαβορί στον Γιόζεφ Ράτσινγκερ, ο οποίος και εξελέγη.

Οι καρδινάλιοι της Λατινικής Αμερικής πάντως στη πλειονότητά τους χαρακτηρίζουν τον πρώτο Πάπα από την αμερικανική ήπειρο ως έναν Ιησουίτη με μεγάλη πολιτική επιρροή, ο οποίος όμως δεν έχει σχέσεις με κανένα κόμμα ή πολιτικό φορέα και δεν εξαρτιέται από κανέναν. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει δε το γεγονός ότι ουδέποτε είχε ισχυρούς δεσμούς με το Βατικανό, ενώ δεν έχει καμία εμπλοκή στα πρόσφατα σκάνδαλα που συγκλόνισαν τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

Η βιογράφος του, Φρανθέσκα Αμπρογκέτι, από την πλευρά της τον χαρακτηρίζει ως έναν άνθρωπο μετρημένο και πειθαρχημένο, που υπερασπίζεται τον φιλανθρωπικό ρόλο της Εκκλησίας, για την οποία πιστεύει ότι έχει μια αποστολή, ότι είναι ενεργός και ότι δεν μένει απλά στη διαχείριση της πίστης, αλλά την πραγματώνει.

ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1540
Η ιστορία και οι αρχές της αδελφότητας των Ιησουιτών

Οι Ιησουίτες ή αλλιώς τα μέλη της «Αδελφότητας του Ιησού» είναι η μεγαλύτερη σε αριθμό μελών αδελφότητα αυτή την περίοδο στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Η Αδελφότητα ιδρύθηκε το 1540 από τον Ισπανό ιππότη Ιγνάτιο Λογιόλα και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Αντιμεταρρύθμιση, ενώ τα μέλη της συμμετείχαν και στις δραστηριότητες της Ιεράς Εξέτασης. Οι Ιησουίτες παραδοσιακά δίνουν μεγάλη σημασία στο κήρυγμα και στην ενεργό δράση των μελών της Αδελφότητας εντός της κοινωνίας με τις διάφορες αποστολές ανά τον κόσμο.

Παρότι οι υπηρεσίες της Αδελφότητας στην Καθολική Εκκλησία έχουν φανεί εξαιρετικά χρήσιμες από το έτος ίδρυσής της, κανένα μέλος της δεν είχε φτάσει στην Αγία Εδρα μέχρι πριν από μερικά 24ωρα. Ολοι οι Ιησουίτες παίρνουν όρκο αγαμίας, όρκο πενίας και όρκο υπακοής. Παρότι συμμετείχαν στην Ιερά Εξέταση και στην Αντιμεταρρύθμιση, οι Ιησουίτες είναι ανεκτικοί προς άλλες θρησκείες και τα μέλη τους διδάσκονται και άλλες θεολογίες, ενώ πιστεύουν και στην ελεύθερη παιδεία. Αξίζει επίσης εδώ να σημειωθεί ότι οι Ιησουίτες δεν θα πρέπει να συγχέονται με το Τάγμα των Ιησουιτών, το οποίο ιδρύθηκε το 1363 στην Ιταλία και διαλύθηκε το 1668.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΜΕΤΩΠΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΠΟΝΤΙΦΙΚΑ
Αντιμέτωπος με το «Vatileaks» και τα σκάνδαλα παιδεραστίας

Ο 76χρονος Πάπας Φραγκίσκος Α', που ως αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Αϊρες ήταν γνωστός ως «Ιησουίτης διανοούμενος» που ταξίδευε με λεωφορείο και είχε μια πρακτική προσέγγιση της φτώχειας, αναλαμβάνει σε μια δύσκολη περίοδο για τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και το Βατικανό, κατά την οποία πλήττονται από μια χιονοστιβάδα σκανδάλων: παιδεραστίας, κακοδιαχείρισης κεφαλαίων, αλλά και ερευνών των ιταλικών αρχών στην τράπεζα του Βατικανού.

Ο πρώτος Λατινοαμερικανός στην «κορυφή» της Καθολικής Εκκλησίας θα κληθεί να διαχειριστεί και την υπόθεση του σκανδάλου «Vatileaks», της διαρροής εμπιστευτικών εγγράφων του Βατικανού, και σε αυτόν θα επιδοθούν τα αποτελέσματα της σχετικής έρευνας που έγινε το προηγούμενο διάστημα από επιτροπή καρδιναλίων.

Μάλιστα μετά τις διαδοχικές αποκαλύψεις για σκάνδαλα παιδεραστίας επί Βενέδικτου ΙΣΤ' και την παραίτηση του επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας της Σκοτίας, Κιθ Ο' Μπράιαν, άλλο ένα σκάνδαλο είδε το φως της δημοσιότητας λίγες ώρες πριν από τον λευκό καπνό στο κονκλάβιο: χιλιάδες κορίτσια στην Ολλανδία υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση από κληρικούς στο σπίτι τους ή την εκκλησία και σωματική κακοποίηση από μοναχές της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στο διάστημα 1945-2010.

Πάντως, εκτός από τον χειρισμό των σκανδάλων, ο συντηρητικός νέος Πάπας αναμένεται να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στη Ρωμαϊκή Κουρία, στο θεωρούμενο ως απαρχαιωμένο διοικητικό και δικαστικό σύστημα του Βατικανού, ενώ ακόμα μία πρόκληση είναι η βελτίωση των συνθηκών ζωής για τους χριστιανούς της Ασίας και της βόρειας Αφρικής, κυρίως της Αιγύπτου, που καταγγέλλουν συχνά διώξεις και απάνθρωπη συμπεριφορά από τους φανατικούς μουσουλμάνους.

Με απλότητα...

Με ένα απλό αυτοκίνητο και όχι την παπική λιμουζίνα κινήθηκε χθες ο Πάπας Φραγκίσκος Α', ο οποίος προσευχήθηκε στη Βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζόρε, την παλαιότερη εκκλησία στον κόσμο. Μάλιστα το βράδυ της Τετάρτης είχε επιστρέψει από την πλατεία του Αγίου Πέτρου στην κατοικία του με λεωφορείο, μαζί με καρδινάλιους, ενώ στην πρώτη του εμφάνισή επέλεξε να μη φορέσει γούνινη κάπα από ερμίνα. Αργότερα αναμενόταν να μεταβεί στο Καστέλ Γκαντόλφο όπου θα συναντούσε τον Βενέδικτο ΙΣΤ'.

ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ

ΤΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΟΥ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ Α' ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
Στήριξη στις ανύπαντρες μητέρες, «όχι» στους γάμους ομοφυλοφίλων

Ο νέος Πάπας έχει κάνει στο παρελθόν καυστικά σχόλια για μια σειρά ζητημάτων που απασχολούν την Καθολική Εκκλησία, για ορισμένα από τα οποία έχει δεχθεί σφοδρή κριτική.

Για την ανάγκη της Εκκλησίας για κήρυγμα: «Είναι αλήθεια ότι το να βγαίνεις στον δρόμο συνεπάγεται τον κίνδυνο ατυχημάτων, όπως συμβαίνει με οποιονδήποτε άνδρα ή γυναίκα. Αλλά αν η εκκλησία παραμένει κλεισμένη στον εαυτό της, θα γεράσει. Και αν έπρεπε να διαλέξω ανάμεσα σε μια τραυματισμένη Εκκλησία που βγαίνει στον δρόμο και μια άρρωστη που έχει αποσυρθεί, θα διάλεγα σίγουρα την πρώτη».

Για τη χρήση της τεχνολογίας: «Προσπαθούμε επίσης να φτάσει σε ανθρώπους που βρίσκονται μακριά, μέσω ψηφιακών μέσων, του διαδικτύου και σύντομων μηνυμάτων».

Για τις ανύπαντρες μητέρες: «Στην εκκλησιαστική περιοχή μας υπάρχουν ιερείς που δεν βαφτίζουν τα παιδιά των ανύπαντρων μητέρων, επειδή δεν έχουν συλληφθεί στην ιερότητα του γάμου. Εκείνοι είναι σήμερα υποκριτές. Απομακρύνουν τους ανθρώπους του Θεού από τη σωτηρία. Και αυτή η φτωχή κοπέλα που, αντί να επιστρέψει το παιδί στον αποστολέα, είχε το θάρρος να το φέρει στον κόσμο, πρέπει να περιπλανηθεί από ενορία σε ενορία, ώστε να το βαφτίσει!».

Για τη ρωμαϊκή κουρία: «Τη βλέπω σαν ένα σώμα που προσφέρει, που με βοηθάει και με εξυπηρετεί. Μερικές φορές ακούγονται αρνητικές ειδήσεις, αλλά είναι συχνά υπερβολικές με στόχο να προκληθεί σκάνδαλο. Οι δημοσιογράφοι μερικές φορές κινδυνεύουν να αρρωστήσουν από κοπροφιλία και να υποθάλψουν την κοπροφαγία: που είναι αμαρτία που μολύνει όλους τους άνδρες και τις γυναίκες, η τάση να επικεντρώνονται στις αρνητικές παρά στις θετικές πτυχές».

Για τη στήριξη της κυβέρνησης της Αργεντινής στο νομοσχέδιο για τον γάμο ομοφυλοφίλων: «Ας μην είμαστε αφελείς: αυτή δεν είναι ένας απλός πολιτικός αγώνας, αλλά μια προσπάθεια καταστροφής του σχεδίου του Θεού».

Για τη ματαιοδοξία: «Ενα παράδειγμα που χρησιμοποιείται συχνά για την απεικόνιση της ματαιοδοξίας είναι το παγώνι, όμορφο αν το δει κανείς από μπροστά. Αλλά αν το δει κανείς από πίσω, θα ανακαλύψει την αλήθεια... Οποιος διακατέχεται από ματαιοδοξία κρύβει τεράστια δυστυχία μέσα του».

 ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου