Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Η βόμβα Ντάισελμπλουμ τρόμαξε την Ευρώπη

Δήλωση-βόμβα του Γερούν Ντάισελμπλουμ «γκρέμισε» χθες τις αγορές.

Λίγες μόλις ώρες μετά τη συμφωνία για τη διάσωση της Κύπρου, η οποία έδωσε θετικό έναυσμα στους δείκτες σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες, ο νέος πρόεδρος του Eurogroup έβαλε... ταφόπλακα στα σχέδια για απευθείας ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών από τον ESM, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι το πρόγραμμα που αποφασίστηκε για τη Μεγαλόνησο συνιστά ένα νέο πρότυπο για την επίλυση τραπεζικών προβλημάτων στην Ευρωζώνη!

Προειδοποίησε δε ότι και άλλες χώρες, όπως η Μάλτα και το Λουξεμβούργο, μπορεί να χρειαστεί να αναδιαρθρώσουν τους τραπεζικούς τους τομείς. Πάντως, μετά τον σάλο που προκλήθηκε, ο κ. Ντάισελμπλουμ προχώρησε σε... διορθωτικές δηλώσεις αναφέροντας ότι «η Κύπρος είναι μια ειδική περίπτωση με εξαιρετικές προκλήσεις που απαιτούσαν τα bail-in μέτρα. Τα προγράμματα μακροοικονομικής προσαρμογής επιβάλλονται αναλόγως με την κάθε χώρα και δεν χρησιμοποιούνται μοντέλα ή πρότυπα».

Νωρίτερα, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters και στους Financial Times, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών που ηγείται του Eurogroup δήλωσε ότι το κυπριακό πρόγραμμα αντιπροσωπεύει ένα νέο μοντέλο λύσης και για άλλες χώρες της Ευρωζώνης που ενδεχομένως να χρειαστεί να αναδιαρθρώσουν τον τραπεζικό τους τομέα.

Η βόμβα Ντάισελμπλουμ τρόμαξε την Ευρώπη

Σε αντίθεση μάλιστα με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που χαρακτήρισε την περίπτωση της Κύπρου «μοναδική», ο κ. Ντάισελμπλουμ αναφέρθηκε σε χώρες που έχουν τραπεζικούς τομείς με υψηλή μόχλευση, όπως το Λουξεμβούργο και η Μάλτα, καθώς και σε χώρες με τραπεζικά προβλήματα, όπως η Σλοβενία, λέγοντας πως θα πρέπει να συρρικνώσουν τις τράπεζες.

«Αυτό που κάναμε την περασμένη νύκτα είναι αυτό που αποκαλώ απώθηση κινδύνων» συνέχισε και συμπλήρωσε: «Αν υπάρχει κίνδυνος σε μια τράπεζα, η πρώτη μας ερώτηση θα πρέπει να είναι: ''Τι θα κάνετε εσείς στην τράπεζα γι' αυτό; Τι μπορείτε να κάνετε για να ανακεφαλαιοποιηθείτε μόνοι σας;''. Αν η τράπεζα δεν μπορεί να το καταφέρει, τότε θα μιλήσουμε στους κατόχους μετοχών και τους κατόχους ομολόγων, θα τους ζητήσουμε να συμβάλουν στην ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας, και αν είναι απαραίτητο θα το ζητήσουμε και από τους κατόχους ανασφάλιστων καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ».

Εσπευσε ακόμη να συμπληρώσει ότι στόχος πλέον είναι να μη χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί ποτέ ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης (ESM).

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
«Βουτιά» έκαναν ευρώ και χρηματιστήρια

«Βουτιά» σε χαμηλό τετραμήνου έκανε το ευρώ αμέσως μετά τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ. 

Ειδικότερα διολίσθησε στα 1,2836 δολάρια κι ενώ το πρωί είχε εκτιναχθεί έναντι του αμερικανικού νομίσματος έως και το επίπεδο των 1,3049 δολαρίων.

Στην Ευρώπη, τα χρηματιστήρια απώλεσαν τα κέρδη έως και 1% που κατέγραφαν ήδη από το πρώτο καμπανάκι της συνεδρίασης. Με τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου να αναδεικνύονται σε αρνητικές «πρωταγωνίστριες», το Παρίσι έκλεισε με πτώση 1,12%, ενώ Φρανκφούρτη και Λονδίνο υποχώρησαν 0,51% και 0,22%, αντίστοιχα. Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν το Μιλάνο (-2,5%) και η Μαδρίτη (-2,27%). Στο «κόκκινο» γύρισε και η Γουόλ Στριτ.

Οι οίκοι αξιολόγησης Moody's και Fitch έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου, σημειώνοντας ότι η συμφωνία της Κύπρου δημιουργεί προηγούμενο για το καθεστώς ελέγχου διακίνησης κεφαλαίων στην Ευρωζώνη. Εκτίμησαν δε ότι η χώρα θα βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο χρεοκοπίας και εξόδου από την Ευρωζώνη για παρατεταμένη περίοδο.

ethnos.gr   Κατερίνα Κοσμά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου