Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Η Κύπρος συμφώνησε τελικά στο Eurogroup

Μετά από ολονύχτιες μαραθώνιες διαβουλεύσεις, η Κύπρος συμφώνησε  με τους διεθνείς πιστωτές!


Οι καταθέσεις κάτω από τις 100.000 ευρώ είναι εγγυημένες, τόσο σε ό,τι αφορά στην Λαϊκή όσο και στην τράπεζα Κύπρου.Οι καταθέσεις έως και 100.000 ευρώ δεν θα υποστούν καμία συνέπεια, αλλά μέρος των μεγαλύτερων καταθέσεων και τοποθετήσεων θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας η οποία θα τεθεί σε διαδικασία αναδιάρθρωσης της Τράπεζας Κύπρου.

Η Λαϊκή Τράπεζα θα χωρίστει σε μια «καλή» και σε μια «κακή» τράπεζα, με την «καλή» να ενσωματώνεται στην Τράπεζα Κύπρου. Η καλή τράπεζα θα περάσει στην Τράπεζα Κύπρου μέσω του πλαισίου για την εξυγίανση των τραπεζών, αφού ακούστηκαν και οι προτάσεις των δ.σ. των Λαϊκής και Κύπρου.Η ρευστότητα των 9 δισ. ευρώ που είχε λάβει η Λαϊκή από την ΕΚΤ μεταφέρεται στην Τράπεζα Κύπρου, και προστίθενται στο 1 δισ. ευρώ που η εν λόγω τράπεζα είχε λάβει από την ΕΚΤ.

Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε «ικανοποιημένος» από την κατάληξη της διαπραγμάτευσης με κορυφαία στελέχη της ΕΕ και του ΔΝΤ κατά την αποχώρησή του από την έδρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το ποσοστό κουρέματος  δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη ωστόσο θα κυμανθεί από 29% ως 32%. Η απόφαση θα παρθεί στις αμέσως επόμενες ώρες.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες υπολογίζεται να ανοίξουν οι τράπεζες αύριο 26/03.

Η εκταμίευση της πρώτης δόσης του δανείου προς την Κύπρο αναμένεται να γίνει μέσα σε διάστημα μικρότερο από δύο μήνες, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ, μετά την έγκριση συμφωνίας για το πακέτο οικονομικής βοήθειας στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
«Θα πρέπει να είμαστε σε θέση να κάνουμε την πρώτη εκταμίευση στις αρχές Μαΐου», δήλωσε ο Ρέγκλινγκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου