Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

«Οταν ο Πάπας μου ζήτησε να παντρευτούμε...»

«Αν δεν σε παντρευτώ, θα γίνω παπάς», είχε πει ο 12χρονος Χόρχε στον παιδικό έρωτά του, τη συνομήλικη Αμάλια, πριν από σχεδόν 60 χρόνια.

Οι δυο συμμαθητές στο γυμνάσιο της συνοικίας Φλόρες του Μπουένος Άιρες δεν παντρεύτηκαν και ο Χόρχε τήρησε τη «δέσμευσή» του: Εγινε ιερέας και από την Τετάρτη είναι ο 266ος Πάπας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, με το όνομα Φραγκίσκος Α'.

«Δεν έχω να κρύψω τίποτα. Ήταν ένα παιδικό αίσθημα, τόσο αγνό! Νομίζω ότι μου ζήτησε να παντρευτούμε επειδή ήθελε να ακολουθήσει το παράδειγμα των γονιών του και να δημιουργήσει οικογένεια», είπε η Αμάλια μιλώντας την Πέμπτη στο ραδιοφωνικό σταθμό Mitre της Αργεντινής.

Η γυναίκα αρνήθηκε πάντως ότι ο "δεσμός" της με τον συμμαθητή της ήταν σοβαρός. «Αν ήμασταν ερωτευμένοι; Σε εκείνη την ηλικία εγώ δεν ήμουν, γνώρισα τον έρωτα αργότερα» είπε. «Παίζαμε με νερά, παίζαμε κουτσό, χορεύαμε. Είναι μια πολύ όμορφη ανάμνηση. Και μετά εκείνος πήγαινε να παίξει ποδόσφαιρο με τους φίλους του», συνέχισε.

Η Αμάλια μίλησε με θαυμασμό για τον νεαρό Χόρχε Μπεργκόλιο. «Ήταν ένας θαυμάσιος νέος άνδρας. Πάντοτε, ακόμη κι όταν ήταν παιδί, έμοιαζε μεγαλύτερος, ήταν ώριμος, ταπεινός, καθόλου φαντασμένος"».

Ο Χόρχε Μπεργκόλιο γεννήθηκε στο Μπουένος Άιρες το 1936. Φοίτησε σε τεχνική σχολή και αποφάσισε να γίνει ιερέας σε ηλικία 21 ετών. Χειροτονήθηκε τελικά πολύ μεγαλύτερος, το 1969.

«Να μη γίνουμε μια φιλεύσπλαχνη μη κυβερνητική οργάνωση»

Στους στόχους της ζωής των πιστών αλλά και των κληρικών αναφέρθηκε ο Πάπας Φραγκίσκος Α΄στο πρώτο σύντομο κήρυγμά του ως ποντίφικας ενώπιον των 114 καρδινάλιων που τον εξέλεξαν.

«Οι στόχοι του ανθρώπου πρέπει να είναι τρεις: η πορεία, η οικοδόμηση, η διάδοση του λόγου του Κυρίου. Μπορούμε να είμαστε καρδινάλιοι, επίσκοποι ή πάπες, αλλά στην πορεία μας, αυτό που έχει τη βασική σημασία είναι ο σταυρός. Διαφορετικά, όλα έχουν μόνον κοσμικό χαρακτήρα», ανέφερε.

«Αν δεν διαδώσουμε τον λόγο του Κυρίου, θα μετατραπούμε σε μια φιλεύσπλαχνη μη κυβερνητική οργάνωση» κατέληξε.

Ανοιγμα φιλίας από τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας

Ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας, στον οποίο μετέχουν 57 μουσουλμανικές χώρες, εξέφρασε την ελπίδα να βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών κατά τη διάρκεια της θητείας του νέου Πάπα.

Σημειώνεται ότι οι σχέσεις του προκατόχου του, Βενέδικτου ΙΣΤ' με τους μουσουλμάνους ήταν δύσκολες, ιδίως μετά την ομιλία που είχε εκφωνήσει το 2006 στο Ρέγκενσμπουργκ της νότιας Γερμανίας, στην οποία φάνηκε να συνδέει το ισλάμ με τη βία.

Στο συγχαρητήριο μήνυμα που απηύθυνε στον Φραγκίσκο Α΄ ο γενικός γραμματέας το Οργανισμού Εκμελεντίν Ιχσάνογλου «εκφράζει την ελπίδα οι σχέσεις μεταξύ ισλάμ και χριστιανισμού να ξαναγίνουν εγκάρδιες και να χαρακτηρίζονται από ειλικρινή φιλία».

«Αυτήν την ιστορική στιγμή, ο Οργανισμός ανανεώνει την έκκληση που είχε κάνει πριν από οκτώ χρόνια για μια ιστορική συμφιλίωση μεταξύ του ισλάμ και του χριστιανισμού», προστίθεται στο μήνυμα, κάνοντας ευθεία αναφορά στη στάση του επίτιμου πλέον Πάπα Βενέδικτου.

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου