Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Σόιμπλε: Η Ελλάδα πρέπει να κάνει περισσότερα - «Παράθυρο» για το κατοχικό δάνειο

  • Σόιμπλε: Η Ελλάδα πρέπει να κάνει περισσότερα - «Παράθυρο» για το κατοχικό δάνειο
Προς το τέλος του 2014 και εφόσον η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όσα πρέπει και έχει επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, τότε ενδεχομένως να συζητηθεί η λήψη επιπρόσθετων μέτρων για το δημόσιο χρέος και την παροχή νέας βοήθειας προς τη χώρα, επανέλαβε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, σε συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ προηγουμένως είχε ζητήσει να μη συνεχιστεί η συζήτηση για νέο «κούρεμα» του χρέους. Σε ερώτηση για το θέμα του κατοχικού δανείου, είπε μάλιστα ότι «πρέπει να δούμε τί έγινε στην Ελλάδα», ενώ για το θέμα των επανορθώσεων, ξεκαθάρισε ότι έχει ρυθμιστεί με τη συνθήκη του Λονδίνου.


Ο κ.Σόιμπλε ενημέρωσε τους εκπροσώπους του Τύπου ότι κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, δεν συζήτησαν για «νέα μέτρα το φθινόπωρο» και για το χρηματοδοτικό κενό.

«Δεν μιλήσαμε για το θέμα αυτό και εγώ δεν είμαι ο καθηγητής που θα κάνει μάθημα από άμβωνος στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα προχωρά όπως αναμενόταν», δήλωσε, προσθέτοντας, πάντως, ότι «οι αποφάσεις για το 4ο τρίμηνο θα ληφθούν όταν η τρόικα επανέλθει και ολοκληρώσει την αποστολή της».

Επανέλαβε ότι «η Ελλάδα σημείωσε σημαντική πρόοδο αλλά πρέπει να καταβληθούν ακόμα περισσότερες προσπάθειες». Και επανέφερε το θέμα των αλλαγών στο Δημόσιο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «υπολείπονται πολλά, όπως, για παράδειγμα, στη δημόσια διοίκηση».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε ότι «για την Ελλάδα σήμερα, αλλά και για τις άλλες χώρες που βρίσκονται σε κρίση, η μεγάλη πρόκληση είναι ο συνδυασμός περαιτέρω δημοσιονομικής προσαρμογής και οικονομικής ανάπτυξης. Όλα μας τα εργαλεία πρέπει να αποβλέπουν στην επίτευξη αυτού του συνδυασμού. Εάν αυτό δεν το πετύχουμε, κινδυνεύουμε να περιθωριοποιήσουμε μεγάλες κοινωνικές ομάδες και έτσι να οδηγήσουμε όλη αυτή την προσπάθεια, που έχουμε καταβάλει μέχρι σήμερα, σε αποτυχία».

Ερωτηθείς ο κ. Σόιμπλε για το θέμα του υποχρεωτικού κατοχικού δανείου, μίλησε μεν «για συνεχιζόμενη ευθύνη για τη μεγαλύτερη κρίση στην ευρωπαϊκή ιστορία με τη δικτατορία των ναζί του Χίτλερ», όμως, έσπευσε να προσθέσει ότι «πρέπει να δούμε τι ακριβώς έγινε στην Ελλάδα. Αλλά, αυτό είναι τελείως διαφορετικό με το θέμα των επανορθώσεων που έχει ρυθμιστεί με τη συνθήκη του Λονδίνου. Με αυτό συμφώνησε και η Ελλάδα μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου».

Απαξιωτική απάντηση για τον Αλέξη Τσίπρα

Σε νέα ερώτηση Γερμανού δημοσιογράφου για τη συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, με αντικείμενο το θέμα των κατοχικών αποζημιώσεων, ο κ. Σόιμπλε απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι «δεν ρώτησα το τι συζήτησαν γιατί σέβομαι τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Ο Γερμανός υπουργός απέφυγε και να αποκαλέσει τον κ. Τσίπρα με τον θεσμικό τίτλο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιλώντας για «κάποιον από την αντιπολίτευση» και για τον «αρχηγό μιας πολιτικής ομάδας».

Στις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών, μεταξύ της ηγεσίας των ελληνικών υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης και των Γερμανών αξιωματούχων, συζητήθηκαν το πρόγραμμα δημοσιονομικών προσαρμογής της χώρας μας, η δημιουργία γερμανικού τραπεζικού ιδρύματος στην Ελλάδα και το Μνημόνιο για τη δημιουργία Επενδυτικού Ταμείου. Σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε, η γερμανική πλευρά θα στηρίξει το Επενδυτικό Ταμείο και με την παροχή τεχνογνωσίας από τη γερμανική τράπεζα KfW.

Ειδικά για την ίδρυση γερμανικής τράπεζας στην Ελλάδα, αυτό ενδέχεται να πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τις γερμανικές περιφερειακές τράπεζες (ένα είδος συνεταιριστικών τραπεζών) και θα χορηγούνται δάνεια στην ελληνική περιφέρεια, ισόποσα με το ύψος των καταθέσεων ανά περιφέρεια.

Ήδη, ο πρόεδρος των γερμανικών περιφερειακών τραπεζών, ο οποίος συνόδευε τον κ. Σόιμπλε, είχε εξαγγείλει, σε προηγούμενο ταξίδι του στην Ελλάδα, να ξεκινήσει η πιλοτική λειτουργία με 5- 7 καταστήματα στην Πελοπόννησο και τη Βόρεια Ελλάδα.

«Δεν προσέβαλα ποτέ τους Ελληνες» - «Εχει κλείσει το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων»

«Δεν γνωρίζω ούτε μία δήλωση από εμένα με την οποία να έχω προσβάλλει την Ελλάδα και τους Ελληνες. Πρόκειται για προκαταλήψεις, για λανθασμένες μεταφορές στον Τύπο» ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, σε συνέντευξη που έδωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και τη Σία Κοσιώνη, αναφερόμενος στις αντιδράσεις που προκαλεί στην Ελλάδα η εφαρμογή του μνημονίου. «Το τελευταίο πράγμα που θα μπορούσα να κάνω είναι να προσβάλλω την Ελλάδα και τους Ελληνες» είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια παρανόηση όταν παρουσιάζονται τα μέτρα που αποφάσισε η Ευρώπη για την Ελλάδα, «δείχνοντας» τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών.

Σε οτι αφορά το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων, ο κ.Σόιμπλε ήταν κατηγορηματικός οτι το νομικό ζήτημα έχει κλείσει, αλλά πρόσθεσε: «Αναλαμβάνουμε την πολιτική, ιστορική και ηθική ευθύνη».

Ο κ.Σόιμπλε ρωτήθηκε αν είναι λογικό να λέει ο ίδιος ότι η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει τα δάνεια που έχει πάρει από την Ευρώπη και ταυτόχρονα να απορρίπτει την επιστροφή των γερμανικών χρεών από την περίοδο της κατοχής.

«Πρέπει κανείς να διαχωρίσει τα δύο ζητήματα. Σε ό,τι αφορά στις επανορθώσεις από τον Β' παγκόσμιο πόλεμο, το θέμα έχει διευθετηθεί νομικά με τη συμφωνία του Λονδίνου και τη συμφωνία «2+4» για τη γερμανική ενοποίηση του 1990. Και με την αντίστοιχη συμφωνία του ΟΟΣΑ το θέμα έχει λυθεί. Με τη σύμφωνη γνώμη και της Ελλάδας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι Γερμανοί μπορούν να απαρνηθούν το παρελθόν τους. Ίσως να μην το έχουμε κάνει κατανοητό όπως θα έπρεπε στην Ελλάδα.

» Προσπαθούμε παντού, όπου γνωρίζουμε τι έχουν κάνει οι Γερμανοί κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Πιστεύω ότι έχουμε αναλάβει μεγαλύτερες ευθύνες από οποιοδήποτε άλλο λαό για το ασύγκριτα τρομακτικό παρελθόν μας. Είναι, όμως, δύο διαφορετικά πράγματα.

» Επωμιζόμαστε τις ευθύνες μας για το παρελθόν μας και αν δεν το έχουμε κάνει στο βαθμό που θα έπρεπε με την Ελλάδα, το κάνουμε σήμερα και θα το κάνουμε και στο μέλλον. Σε αυτό θέλω να είμαι δίκαιος. Αλλά το θέμα των επανορθώσεων είναι πραγματικά ρυθμισμένο παντού στην Ευρώπη και δε θα έπρεπε κανείς στην Ελλάδα να μπερδεύει τα δύο πράγματα» απάντησε ο κ.Σόιμπλε.

Στη συνέχεια, ερωτηθείς για το κατοχικό δάνειο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε ότι «τα ζητήματα των οικονομικών απαιτήσεων από τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο έχουν ρυθμιστεί τελειωτικά» ενώ «πριν λίγο καιρό αποπληρώσαμε και τις τελευταίες υποχρεώσεις της Γερμανίας από τον Α' Παγκόσμιο πόλεμο που τελείωσε πριν περίπου 100 χρόνια».

« Έχουμε εκπληρώσει το καθήκον μας, όλα όσα υπάρχουν. Γι αυτό και πιστεύω ότι δεν μας βοηθάει να κάνουμε το θέμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου νομικό ζήτημα επανορθώσεων. Το θέμα της ηθικής ευθύνης είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Την αναλαμβάνουν οι Γερμανοί και αυτής της γενιάς. Εγώ είμαι από τους μεγαλύτερους σε ηλικία, συνεπώς η προσωπική ηθική μου ευθύνη είναι περιορισμένη. Γεννήθηκα το 1942, αυτό όμως δεν αλλάζει τίποτα. Αναλαμβάνουμε την πολιτική, ιστορική και ηθική ευθύνη. Τα νομικά ζητήματα, όμως, κλείσανε κάποτε. Η Ελλάδα συμφώνησε σε αυτό και όλα τα άλλα κράτη του κόσμου και για αυτό το θέμα έχει λήξει».
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου