Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

ΜΠΟΝΟ Αγιος ή διάβολος;

Ο διασημότερος φιλάνθρωπος σταρ του κόσμου ή ο μεγαλύτερος πρεσβευτής της εκμετάλλευσης;

Αγιος ή διάβολος;

Ενας μέγας ροκ σταρ με αληθινές ανθρωπιστικές, κοινωνικές και πολιτικές ανησυχίες ή ένας υποκριτής νεοσυντηρητικός, που προτρέπει τα πλήθη να συνδράμουν τον αγώνα ενάντια στη φτώχεια, τη στιγμή που ο ίδιος δεν μπαίνει καν στον κόπο να πληρώσει τους φόρους του; Τι είναι τελικά ο Μπόνο; Αγγελος ή διάβολος...;

Ερωτήματα όπως τα παραπάνω τίθενται πλέον πολύ συχνά, μετά την κυκλοφορία της νέας βιογραφίας του αρχηγού των θρυλικών «U2» από τον συμπατριώτη του Ιρλανδό δημοσιογράφο και ακτιβιστή Χάρι Μπράουν με τίτλο «Ο τραγουδιστής Μπόνο (Στο όνομα της εξουσίας)». Το βιβλίο αποδομεί με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο το διεθνές προφίλ που έχει δημιουργήσει ο κορυφαίος ροκ σταρ, ο οποίος έχει τιμηθεί επανειλημμένα για τη σημαντική ανθρωπιστική του δράση. Πρόσφατα, μάλιστα, η Γαλλίδα υπουργός Πολιτισμού Ορελί Φιλιπετί τού απένειμε στο Παρίσι το Βραβείο του Τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων.
Σύμφωνα με τον συγγραφέα της βιογραφίας, πάντως, όλες αυτές οι διακρίσεις δεν είναι τίποτα περισσότερο παρά μία ψεύτικη βιτρίνα, πίσω από την οποία κρύβεται ένας άλλος Μπόνο, ο πραγματικός. Ενα πρόσωπο που αξιοποιεί τη φήμη και τις στενές σχέσεις που διατηρεί με πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες, προκειμένου ενισχύει τη δημόσια εικόνα του.
«Το πλέον ειδεχθές έγκλημα του Μπόνο, πιο ειδεχθές και από τη μουσική του ακόμα, είναι η διεθνής πολιτική - φιλανθρωπική του δράση. Η φιλανθρωπία των σελέμπριτι φέρει πολλά προσωπεία, αλλά κανείς άλλος δεν ενσαρκώνει καλύτερα τις ψευδαισθήσεις της, την υποκρισία και την ξεροκεφαλιά της από τον Μπόνο, γεγονός που δεν μπορούν να κρύψουν ούτε τα δερμάτινα παντελόνια του, ούτε τα γυαλιά ηλίου του...», αναφέρει χαρακτηριστικά ένα απόσπασμα της βιογραφίας, η οποία έχει ήδη διχάσει το κοινό.
Η «ασπίδα» του Κλίντον
Πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν να υποστηρίξουν τον Μπόνο μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε με την κυκλοφορία της συγκεκριμένης βιογραφίας. Πρώτος και καλύτερος ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, ο οποίος έπλεξε το εγκώμιο του Ιρλανδού ρόκερ, υπογραμμίζοντας ότι «όλοι θα πρέπει να είναι ευγνώμονες για τη δράση του ενάντια στη φτώχεια και στις ασθένειες».
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΟΥΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου