Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Απειλείται με χρεοκοπία η Praktiker

Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της χρεοκοπίας βρίσκεται η γερμανική εταιρεία Praktiker, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.


Στην τελευταία της συνάντηση με τους πιστωτές της η εταιρεία δεν κατάφερε να πάρει το «πράσινο φως» από τις τράπεζες για νέα χρηματοδότηση. Το Reuters τονίζει ότι οι βασικές αιτίες για αυτή τη δυσμενή εξέλιξη είναι τα υψηλά χρέη και η έλλειψη ρευστότητας. Παράγοντες της αγοράς ανέφεραν στο Reuters, ότι ο βασικός ζημιογόνος παράγοντας ήταν η επιθετική πολιτική εκπτώσεων.

Τον προηγούμενο χρόνο, η Praktiker κατέγραψε ζημίες 190 εκατ. ευρώ με έσοδα 3 δισ. ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, ενώ προσπάθησε χωρίς επιτυχία να πουλήσει τη μονάδα της στο Λουξεμβούργο Batiself SA.
Σύμφωνα πάντα με το Reuters η Praktiker αναζητά επειγόντως χρηματοδότηση ύψους 30-35 εκατ. ευρώ.

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη» δήλωσε ανώτατος στέλεχος της Praktiker στο πρακτορείο.

H Praktiker Bau- und Heimwerkermärkte Holding AG αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες λιανικού εμπορίου στην Ευρώπη, παροχής ολοκληρωμένων λύσεων και προϊόντων γύρω από το σπίτι, τις κατασκευές, τον κήπο, το αυτοκίνητο και τον ελεύθερο χρόνο.

Προέρχεται από μια επιτυχημένη πορεία ως εταιρία του ομίλου Metro AG και έχει παρουσία στο δείκτη MDAX του χρηματιστηρίου αξιών της Φρανκφούρτης από τον Νοέμβριο του 2005.

Η ιστορία της Praktiker ξεκινάει το 1978 με τα εγκαίνια του πρώτου καταστήματος στο Λουξεμβούργο, ενώ, σήμερα ο όμιλος δραστηριοποιείται σε 9 χώρες, αριθμώντας 440 καταστήματα και 20.000 εργαζόμενους σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Τι συμβαίνει με την Praktiker Hellas

Την κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι τα προβλήματα της μητρικής εταιρείας δεν επηρεάζουν τη λειτουργία της Praktiker Hellas που δραστηριοποιείται στη χώρα μας, δίνουν πηγές της εταιρείας μιλώντας στο news.gr.

Όπως επισημαίνουν η ελληνική εταιρεία είναι κερδοφόρα και συνεχίζει απρόσκοπτα το επενδυτικό της πλάνο καθώς τα προβλήματα της γερμανικής μητρικής αφορούν σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι στο οποίο δραστηριοποιείται η γερμανική εταιρεία και το οποίο δεν αφορά στο εν Ελλάδι κομμάτι του ομίλου.

Εκπρόσωποι της εταιρείας στην Ελλάδα, αναφέρουν πως «η Praktiker Hellas, όπως και όλες οι εταιρείες της Praktiker που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό (Praktiker International GmbH) καθώς και οι εταιρείες της Max Bahr (Premium Βrand του Ομίλου στη Γερμανία), δεν επηρεάζονται από τις εξελίξεις στην Praktiker AG που αφορούν ενέργειες εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου δραστηριοτήτων του Ομίλου για συγκεκριμένες δραστηριότητες στη Γερμανία και συνδέονται με την αδυναμία εκπλήρωσης των οικονομικών υποχρεώσεων από τις συγκεκριμένες μονάδες».

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, η Praktiker Hellas παραμένει η μόνη κερδοφόρα αλυσίδα στον κλάδο της στην Ελλάδα, και μία από τις καλύτερες σε αποδόσεις στον Όμιλο Praktiker, με κύκλο εργασιών 196 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 3,5 εκατ. ευρώ για το οικονομικό έτος 2012. Η εταιρεία λειτουργεί απρόσκοπτα από το 1991, έχοντας σήμερα 14 καταστήματα και ηλεκτρονικό κατάστημα που πρόσφατα αναβαθμίστηκε.

Το εκτεταμένο πλάνο δραστηριοτήτων της ελληνικής εταιρείας, ως μέλος του Ομίλου Praktiker, συνεχίζεται κανονικά, αναμένοντας ένα ακόμη θετικό αποτέλεσμα για το 2013.

Ποια είναι η ελληνική εταιρεία
H Praktiker Hellas αποτελεί το Νo. 1 Δίκτυο τεχνικών Πολυκαταστημάτων στην Ελλάδα και αριθμεί 14 καταστήματα με συνολική έκταση 87.000 τ.μ., 45.000 προϊόντα και περισσότερους από 6.000.000 πελάτες ετησίως.

Τα εγκαίνια του 1ου καταστήματος της Praktiker Hellas στο Ελληνικό, το Νοέμβριο 1991, σηματοδότησαν την εισαγωγή της φιλοσοφίας «Φτιάξ' το μόνος σου» (Do-it-Yourself) στην Ελλάδα, δίνοντας ολοκληρωμένες λύσεις σε είδη για το σπίτι, τις κατασκευές, τον κήπο, το αυτοκίνητο και τον ελεύθερο χρόνο.

Στο τέλος του 1995 ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση ανάπτυξης του δικτύου της εταιρείας με δύο ακόμη καταστήματα στην Αθήνα (Ταύρος, Αιγάλεω) και από ένα στις πόλεις Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Πάτρα.

Το 2001 ανοίγει το κατάστημα της Μεταμόρφωσης και το 2006 εγκαινιάζεται το 8ο κατάστημά της στο Βόλο το οποίο αποτελεί την αφετηρία της νέας φάσης επέκτασης της εταιρίας, με μεσαίου μεγέθους καταστήματα.

Στη συνέχεια, το 2007 ένα ακόμα κατάστημα μεσαίου μεγέθους ξεκινά τη λειτουργία του, στην πόλη των Ιωαννίνων, ενώ το τέλος του έτους σηματοδοτείται με τα εγκαίνια του 10ου καταστήματος της Praktiker στη Μάνδρα Αττικής.

Το καλοκαίρι του 2008 η εταιρία εγκαινιάζει το 11ο κατάστημά της στην πόλη της Καλαμάτας, το οποίο αποτελεί το δεύτερό της στην Πελοπόννησο, ενώ, δύο χρόνια αργότερα το 12ο σε σειρά κατάστημα στο Ηράκλειο Κρήτης.

Η εταιρία συμπληρώνει την παρουσία της στη Β. Ελλάδα με το κατάστημά της στην Ξάνθη το 2011 και εκείνο της Αλεξανδρούπολης το 2012, ενώ τον Ιανουάριο του ίδιου έτους εγκαινιάζει το ηλεκτρονικό της κατάστημα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου