Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Με «προίκα» το 97%, η Κριμαία ζητά επίσημα την ένωση με τη Ρωσία

Σε κυρώσεις κατά της Μόσχας προχωρούν από τη Δευτέρα οι ΗΠΑ - Πανηγυρίζουν τα ρωσικά Μέσα Ενημέρωσης



Tην ένωση με τη Ρωσία θα ζητήσει και επίσημα τη Δευτέρα το κοινοβούλιο της Κριμαίας, μετά το συντριπτικό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα.

Με καταμετρημένο το 100% των ψηφοδελτίων, η πρόταση για ένωση με τη Ρωσία συγκεντρώνει ποσοστό 96,77%. Η συμμετοχή έφτασε το 82,7%.

Ο πρωθυπουργός Σεργκέι Αξιόνοφ χαιρέτισε ως ιστορική την απόφαση. «Το Κοινοβούλιο της Κριμαίας θα συνέλθει αύριο σε έκτακτη συνεδρίαση για να εγκρίνει την επίσημη υποψηφιότητα για την ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία» δήλωσε.

Η ρωσική Δούμα (Κάτω Βουλή) είναι έτοιμη να περάσει νομοθεσία η οποία θα επιτρέπει στην Κριμαία να ενταχθεί στη Ρωσία «στο εγγύς μέλλον», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του σώματος, σύμφωνα με το Interfax.

«Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στην Κριμαία δείχνουν ότι οι κάτοικοι της Κριμαίας βλέπουν το μέλλον τους μόνον ως τμήμα της Ρωσίας» φέρεται να δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Σεργκέι Νεβέροφ.

Αξιωματούχοι της Δούμας εκτιμούν ότι η χερσόνησος μπορεί να γίνει μέλος της Ρωσικής Ομοσπονδίας βάσει της τρέχουσας νομοθεσίας, η οποία είχε ψηφιστεί το 2001.

Η πρώτη αίτηση της Κριμαίας για να ενταχθεί στη Ρωσία θα σταλεί στον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Αν εγκριθεί, ο πρόεδρος θα την διαβιβάσει στα δύο σώματα του κοινοβουλίου, τα οποία θα επεξεργασθούν τη Συνθήκη που θα υπογραφεί ανάμεσα στη Ρωσία και την Κριμαία.

Στη συνέχεια, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρωσίας θα πρέπει να επικυρώσει τη συνθήκη. Μετά αυτή θα πρέπει να ψηφισθεί από τα δύο σώματα του Κοινοβουλίου, τη Δούμα και το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας.

Οι κάτοικοι της χερσονήσου κλήθηκαν να επιλέξουν μεταξύ της «επανένωσης της Κριμαίας με τη Ρωσία στο πλαίσιο της Ρωσικής Ομοσπονδίας» (έλαβε 93%) και της «αποκατάστασης του Συντάγματος του 1992 και του καθεστώτος της Κριμαίας ως μέλους της Ουκρανίας» (έλαβε 7%).

Εκ πρώτης όψεως, η δεύτερη επιλογή φαίνεται να προσφέρει την προοπτική παραμονής της κριμαϊκής χερσονήσου στην Ουκρανία. Όμως, το Σύνταγμα του 1992 -που υιοθετήθηκε μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και εν συνεχεία καταργήθηκε γρήγορα από το νέο μετασοβιετικό ουκρανικό κράτος- απέχει μακράν από αυτό.

Προβλέπει να δοθούν στην Κριμαία όλες οι ιδιότητες μίας ανεξάρτητης οντότητας εντός της Ουκρανίας -αλλά με το δικαίωμα να καθορίσει τη δική της πορεία και να επιλέξει με ποιον θέλει να διατηρήσει σχέσεις, της Ρωσίας συμπεριλαμβανομένης. 

Διεθνείς αντιδράσεις

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν παράνομο και αντισυνταγματικό το δημοψήφισμα διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν την έκβασή του και ήδη κινούνται προς την άμεση επιβολή περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα είχαν τηλεφωνική συνομιλία κατά την οποία ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι το δημοψήφισμα στην Κριμαία συνάδει πλήρως με το διεθνές δίκαιο, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Τη Δευτέρα συναντώνται στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών των «28» προκειμένου να εξετάσουν το ενδεχόμενο κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας.

Οι διεθνείς αντιδράσεις συνεχίζονται, αν και σε διαφορετικό μήκος κύματος. Ο κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών Λι Μπαοντόνγκ επανέλαβε την έκκληση του Πεκίνου για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση στην Ουκρανία.

Ο Λι, μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν την επίσκεψη του προέδρου της χώρας σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, πρόσθεσε πως μια πολιτική διευθέτηση είναι ο μοναδικός τρόπος για να επιλυθεί η κρίση στην Ουκρανία. 

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δηλώνει ότι δεν αναγνωρίζει η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, αλώντας τη Μόσχα να μην προχωρήσει σε προσάρτηση της χερσονήσου.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Καναδάς με τον πρωθυπουργός του οποίου μίλησε για στρατό κατοχής στην Κριμαία.

«Το αποτέλεσμα δεν αντικατοπτρίζει τίποτα περισσότερο από το ρωσικό στρατιωτικό έλεγχο» ανέφερε ο Στίβεν Χάρπερ.

Πανηγυρίζουν τα ρωσικά Μέσα Ενημέρωσης

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης χαιρετίζουν σχεδόν όλα την επιλογή των κατοίκων της Κριμαίας να αποσχισθούν από την Ουκρανία και να ενωθούν με τη Ρωσία. «Δόξα στην Κριμαία» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της «Κομερσάντ».

«Η Κριμαία επιστρέφει στη Ρωσία!» εκφράζει τον ενθουσιασμό της στην πρώτη σελίδα της η λαϊκή εφημερίδα «Κομσομόλσκαγια Πράβντα».

Η «Ιζβέστια» γράφει: «Είτε αρέσει είτε δεν αρέσει σε ορισμένους, είμαστε ευτυχείς», κάνοντας λόγο για «ένωση καρδιών».

Στο διαζύγιο της Κριμαίας από την Ουκρανία αναφέρεται η «Μοσκόφσκι Κομσομόλετς», ενώ η «Ροσιίσκαγια Γκαζέτα» εκτιμά πως το δημοψήφισμα έδωσε «αδιαμφισβήτητες απαντήσεις».
Η εφημερίδα «Νόβιε Ιζβέστια» προειδοποιεί πάντως ότι «ο ενθουσιασμός στην Κριμαία μπορεί να μεταμορφωθεί σε δυνατό χανγκόβερ».

«Δεν είχαμε δει κάτι τέτοιο από την εποχή της ΕΣΣΔ» υπογραμμίζει στην πρώτη σελίδα της η οικονομική εφημερίδα «Βεντομόστι».

Η Κριμαία είναι ένα ώριμο αχλάδι που έπεσε μόνο του στα χέρια μας, είναι ο τίτλος του ενημερωτικού ιστότοπου gazeta.ru.

Σε μια από τις σπάνιες «παραφωνίες», η εφημερίδα της αντιπολίτευσης «Νόβαγια Γκαζέτα» δημοσίευσε στην πρώτη σελίδα της μια φωτογραφία από τη διαδήλωση του Σαββάτου στη Μόσχα, όπου περίπου 50.000 άνθρωποι έκαναν πορεία κατά της προσάρτησης της ουκρανικής χερσονήσου και εναντίον της πολιτικής του Πούτιν.
tovima.gr     Μπίφη Ευαγγελία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου