Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Ποιοι θα πάρουν το μέρισμα


Η υγειονομική περίθαλψη 400.000 περίπου ανασφάλιστων πολιτών, οι υπηρεσίες σίτισης και στέγασης αστέγων, η οικονομική ενίσχυση όσων έμειναν άνεργοι το 2013, το εφάπαξ βοήθημα στους ένστολους και στις οικογένειες με χαμηλό εισόδημα θα καλυφθούν από το «κοινωνικό μέρισμα» που προέκυψε από το πλεόνασμα του 2013.

Συνολικά σε ευπαθείς ομάδες θα διατεθούν 525 εκατ. ευρώ και θα καλύψουν 800 χιλιάδες με 1 εκατομμύριο άτομα.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, του υφυπουργού Εργασίας, Βασίλη Κεγκέρογλου, του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, και των κ.κ. Χρήστου Πρωτόπαπα και Γιώργου Κουτρουμάνη συμφωνήθηκαν οι βασικές κατηγορίες των κοινωνικών ομάδων στις οποίες θα διανεμηθεί το «κοινωνικό μέρισμα».

Στη σύσκεψη πάντως δεν προσδιορίστηκαν τα ακριβή εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, στα οποία θα χορηγηθεί έκτακτη εισοδηματική ενίσχυση.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το σχέδιο που διαμορφώθηκε στη σύσκεψη, το «κοινωνικό μέρισμα» θα διατεθεί ως εξής:
  • 20 εκατ. ευρώ για παροχή υγειονομικής περίθαλψης σε 350.000 με 400.000 ανασφάλιστους πολίτες. Οι κατηγορίες που θα καλυφθούν είναι οι ακόλουθες: Μακροχρόνια άνεργοι που δεν καλύπτονται από άλλον ασφαλιστικό φορέα (εξετάζεται να μειωθεί ο ελάχιστος αριθμός ενσήμων που πρέπει να έχουν). Υπερήλικες ανασφάλιστοι. Επαγγελματίες με διακοπή δραστηριότητας, χωρίς κάλυψη από ΟΑΕΕ. Επαγγελματίες με δραστηριότητα, αλλά με χρόνιες παθήσεις και με οφειλές στον ΟΑΕΕ.
  • 20 εκατ. ευρώ για όσους έμειναν άνεργοι το 2013.
  • 430 εκατ. ευρώ θα δοθούν με εισοδηματικά κριτήρια σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες όπως χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα 500 ευρώ έχουν οριστεί ως ελάχιστο ποσό επιδόματος, το οποίο θα κλιμακώνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση. Συγκεκριμένα το βασικό εισοδηματικό κριτήριο υπολογίζεται ότι θα ξεκινάει από τα 4.000 ευρώ ετησίως και θα αυξάνεται σταδιακά έως τα 10.000 με 11.000 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών κάθε οικογένειας. Το βοήθημα θα ξεκινάει από τα 500 ευρώ και θα αυξάνεται ανάλογα με τα παιδιά. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως ένα ζευγάρι το οποίο πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια και έχει δύο παιδιά θα λάβει επίδομα 800 ευρώ περίπου, ενώ για μία πολύτεκνη οικογένεια το επίδομα θα φθάσει στα 1.000 ευρώ.
  • 20 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των υπηρεσιών σίτισης και στέγασης των αστέγων.
  • 35 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση 68.000 ένστολων. Το εισοδηματικό κριτήριο είναι οι ακαθάριστες αποδοχές να μην ξεπερνούν τα 1.500 με 1.550 ευρώ μηνιαίως. Το επίδομα θα είναι εφάπαξ και εκτιμάται ότι θα ανέλθει περί τα 500 ευρώ κατ' άτομο.
Για τα κριτήρια και τους όρους χορήγησης των βοηθημάτων που οριστικοποιήθηκαν θα υπάρξουν σχετικές διατάξεις στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή μεθαύριο Παρασκευή. Για όσους δεν καλύπτονται από τις διατάξεις θα εκδοθούν κοινές υπουργικές αποφάσεις ώστε οι ενισχύσεις να χορηγηθούν στις 9 Μαΐου.

ethnos.gr   Κώστας Τσαχάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου