Οι περισσότεροι γνωρίζουμε ότι οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες. Κατά μέσο όρο μάλιστα υπολογίζεται ότι ζουν 5 με 6 χρόνια επιπλέον από το ισχυρό φύλο. Και θα αναρωτηθείτε βέβαια ποια σημασία έχει αυτό σε ένα κείμενο που αφορά στο πώς θα τα καταφέρουν οι άνδρες να μακροημερεύσουν. Έχει, καθώς οι γυναίκες δεν ζουν περισσότερο μόνο χάρη στα χαρακτηριστικά του φύλου τους (π.χ. τις γυναικείες ορμόνες που τις προστατεύουν από τα καρδιαγγειακά), αλλά και επειδή έχουν την τάση να υιοθετούν υγιεινότερες συνήθειες, να φροντίζουν την πρόληψη και να είναι γενικά πιο προσεκτικές. Επιπλέον, θα σας επισημάνουμε ότι οι γυναίκες έχουν καλύτερη σχέση με τους γιατρούς και την πρόληψη, αλλά και εκτίθενται σε λιγότερους κινδύνους λόγω επαγγέλματος (π.χ. εργατικά ατυχήματα) και ιδιοσυγκρασίας (π.χ. επικίνδυνη οδήγηση) σε σχέση με τους άντρες. 

Επίσης ας μην ξεχνάμε πως παραδοσιακά, τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα, οι γυναίκες δεν κάπνιζαν σε τόσο μεγάλο ποσοστό όσο οι άνδρες ούτε και είχαν τόσο άγχος, άστατη ζωή και κακή διατροφή. 

Πάντως, εφόσον είστε άνδρας και.... συνεχίζετε να διαβάζετε αυτό το άρθρο, έχετε σίγουρα κάνει ένα βήμα προς τη βελτίωση της υγείας σας και τη μακροζωία σας. 

Στα 20: Κράνος, ζώνη και προφυλακτικό!
Εφόσον είστε 20 χρονών, είναι λογικό να μη σας απασχολεί τόσο πολύ η υγεία σας ή/και οι πιθανοί κίνδυνοι που θα μπορούσαν να προκύψουν από ατυχήματα ή από κάποιες «επικίνδυνες» συμπεριφορές, στις οποίες είναι φυσιολογικό να επιδίδεται ένα νέος που θέλει να απολαύσει και να πειραματιστεί. Παρ’ όλα αυτά, σε αυτή την πρώτη δεκαετία της ενήλικης ζωής σας θα πρέπει να μάθετε να είστε προσεκτικοί όσον αφορά τα ατυχήματα, να κάνετε κάποιες βασικές ιατρικές εξετάσεις και να υιοθετήσετε συνήθειες που θα σας βοηθήσουν να είστε υγιείς σε όλη σας τη ζωή.
* Κάντε ορισμένες εξετάσεις, που θα λειτουργήσουν ως «οδηγός» για την κατάσταση της υγείας σας για τα επόμενα χρόνια. Αυτές οι εξετάσεις είναι το ηλεκτροκαρδιογράφημα, η ακτινογραφία θώρακα και οι εξετάσεις αίματος (γενική αίματος, έλεγχος του λιπιδαιμικού προφίλ, σάκχαρο κ.ά.) και ούρων, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας.
* Πάρτε προφυλάξεις, ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο για αυτοκινητικά ατυχήματα. Έτσι, θα πρέπει να φοράτε πάντα ζώνη ασφαλείας στο αυτοκίνητο (η ζώνη ασφαλείας προλαμβάνει τουλάχιστον κατά 75% τον θάνατο και κατά 30% τις κακώσεις και τους λοιπούς τραυματισμούς), καθώς και κράνος όταν επιβαίνετε σε μηχανή. Γενικά όταν οδηγείτε να μη μιλάτε στο κινητό, να έχετε κοιμηθεί καλά, να μην έχετε πιει, να σέβεστε πάντα τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας και κυρίως να μην ξεπερνάτε το όριο της ταχύτητας.
* Μάθετε να φροντίζετε την υγιεινή των γεννητικών σας οργάνων, να χρησιμοποιείτε προφυλακτικό και να πλένεστε μετά την ερωτική επαφή, ώστε να αποφύγετε φλεγμονές του γεννητικού ή/και του ουροποιητικού σας συστήματος (π.χ. προστατίτιδα, βαλανοποσθίτιδα κ.ά.). Σημαντική είναι επίσης η ψηλάφηση των όρχεων, καθώς καθετί που σας φαίνεται ασυνήθιστο (π.χ. κάποιος όγκος) θα πρέπει να σας οδηγήσει στον γιατρό σας, ακόμα κι αν δεν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα. 

Στα 30: Καιρός για γάμο
Στα 30 οι άνδρες είστε πια πιο ώριμοι, ενδιαφέρεστε για την καριέρα σας και αμελείτε ίσως την προσωπική σας ζωή. Καλό είναι, όμως, σε αυτή τη φάση της ζωής σας που νιώθετε σίγουροι για τον εαυτό σας να σκεφτείτε και το μέλλον σας.
* Παντρευτείτε για να ζήσετε περισσότερα και πιο υγιή χρόνια. Σύμφωνα με όλες τις έρευνες, οι άνδρες που είναι παντρεμένοι και έχουν οικογένεια ζουν περισσότερο, αφού έχουν μεγαλύτερη φροντίδα και παρακίνηση να προσέχουν την υγεία τους. Βασική προϋπόθεση βέβαια για να ισχύει αυτό είναι ο γάμος τους να είναι ευτυχισμένος και η σχέση τους με τη σύντροφό τους αρμονική.
* Παρακολουθείτε την κατάσταση της υγείας σας και κάνετε αιματολογικές εξετάσεις 1 φορά τον χρόνο. Μετράτε την πίεσή σας. Υποβληθείτε σε καρδιολογικές εξετάσεις, αν έχετε βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακών νόσων (π.χ. έμφραγμα του πατέρα σε ηλικία κάτω των 50-55 ετών). Ακόμα και αν τα αποτελέσματα των εξετάσεων αυτών είναι αρνητικά, πρέπει να ξέρετε ότι το βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό ανήκει στους παράγοντες κινδύνου που δεν τροποποιούνται, οπότε οι εξετάσεις σας καλό είναι να επαναλαμβάνονται κάθε 1 ή 2 χρόνια. Κάντε επίσης έναν υπέρηχο άνω κοιλίας, ώστε να διερευνήσετε την κατάσταση του παγκρέατος, του ήπατος και της χοληδόχου κύστης σας.
* Εντάξτε την άσκηση στη ζωή σας. Τριάντα λεπτά άσκησης, 3 φορές την εβδομάδα, μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε το σωματικό σας βάρος, να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση, να κρατάτε την πίεσή σας σε φυσιολογικά επίπεδα και να δυναμώσετε την καρδιά σας. 

Στα 40: Αλλάξτε συνήθειες
Μπαίνοντας στα 40 τα ψέματα τελειώνουν και φτάνει πια η στιγμή που μεγαλώσατε τόσο ώστε να φέρεστε υπεύθυνα όσον αφορά την υγεία σας και τις συνήθειές σας.
* Γίνετε συστηματικοί, αλλά όχι ψυχαναγκαστικοί με τις ιατρικές σας εξετάσεις (αίματος, καρδιολογικός έλεγχος, έλεγχος της πίεσής σας).
* Μην αγνοείτε ανησυχητικά συμπτώματα. Ιδιαίτερα όταν αυτά μπορεί να σχετίζονται με το καρδιαγγειακό σας σύστημα, όπως το να νιώθετε πόνο στο στήθος που διαρκεί ή επεκτείνεται και στην πλάτη ή το σαγόνι και το λαιμό ή μούδιασμα στο χέρι ή πόνο κατά τη διάρκεια κόπωσης (π.χ. όταν περπατάτε), ο οποίος εξαφανίζεται μόλις σταματήσετε τη δραστηριότητα.
*  Κόψτε το κάπνισμα. Μετά τα 40 αρχίζει να προκαλεί αθροιστικές βλάβες. Άλλωστε, σύμφωνα με έρευνες, αν κόψετε το κάπνισμα στα 40 σας χρόνια, κερδίζετε 5 χρόνια ζωής, ενώ μετά από 1 χρόνο αποχής από το τσιγάρο μειώνετε στο μισό τον κίνδυνο να νοσήσετε από καρδιαγγειακά.
*  Μετρήστε την περίμετρο της μέσης σας. Ιδανικά συνιστάται να είναι έως 95 εκ. με ανώτατο ανεκτό όριο τα 102 εκ. Αν η μέση σας είναι μεγαλύτερη, σημαίνει ότι έχετε αυξημένο κίνδυνο για καρδιοπάθειες συγκριτικά με τους αδύνατους συνομηλίκους σας. Φροντίστε, λοιπόν, να αδυνατίσετε, μειώνοντας την καθημερινή πρόσληψη θερμίδων, εντάσσοντας την τακτική άσκηση στη ζωή σας και ακολουθώντας τη μεσογειακή διατροφή (καταναλώνοντας πολλά φρούτα, λαχανικά και ελαιόλαδο), που θα σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο για την εκδήλωση καρδιαγγειακών, αλλά και καρκίνου. 

Στα 50: Προστατέψτε τον προστάτη σας
Αν ακολουθήσατε μέχρι σήμερα τα όσα σας σύστηναν οι γιατροί και οι υπόλοιποι ειδικοί, θα είστε σίγουρα σε μία από τις καλύτερες φάσεις της ζωής σας, θα απολαμβάνετε την οικογενειακή φροντίδα και τα παιδιά σας θα είναι πλέον αρκετά μεγάλα ώστε να μπορείτε να χαλαρώσετε και να ασχοληθείτε περισσότερο με τον εαυτό σας. Τώρα χρειάζεται να:
* Εντάξετε στο πρόγραμμά σας το P.S.A. και την ουρολογική εξέταση (αν υπάρχει κληρονομικό ιστορικό κακοήθειας στον προστάτη, θα πρέπει να έχετε ξεκινήσει την εξέταση P.S.A. από τα 45 σας χρόνια, αφού πρώτα συμβουλευτείτε τον γιατρό σας), πέραν των εξετάσεων που συνεχίζετε να κάνετε από τα προηγούμενα χρόνια (αιματολογικές, καρδιολογικές, μέτρηση πίεσης κ.λπ.). Επίσης, θα πρέπει, όπως και όλοι οι υπόλοιποι, να κάνετε προληπτικά μία κολονοσκόπηση. Αν όμως παρουσιάσετε ύποπτα συμπτώματα, όπως διάρροια ή δυσκοιλιότητα που επιμένει ή αίμα στη διάρκεια των κενώσεων, τότε θα πρέπει να το διερευνήσετε νωρίτερα. Αν από την άλλη υπάρχει κληρονομικό ιστορικό κακοήθειας, θα πρέπει να κάνετε την κολονοσκόπηση στα 45 σας χρόνια.
*  Πολεμήστε το στρες, γιατί αποτελεί εχθρό για την υγεία σας και προδιαθεσικό παράγοντα για την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου και όχι μόνο.
*  Μην αγνοείτε τα συμπτώματα από το γαστρεντερικό σας σύστημα, γιατί είναι πιθανό σε αυτή την ηλικία να σας απασχολήσουν προβλήματα από το στομάχι (π.χ. διαφραγματοκήλη, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, οισοφαγίτιδα). 

Στα 60: Λίγο κρασί και μετά σιέστα
Αν σε αυτή τη δεκαετία της ζωής σας πρόκειται να βγείτε στη σύνταξη, δεν χρειάζεται να αγχωθείτε και να σκεφτείτε με αρνητικό τρόπο αυτή την εξέλιξη της ζωής σας. Μπορείτε, αντίθετα, να σκεφτείτε και να εκτιμήσετε όσα μπορείτε να κάνετε και να απολαύσετε στον ελεύθερο χρόνο που θα έχετε στο εξής.
*  Κοιμηθείτε το μεσημέρι. Ο μεσημεριανός ύπνος αποφορτίζει και σας δίνει μία καινούργια μέρα μπροστά σας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μάλιστα, 30΄ ξεκούρασης στη διάρκεια της ημέρας αντιστοιχούν σε περίπου 2 ώρες βραδινού ύπνου και παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση των κατεχολαμινών (όπως η αδρεναλίνη, η νοραδρεναλίνη και η ντοπαμίνη), που όταν είναι αυξημένες επιβαρύνουν την καρδιά σας.
*  Πιείτε λίγο κρασί μαζί με το φαγητό σας. Έχει βρεθεί από πολλές έρευνες ότι το λίγο αλκοόλ παίζει βοηθητικό ρόλο στην προοπτική της μακροζωίας, επειδή ανεβάζει την καλή χοληστερίνη και μειώνει τον κίνδυνο της θρομβογένεσης (π.χ. μειώνοντας τη συγκολλητικότητα των αιμοπεταλίων).
*  Συνεχίστε να είστε προσεκτικοί με την υγεία του καρδιαγγειακού σας συστήματος, καθώς έτσι θα διατηρήσετε και τη στυτική σας λειτουργία σε ικανοποιητική κατάσταση. Έχει βρεθεί, άλλωστε, ότι οι ίδιοι παράγοντες (έλλειψη άσκησης, παχυσαρκία, υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, κάπνισμα, υψηλές τιμές λιπιδίων στο αίμα, στρες κ.ά.) που επιδεινώνουν την υγεία του καρδιαγγειακού σας μπορεί να σας προκαλέσουν και στυτική δυσλειτουργία, η οποία, αν σας απασχολήσει για περισσότερο από 4 μήνες, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον ουρολόγο-ανδρολόγο σας.
*  Μην αγνοείτε τα συμπτώματα από το ουροποιητικό. Αυτό σημαίνει ότι οποιοδήποτε σύμπτωμα, όπως αλλαγή ή δυσκολία στην ούρηση, πόνος, τσούξιμο, αιματουρία κ.λπ., θα πρέπει να σας οδηγήσει στον ουρολόγο, τον οποίον ούτως ή άλλως θα πρέπει να επισκέπτεστε μία φορά τον χρόνο για να σας εξετάζει και να ελέγχει τα αποτελέσματα του P.S.A. σας. 

Στα 70: Φροντίστε το μυαλό σας και την ισορροπία σας
Η ζωή δεν τελειώνει στα 70 και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το έχετε καλά βαλμένο στο μυαλό σας, ώστε να διατηρείτε σε καλή κατάσταση την υγεία του σώματος και του μυαλού σας. 

Στα 70 σας φροντίστε, λοιπόν:
*  Να ασκείστε. Η σωματική άσκηση (π.χ. το περπάτημα), όπως και η πνευματική (π.χ. το να διαβάζετε βιβλία ή εφημερίδες, να λύνετε σταυρόλεξα, ακόμα και το να ξεκινήσετε μία ξένη γλώσσα), θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε σε καλή κατάσταση το μυαλό και το σώμα σας, ώστε να μην αποσυρθείτε από τη ζωή και τις απολαύσεις της. Σύμφωνα με έρευνες, άλλωστε, ένας 76χρονος που αρχίζει γυμναστική μπορεί να αυξήσει έως και 150% τη μυϊκή του μάζα. Επίσης, έχει υπολογιστεί ότι ένας ενήλικος που αποφασίζει να ακολουθήσει κάποιο πρόγραμμα άσκησης, έστω και μία φορά την εβδομάδα, μπορεί να βελτιώσει τη φυσική του κατάσταση κατά 30%.
*  Να προφυλάσσεστε από τις πτώσεις. Οι πτώσεις είναι ένας ύπουλος εχθρός για την υγεία σας, κυρίως όσο περνούν τα χρόνια, γι’ αυτό θα πρέπει να προσέχετε τις παγίδες που μπορεί να παραμονεύουν στο σπίτι σας (μικρά έπιπλα, χαλάκια, σκαλοπάτια), να αποφεύγετε οτιδήποτε μπορεί να σας κάνει να ζαλιστείτε (φάρμακα, αλκοόλ, απότομο σήκωμα από το κρεβάτι κ.λπ.), να ρυθμίζετε την πίεση και το σάκχαρό σας, να κρατάτε μπαστούνι (αν αυτό είναι απαραίτητο) και να μη φοράτε σκούρα γυαλιά σε κλειστούς χώρους.
*  Να προσέχετε την υγιεινή των γεννητικών σας οργάνων και να μην αμελείτε την επίσκεψη στον ουρολόγο σας.

vita.gr