Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Σαρωτική νίκη Ερντογάν


Το «οθωμανικό χαστούκι» που ζητούσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δώσουν οι ψηφοφόροι στους πολιτικούς του αντιπάλους και δόθηκε και... πόνεσε, καθώς το κυβερνών κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (AKP) με ποσοστό (λίγο μετά τα μεσάνυχτα) 45,3% διατηρείται κοντά στα ποσοστά που είχε λάβει στις βουλευτικές εκλογές του 2011, ενώ εξασφάλισε ποσοστά μεγαλύτερα απ' αυτά των δημοτικών εκλογών του 2009 (38,8%).


Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), αντιθέτως, με ποσοστό 28% παρουσίασε μικρά κέρδη, ενώ επανέκαμψαν στην πολιτική σκηνή οι ακροδεξιοί Γκρίζοι Λύκοι του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης με ποσοστό 15,3% κατακτώντας μεγάλους δήμους της Ανατολίας, μεταξύ των οποίων τα Αδανα, η Μερσίνα, το Αγρι, το Καρς και η Μαγνησία. Τέλος, το κουρδικό Κόμμα της Ειρήνης και της Δημοκρατίας (BDP) κέρδισε αρκετούς δήμους στη νοτιοανατολική Τουρκία. Στο Ντιγιαρμπακίρ μάλιστα τη δημαρχία κέρδισε για πρώτη φορά μια γυναίκα, η Τζουλτάν Κισανάκ για το BDP.

Τεράστιο ενδιαφέρον είχαν και οι μάχες στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας, την Κωνσταντινούπολη απ' όπου ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα ο Ερντογάν, και για την οποία δήλωσε πως «όποιος την κερδίσει θα έχει κερδίσει και τις εκλογές», την Αγκυρα, προπύργιο του AKP, και τη Σμύρνη, προπύργιο του CHP.

Στην Κωνσταντινούπολη, ο νυν δήμαρχος και υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος Καντίρ Τοπμπάς και με καταμετρημένο το 70% (λίγο μετά τα μεσάνυχτα) προηγείται με 48,1%, με τον Μουσταφά Σαριγκιούλ του CHP να συγκεντρώνει 39,30%.

Οπαδοί του Ερντογάν πανηγυρίζουν στην Αγκυρα. Ο Τούρκος πρωθυπουργός πέτυχε σαρωτική νίκη και στη χθεσινή αναμέτρηση, παρότι οι δημοτικές εκλογές διεξήχθησαν σε βαρύ κλίμα για τον ίδιο, εξαιτίας των α
Οπαδοί του Ερντογάν πανηγυρίζουν στην Αγκυρα. Ο Τούρκος πρωθυπουργός πέτυχε σαρωτική νίκη και στη χθεσινή αναμέτρηση, παρότι οι δημοτικές εκλογές διεξήχθησαν σε βαρύ κλίμα για τον ίδιο, εξαιτίας των αποκαλύψεων για σκάνδαλα και των απαγορεύσεων που επέβαλε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Στην Αγκυρα προηγείται ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος, Ιμπραήμ Μελίχ Γκιοκτσέκ, με 45,8% και ακολουθεί ο Μανσούρ Γιαβάς του αντιπολιτευτικού CHP με 42,55%. Και στη Σμύρνη, ο Αζίζ Κοτσάκογλου του CHP επικράτησε άνετα με 51,4%.

Οι εκλογές, που διεξήχθησαν σε σκηνικό μιας άνευ προηγουμένου πολιτικής αντιπαράθεσης κι αποκαλύψεων για πρωτοφανή κυβερνητική διαφθορά και καταχρηστική διαχείριση της εξουσίας, εξελίχθηκαν σε προσωπικό στοίχημα για τον Ερντογάν. Για αυτό ανέλαβε προσωπική δράση -το πρόσωπό του φιγούραρε σε πανό πολύ περισσότερο απ' αυτά των υποψηφίων δημάρχων- διασχίζοντας ολόκληρη σχεδόν τη χώρα, θέλοντας να συσπειρώσει τον συντηρητικό πυρήνα των ψηφοφόρων του.

Να «απαγορεύσουμε τον Ερντογάν», είχαν γράψει στα στήθη τους οι διαδηλώτριες της Femen που θέλησαν να καταγγείλουν τον αποκλεισμό του Twitter και του YouTube από τον Τούρκο πρωθυπουργό
Να «απαγορεύσουμε τον Ερντογάν», είχαν γράψει στα στήθη τους οι διαδηλώτριες της Femen που θέλησαν να καταγγείλουν τον αποκλεισμό του Twitter και του YouTube από τον Τούρκο πρωθυπουργό
«Είναι όλοι προδότες», είπε ο Ερντογάν για τους αντιπάλους του, μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη, το Σάββατο, μία ημέρα πριν από τις εκλογές. «Ας τους αφήσουμε να κάνουν ό,τι θέλουν. Πηγαίνετε εσείς στις κάλπες αύριο για να τους δώσετε ένα μάθημα... Ας τους δώσουμε ένα». Και όντως το «χαστούκι» δόθηκε στους αντιπάλους του Ερντογάν που ενισχυμένος πλέον θα θελήσει -όπως εκτιμάται- να διεκδικήσει την προεδρία στις εκλογές του Αυγούστου.

Η προσέλευση ήταν πυκνή -υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει το 85%- με τους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους να φτάνουν τα 52 εκατομμύρια. Η συντριπτική πλειοψηφία, περίπου 48 εκατ., κατοικεί σε αστικά κέντρα, με μόλις τρία εκατομμύρια να ψηφίζουν στα χωριά τους.

ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑ
Συγκρούσεις με 8 νεκρούς και 14 τραυματίες

Το τεταμένο κλίμα των εκλογών σφραγίστηκε με αίμα, καθώς οκτώ άτομα σκοτώθηκαν και 14 τραυματίστηκαν στη νοτιοανατολική Τουρκία σε δύο ξεχωριστά περιστατικά συγκρούσεων μεταξύ υποστηρικτών διαφορετικών υποψηφίων.

Σε άλλο περιστατικό σε εκλογικό τμήμα στην Αγκυρα, υποστηρικτές του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) ξυλοκοπήθηκαν αγρίως από περίπου 50 υποστηρικτές του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Το πιο αιματηρό περιστατικό έγινε στην ανατολική επαρχία Σανλιούρφα, που συνορεύει με τη Συρία, στο χωριό Γιουβατσίκ, όπου σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι και σχεδόν δέκα τραυματίστηκαν στη διάρκεια μάχης με πυροβόλα όπλα ανάμεσα σε οικογένειες υποψηφίων.

Μια άλλη σύγκρουση σημειώθηκε στη νότια επαρχία Χατάι, που συνορεύει επίσης με τη Συρία, και είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών, μεταξύ των συγγενών δύο αντίπαλων υποψηφίων. Εννέα τραυματίστηκαν από μαχαίρι.

Στην Τραπεζούντα, ένας ύποπτος, τον οποίο σταμάτησε η αστυνομία, αυτοκτόνησε. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτοπυροβολήθηκε, όταν τον περικύκλωσαν αστυνομικοί, αφότου είχε ψηφίσει.
Στην Αγκυρα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, περίπου 50 άτομα -υποστηρικτές του AKP- έφτασαν σε Δημοτικό Σχολείο του Εκίμ με 6 μίνι βαν κι επιτέθηκαν σε υποστηρικτές του MHP με σιδερολοστούς και μαχαίρια, τραυματίζοντας 10 άτομα.

Σε εκλογικό τμήμα της πόλης Τατβάν, στις όχθες της λίμνης Βαν, η ψηφοφορία ακυρώθηκε, καθώς ένας εκλογικός αντιπρόσωπος σφράγισε τα ψηφοδέλτια και τους φακέλους στο σπίτι του, ενώ αυτό θα έπρεπε να γίνει ενώπιον του αξιωματούχου της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής.

Τέλος, δύο μέλη της Femen έκαναν γυμνόστηθη διαμαρτυρία σε εκλογικό τμήμα της συνοικίας Ουσκουντάρ της Κωνσταντινούπολης, εκεί που θα ψήφιζε ο Ερντογάν. Ο πρωθυπουργός ψήφισε τελικά σε άλλο εκλογικό τμήμα.

ethnos.gr  ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου