Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

«Μεγάλος Αδελφός» για 2.500 οικογένειες στις ΗΠΑ

ΚΑΛΩΔΙΩΜΕΝΟΙ ΓΙΑ 20 ΧΡΟΝΙΑ
«Μεγάλος Αδελφός» για 2.500 οικογένειες στις ΗΠΑ

Ενα άνευ προηγουμένου πείραμα που θα κάνει πράξη το σενάριο της συγκλονιστικής ταινίας «The Truman Show» θα ξεκινήσει σύντομα στη Νέα Υόρκη.

Οι ζωές 10.000 ανθρώπων θα βρίσκονται 24 ώρες το 24ωρο και για 20 ολόκληρα χρόνια κάτω από το μικροσκόπιο μιας ομάδας επιστημόνων κάθε ειδικότητας για να συλλέξει έναν τεράστιο όγκο δεδομένων και να αντλήσει σημαντικά συμπεράσματα για την αλληλεπίδραση ανάμεσα στη βιολογία του ανθρώπινου οργανισμό, τη συμπεριφορά και το περιβάλλον.

Το φιλόδοξο πρότζεκτ που ακούει στο όνομα HUMAN (εκτός από «ανθρώπινος» αποτελεί τα αρχικά του Human Understanding through Measurement and Analysis - Ανθρώπινη Κατανόηση μέσω Μέτρησης και Ανάλυσης) καταργεί κάθε έννοια ιδιωτικότητας για τους συμμετέχοντες: θα παρακολουθείται ανελλιπώς όχι μόνο η κατάσταση της υγείας τους αλλά και κάθε πτυχή της ζωής τους, όπως το τι τρώνε, πού πηγαίνουν, με ποιους μιλούν, τι αγοράζουν, πώς μεγαλώνουν και γερνούν. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει σε περίπου ενάμιση χρόνο με τη συμμετοχή 2.500 νοικοκυριών (10.000 ατόμων) στην αμερικανική μεγαλούπολη που δεχθούν να ζουν καλωδιωμένοι... για καλό σκοπό.

Το πρόγραμμα, ο προϋπολογισμός του οποίου είναι προς το παρόν άγνωστος, έχει την υποστήριξη του φιλανθρωπικού ιδρύματος Kavli και του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU), ενώ ένας από τους ιθύνοντες του πρότζεκτ είναι ο Ελληνας ομογενής καθηγητής Χημικής και Βιομοριακής Μηχανικής του NYU, Αριστείδης Πατρινός.

Οι συμμετέχοντες στο άνευ προηγουμένου πρότζεκτ θα επιτρέψουν την πλήρη πρόσβαση των επιστημόνων στα ιατρικά τους αρχεία και θα είναι υποχρεωμένοι να δίνουν κάθε τρία χρόνια δείγματα αίματος, σάλιου, τριχών και κοπράνων, έτσι ώστε να παρακολουθείται στενά η εξέλιξη των ζωτικών βιοδεικτών τους, του γονιδιώματος και του μικροβιώματός τους.

Εκτός από τα ιατρικά αρχεία, θα μοιράζονται με τους επιστήμονες και τα εκπαιδευτικά και οικονομικά τους αρχεία, ενώ ένας «Μεγάλος Αδελφός» θα βρίσκεται και στα smartphones τους, τα οποία θα καταγράφουν πού βρίσκονται, τι κάνουν και σε εβδομαδιαία βάση θα τους ζητούν απαντήσεις σε ερωτηματολόγια.

«The Truman Show»
 
Πολλοί ήταν εκείνοι που παραλλήλισαν το επικείμενο πείραμα με την ταινία «The Truman Show» («Ζωντανή Μετάδοση», ο ελληνικός τίτλος) του 1998. Στο αριστούργημα του σκηνοθέτη Πίτερ Γουίαρ όλη η ζωή του πρωταγωνιστή, ενός 30χρονου υπαλλήλου τον οποίο υποδύεται ο Τζιμ Κάρεϊ, είναι ένα καθημερινό σίριαλ, τεράστιας θεαματικότητας, που γυρίζεται σε ένα από τα μεγαλύτερα στούντιο και όσοι τον περιβάλλουν είναι ηθοποιοί και κομπάρσοι. Βέβαια, σε αντίθεση με την ταινία, οι συμμετέχοντες στο HUMAN θα έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους.

Ο υπεύθυνος του προγράμματος, Πολ Γκλίμτσερ θεωρεί ότι τα δεδομένα θα είναι πολύτιμα για την επιστήμη και θα οδηγήσουν σε αναπάντεχα συμπεράσματα για τον ανθρώπινο οργανισμό και για πολλές ασθένειες. Πολλοί επιστήμονες θεωρούν το φιλόδοξο πείραμα ως σύμβολο της εποχής των «μεγάλων δεδομένων», κατά την οποία οι ερευνητές πρώτα συγκεντρώνουν δεδομένα και στη συνέχεια κάνουν υποθέσεις.

«Το πρότζεκτ HUMAN αντιπροσωπεύει την πρώτη πραγματική σύνθεση τεχνικών μεγάλων δεδομένων (big data) από πολλές επιστήμες και τομείς με στόχο την ποσοτικοποίηση και κατανόηση της ανθρώπινης κατάστασης με έναν αυστηρό επιστημονικά τρόπο», ανέφερε ο αρχισυντάκτης του περιοδικού Big Data, Βάσαντ Νταρ, καθηγητής του Stern School of Business στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. «Αυτή η προσπάθεια αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο άλμα στον τομέα των μεγάλων δεδομένων και θα επιτρέψει μια πραγματικά καινούργια κατανόηση των μηχανισμών της ανθρώπινης υγείας και συμπεριφοράς».

ethnos.gr   ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου