Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Θρίλερ με τον τζιχαντιστή Αμπντεσλάμ - Φήμες για διαφυγή του στη Γερμανία

Θρίλερ με τον τζιχαντιστή Αμπντεσλάμ-Φήμες για διαφυγή του στη Γερμανία

Σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού για τρίτη συνεχή ημέρα βρίσκονται οι Βρυξέλλες που θυμίζουν φρούριο, καθώς συνεχίζεται το ανθρωποκυνηγητό για τις συλλήψεις τζιχαντιστών και κυρίως τον εντοπισμό του καταζητούμενου Σαλάχ Αμπντεσλάμ, με δημοσιεύματα να αναφέρουν ότι ο διαβόητος τρομοκράτης ενδέχεται να έχει διαφύγει στην Γερμανία.

Στο πρωτοσέλιδό της, η εφημερίδα Bild αναρωτιέται αν ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, καταζητούμενος για το μακελειό στο Παρίσι, βρίσκεται ήδη σε γερμανικό έδαφος, καθώς ένα περιστατικό με αυτοκίνητο που δεν σταμάτησε σε αστυνομικό μπλόκο, έδωσε τροφή στα σενάρια περί διαφυγής του τζιχαντιστή στην Γερμανία.

Ωστόσο η ανακοίνωση της βελγικής εισαγγελίας διευκρινίζει ότι η BMW που διέφυγε από τον αστυνομικό έλεγχο κοντά στη Λιέγη, χθες βράδυ, εντοπίστηκε και δεν σχετίζεται με την αντιτρομοκρατική επιχείρηση.

Σήμερα το πρωί κατά τη διάρκεια νέων αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή των Βρυξελλών και της Λιέγης (νοτιοανατολικό Βέλγιο), πέντε άνθρωποι συνελήφθησαν ανεβάζοντας σε 21 τον συνολικό αριθμό των συλλήψεων από χθες το βράδυ, όπως ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή εισαγγελία. Μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπιστεί όπλα ή εκρηκτικά, ενώ σε μια από τις εφόδους κατασχέθηκε το ποσό των 26.000 ευρώ.

Θρίλερ με τον τζιχαντιστή Αμπντεσλάμ-Φήμες για διαφυγή του στη Γερμανία

Οι Βρυξέλλες βρίσκονται σήμερα για τρίτη ημέρα σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού λόγω "σοβαρής και επικείμενης" απειλής για τρομοκρατική επίθεση, μια πρωτοφανής κατάσταση για την «καρδιά» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη χώρα ολόκληρη. Παραμένουν κλειστά σχολεία, παιδικοί σταθμοί, πανεπιστήμια, κολέγια, ενώ δεν λειτουργεί το μετρό.

Χωρίς ορατή ενδυνάμωση των μέτρων ασφαλείας, ξεκίνησε και η εβδομάδα στη γειτονιά των ευρωπαϊκών οργάνων στις Βρυξέλλες. Εξαίρεση αποτελεί το κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου θα πραγματοποιηθεί σε λίγη ώρα η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και στο οποίο αυξήθηκε το επίπεδο συναγερμού στο «πορτοκαλί», με ενισχυμένη παρουσία της αστυνομίας και του στρατού για τη φύλαξη του κτιρίου.

Θρίλερ με τον τζιχαντιστή Αμπντεσλάμ-Φήμες για διαφυγή του στη Γερμανία

Για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πάντως, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Μαργαρίτη Σχοινά, το επίπεδο συναγερμού δεν θεωρήθηκε αναγκαίο να αυξηθεί από "κίτρινο" -το οποίο είχε καθιερωθεί μετά την επίθεση στο Charlie Hebdo- σε "πορτοκαλί". Όπως ανέφερε ο ίδιος, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τις βελγικές αρχές, οι οποίες ενημέρωσαν ότι το κτίριο της Επιτροπής «δεν αποτελεί εν δυνάμει στόχο».

Το Συντονιστικό Όργανο για την ανάλυση της απειλής (Ocam), που έχει επιφορτιστεί με την εκτίμηση του επιπέδου συναγερμού, αναμένεται να προχωρήσει αργότερα σήμερα σε μια νέα εκτίμηση, στη βάση της οποίας η κυβέρνηση θα αποφασίσει αν θα διατηρήσει ή όχι αυτά τα έκτακτα μέτρα,

Θρίλερ με τον τζιχαντιστή Αμπντεσλάμ-Φήμες για διαφυγή του στη Γερμανία

"Αυτό που φοβόμαστε, είναι παρόμοιες επιθέσεις με αυτές του Παρισιού, με αρκετά άτομα, επιθέσεις σε αρκετά σημεία" με πιθανούς στόχους "πολυσύχναστα μέρη", δήλωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ.

Καθησυχαστικός επιχείρησε να εμφανιστεί από την άλλη, ο Βέλγος υπουργός Εσωτερικών, σημειώνοντας ότι τον οποίο η ζωή "πρέπει να συνεχιστεί" παρά τον ύψιστο αντιτρομοκρατικό συναγερμό που έχει παραλύσει τις Βρυξέλλες.

"Είναι σαφές πως η δράση δεν έχει τελειώσει ακόμη", είπε ο υπουργός Ζαν Ζαμπόν στον γαλλόφωνο ραδιοφωνικό σταθμό RTBF.

Κάλεσε ωστόσο τους κατοίκους του Βελγίου και ιδιαίτερα των Βρυξελλών, να συνεχίσουν την καθημερινότητά τους.

"Λαμβάνονται μέτρα που είναι απαραίτητα για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των ανθρώπων. Όμως η ζωή πρέπει να συνεχιστεί στις Βρυξέλλες, η οικονομική ζωή και η κοινωνική ζωή. Για παράδειγμα η δημόσια υπηρεσία παραμένει ανοικτή σήμερα, οι υπάλληλοι έρχονται να εργαστούν. Η καθημερινή ζωή πρέπει να συνεχιστεί", επέμεινε ο Ζαμπόν.

Αρνήθηκε πάντως να δώσει λεπτομέρειες για τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη καθώς ''πρόκειται για ευαίσθητες πληροφορίες που μπορούν να διαταράξουν την έρευνα''.

«Ο εσωτερικός και ο εξωτερικός έλεγχος έχει αυξηθεί εκεί που χρειάζεται, ωστόσο συνεχίζουμε να δουλεύουμε με ηρεμία και ψυχραιμία», δήλωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, προσθέτοντας ότι γίνονται έλεγχοι και στα αυτοκίνητα που είναι παρκαρισμένα στον περίγυρο του κτιρίου. Σε ό,τι αφορά τη μειωμένη παρουσία του προσωπικού δήλωσε πως λόγω των κλειστών σχολείων έχουν τεθεί σε εφαρμογή ευέλικτες ρυθμίσεις, κυρίως για τους γονείς.

Υπ' αριθμόν ένα δημόσιος εχθρός
 
"Υπ΄αριθμόν ένα δημόσιος εχθρός", ο Σαλάχ Αμπνεσλάμ φέρεται να εισήλθε στο Βέλγιο λίγες ώρες μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, σύμφωνα με δύο άνδρες που λένε ότι τον βοήθησαν. Ωστόσο, παρά τις εντατικές έρευνες, παραμένει άφαντος. Ο αδερφός του 26χρονου καταζητούμενου, ο Ιμπραήμ ανατινάχτηκε μέσα σε εστιατόριο στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου, ενώ ο έτερος αδερφός του Μοχάμεντ που είχε συλληφθεί για λίγο αλλά αφέθηκε ελεύθερος, κάλεσε τον Σαλάχ να παραδοθεί, κατά την χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη.

Η γαλλική αστυνομία έδωσε στην δημοσιότητα νέα φωτογραφία, ζητώντας πληροφορίες για την ταυτοποίηση του τρίτου καμικάζι της επίθεσης έξω από το Stade de France. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο τζιχαντιστής που αναφέρεται ως Μ. αλ Μαχμόντ, πέρασε και εκείνος από τη Λέρο στις 3 Οκτωβρίου, μαζί με τον δεύτερο καμικάζι που ανατινάχθηκε στο Stade de France, τον Αχμάντ αλ Μοχάμεντ και πήραν μαζί τον δρόμο των προσφύγων μέσω Σερβίας.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου