Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Νέες λίστες με έλληνες καταθέτες στην Ελβετία έδωσαν οι Γερμανοί


Νέες λίστες με έλληνες καταθέτες στην Ελβετία έδωσαν οι Γερμανοί 
Νέες λίστες με έλληνες καταθέτες σε ελβετικές τράπεζες παρέδωσαν οι αρχές του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας σε κλιμάκιο ελλήνων δικαστικών και στελεχών του υπουργείου Οικονομικών. 

Τα στοιχεία αφορούν 10.588 τραπεζικούς λογαριασμούς, ενώ το σύνολο των καταθέσεων ανέρχεται σε 2,9 δισ. ευρώ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», 12 άτομα επισκέφτηκαν τη Δευτέρα το Ντίσελντορφ για να παραλάβουν στοιχεία για έλληνες φοροφυγάδες, αλλά και εμπλεκόμενους σε υποθέσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Εκτός από τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που είναι ελεγκτές προερχόμενοι από το ΣΔΟΕ και άλλοι παράγοντες, στο κλιμάκιο συμμετέχει και η εισαγγελέας Πρωτοδικών κυρία Ελένη Τουλουπάκη, η οποία ερευνά και άλλη υπόθεση ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Είναι η ίδια εισαγγελέας η οποία στις 11 Σεπτεμβρίου πήρε κατάθεση στην πρεσβεία μας στο Παρίσι από τον «πατέρα» της λίστας Λαγκάρντ, Ερβέ Φαλτσιανί.

Μαζί με άλλους δύο συναδέλφους της και τον προϊστάμενο της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών παρέλαβαν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στοιχεία για τους επτά διαχειριστές της λίστας Λαγκάρντ, ορισμένοι από τους οποίους ερευνώνται και για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό το ξέπλυμα βρώμικο χρήματος.

Στην επίσκεψη στη Γερμανία, που ολοκληρώνεται το απόγευμα της Τρίτης, εκτός από τα στοιχεία-βόμβα που προσκομίζει το ελληνικό κλιμάκιο στη χώρα μας, υπεγράφη και συμφωνία Ελλάδας - Γερμανίας για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας στην ανάλυση των πολύτιμων αρχείων των τραπεζών προκειμένου  να εντοπιστούν οι δράστες της φοροδιαφυγής καθώς και οι δρόμοι ξεπλύματος του μαύρου χρήματος. Τα στοιχεία έχουν σταλεί και στο τμήμα Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Οικονομικών. 

Σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη ο έλεγχος των νέων στοιχείων θα αρχίσει άμεσα και θα διασταυρωθούν και με δηλώσεις του πόθεν έσχες.

tovima.gr     Παπαδάκου Γιάννα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου