Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Ο θησαυρός της Βεγγάζης από την εποχή του Μ.Αλεξανρου, εξαφανίστηκε!

Ίσως να είναι μία από τις μεγαλύτερες αρχαιολογικές κλοπές της ιστορίας.Ίσως και η μεγαλύτερη.


Σύμφωνα με δημοσίευμα των Sunday Times μια ανεκτίμητη συλλογή από 7.700 χρυσά, αργυρά και χάλκινα νομίσματα από την αρχαιότητα - γνωστά ως Θησαυρός της Βεγγάζης - έχουν κλαπεί από ένα υπόγειο θησαυροφυλάκιο της πόλης όταν μια συμμορία με τρυπάνι το διέρρηξε.

Ένας εμπειρογνώμονας τη χαρακτηρίζει ως «μια από τις μεγαλύτερες κλοπές σε αρχαιολογικούς ιστορία», με πολλά από τα αντικείμενα που χρονολογούνται από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου κι αυτό είναι που δίνει “ελληνικό ενδιαφέρον” στην υπόθεση.

Είναι αδύνατο να δοθεί μία εκτίηση για το θησαυρό, αλλά ένα αρχαίο ελληνικό νόμισμα από την Καρχηδόνα πωλήθηκε αυτό το μήνα στην τιμή ρεκόρ των £ 268,000 σε δημοπρασία στο Παρίσι.

Οι θυρίδες στην Εθνική Εμπορική Τράπεζα της Βεγγάζης βρέθηκαν σπασμένες και η συμμορία απ΄ ότι φαίνεται ενδιαφερόταν μόνο για τους αρχαίους θησαυρούς, αφήνοντας ανέγγιχτα τα αντικείμενα μικρότερης αξίας.

Η κλοπή φαίνεται να έχει γίνει από ανθρώπους που ήξεραν τι έψαχναν. Η κλοπή προσδιορίζεται ότι έγινε τον Μάϊο,όταη η Βεγγάζη φλεγόταν.

Εκτός από τα νομίσματα ο θησαυρός της Βεγγάζης που έκανε φτερά περιλαμβάνει κοσμήματα,μενταγιόν,βραχιόλια,περιδέραια,σκουλαρίκια,δαχτυλίδια και χρυσά περιβραχιόνια καθώς πολλούς πολύτιμους λίθους.

Σύμφωνα με τον Χαλάντ Μοχάμετ Αλ Χαντάρ,ένα καθηγητή του αρχιαολογικού τμήματος του Πανεπιστημίου της Βεγγάζης “ισλαμικά και ελληνικά χρυσά νομίσματα εντοπίστηκαν να πωλούνται στην αγορά χρυσού της Βεγγάζης”.

Η νέα ηγεσία της Λιβύης δεν είχε κάνει γνωστή τη κλοπή για να αποφύγει την αρνητική δημοσιότητα,όμως πλέον έχει κινητοποιηθεί η Ιντερπόλ,η Ουνέσκο και τα Ηνωμένα Έθνη.

Σύμφωνα με εφημερίδα της Αιγύπτου,έχει συλληφθεί ένας αγρότης ο οποίος προσπάθησε να περάσει λαθραία στην Αλεξάνδρεια 503 χρυσά νομίσματα ,από τη Λιβύη. Οι αρχές πιστεύουν ότι πρόκειται για μέρος του θησαυρού της Βεγγάζης.

Ιταλοί αρχιαολόγοι λένε,ότι η αξία του θησαυρού είναι ανεκτίμητη.

Τα περισσότερα ευρύματα αρχαιλογικού ενδιαφέροντος είχαν ανακαλυφθεί μεταξύ 1917 και 1922 .Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου είχαν μεταφερθεί σε μουσείο της Ρώμης και επεστράφησαν στη Λιβύη το 1961.

onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου