Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Υπάρχει φιλία μεταξύ των ζώων ;


Τι είναι η φιλία; Είναι ο στενός και θερμός δεσμός δυο ή περισσότερων προσώπων, που στηρίζεται στην αμοιβαία ανιδιοτελή αγάπη και εκτίμηση. Είναι ο πολύτιμος και σταθερός δεσμός που ενώνει ενάρετους ανθρώπους, στη καταγωγή ξένους ή συγγενείς.

Οι εκλεκτότεροι πνευματικοί άνθρωποι όλου του κόσμου έχουν αναγνωρίσει και έχουν εξυμνήσει την πραγματική φιλία και πολλοί, από τα αρχαιότατα χρόνια ως σήμερα, έχουν γράψει γι’ αυτήν ότι είναι ένα από τα πιο απαραίτητα και τα πιο βασικά στηρίγματα του ανθρώπου για την επίλυση των προβλημάτων του, για την προκοπή του και για την ευτυχία του.

Τι συμβαίνει όμως όταν μιλάμε για φιλίες μεταξύ ζωών; Οι επιστήμονες πίστευαν εδώ και πολύ καιρό, ότι  φιλία μπορεί να υπάρξει μόνο μεταξύ των ανθρώπων, Αλλά ακόμα και εδώ ο άνθρωπος δεν έχει το μονοπώλιο. Υπάρχουν σίγουρα φιλίες και μεταξύ των ζώων του ίδιου είδους, ακόμη και σε διαφορετικά είδη ισχυρίζονται τώρα ορισμένοι επιστήμονες.

Για τη διδακτορική της διατριβή, η γερμανίδα βιολόγος Άννα Βασιλέφσκι εξέτασε στην Αγγλία, κοπάδια από γαϊδούρια, άλογα, πρόβατα και βόδια, για να καταγράψει ποιες ομάδες  ζώων πλησιάζουν η μια την άλλη  στους  βοσκότοπους. Ειδικότερα, τα γαϊδούρια και τα βοοειδή πλησίαζαν τους ιδίους ομοφύλους συντρόφους. Για την βιολόγο, αυτό ήταν ένα σημάδι της φιλίας.

Επίσης, ελέφαντες, μαϊμούδες και  δελφίνια έχουν μια σχέση φιλίας, καθώς και οι θηλυκές  νυχτερίδες, όπως απέδειξε μια πρόσφατη μελέτη. 

Τα Πρακτικά της Βασιλικής Εταιρείας Β Gerald Kerth του Πανεπιστημίου του Γκρειςβαλντ στην Γερμανία, αναφέρουν ότι οι νυχτερίδες όχι μόνο προτιμούν "να κρεμαστούν  έξω με μια φίλη", αλλά  η αγάπη ήταν τόσο μεγάλη, που η μια παρείχε βοήθεια στην άλλη κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης!!!

Από όλα τα αγαθά που κάνουν τη ζωή του ανθρώπου πιο ευτυχισμένη, τίποτε δεν είναι μεγαλύτερο,  τίποτε πιο ευχάριστο, από την πραγματική φιλία.

TZAKOY EΛENA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου