Διοικητικός υπάλληλος του Αχιλλοπούλειου νοσοκομείου που διατηρούσε ταυτόχρονα νυχτερινά κέντρα, απουσίαζε από την εργασία του συνολικά επί... 64 μήνες! Απολύθηκε με απόφαση πειθαρχικού συμβουλίου
Δύο εργαζόμενοι στο "Αχιλλοπούλειο" νοσοκομείο του Βόλου, που είχαν αναγάγει την εργασία τους σε... χόμπι και εμφανίζονταν σ' αυτήν όποτε τους "κάπνιζε", απολύθηκαν από την υπηρεσία τους με απόφαση της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας.
Ο ένας απ' αυτούς, μάλιστα, είναι και ιδιοκτήτης νυχτερινών κέντρων στον Βόλο και είχε πάνω από έναν χρόνο να πατήσει το πόδι του στο νοσοκομείο, όπου είχε (θεωρητικά) την ευθύνη της διαχείρισης των κληροδοτημάτων του ιδρύματος(!), δηλαδή μίας κινητής και ακίνητης περιουσίας αξίας εκατομμυρίων ευρώ.
Οταν, μάλιστα, τα μέλη της σημερινής διοίκησης του νοσοκομείου έκαναν τον σχετικό έλεγχο, έμειναν με το στόμα ανοιχτό: διαπίστωσαν πως ο συγκεκριμένος υπάλληλος είχε συμπληρώσει συνολικά 1.600 μέρες (!!) αδικαιολόγητων απουσιών από την εργασία του, αλλά κανείς ποτέ δεν ασχολήθηκε μαζί του. Δεν αναζητήθηκε από τους προϊσταμένους ή τους συναδέλφους του, δεν ελέγχθηκε από τις διοικήσεις του ιδρύματος, δεν πειράχτηκε από το συνδικαλιστικό σωματείο.
"Επρεπε να έχει απολυθεί 6 φορές μέχρι σήμερα", τόνισε χαρακτηριστικά στο "Εθνος" αρμόδια πηγή του νοσοκομείου που συμμετείχε στους ελέγχους και διερωτήθηκε πώς είναι δυνατό να μπορεί κάποιος να μην "πατάει" στη δουλειά του συστηματικά, να το κάνει αυτό ανεμπόδιστα επί χρόνια και κανείς να μη μιλάει γι' αυτό. "Δεν ξέρω τι είναι χειρότερο: το να μη γνώριζαν ή να γνώριζαν και να κώφευαν στο πλαίσιο μιας ιδιότυπης ασυλίας ή αλληλεγγύης", σχολίασε.
Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα, παραπέμπεται με το ερώτημα της απόλυσης ο δημόσιος υπάλληλος ο οποίος απουσιάζει αδικαιολόγητα από την υπηρεσία του επί τουλάχιστον 22 συνεχόμενες μέρες ή συμπληρώνει πάνω από 30 μέρες αδικαιολόγητων απουσιών συνολικά μέσα σε διάστημα ενός έτους.
Παραπομπή
Η διοίκηση του "Αχιλλοπούλειου" παρέπεμψε την υπόθεση στην 5η ΥΠΕ, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, δύο φορές επέστρεψε τον φάκελο στο νοσοκομείο, επικαλούμενη νομικά ζητήματα και λόγους αναρμοδιότητας. Τελικά, μετά την επιμονή της διοίκησης ότι ο νόμος είναι σαφής και δεν επιδέχεται άλλων ερμηνειών, ο υπάλληλος παραπέμφθηκε στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο της υπηρεσίας, το οποίο αποφάσισε πρόσφατα την οριστική παύση από την εργασία του. Ο ίδιος ο υπάλληλος φέρεται πως έχει αποδεχτεί την απόλυση, ομολογώντας στα μέλη του πειθαρχικού συμβουλίου πως "δεν πήγαινε άλλο".
ΑΠΟΛΥΘΗΚΕ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ
Επιδημία... "εξαφανισμένων"
Η ίδια ποινή επιβλήθηκε και σε έναν δεύτερο υπάλληλο του ίδιου νοσοκομείου, ο οποίος εργαζόταν ως βοηθός σε ασθενοφόρο και απουσίαζε για συνεχόμενο χρονικό διάστημα σχεδόν δύο μηνών, χωρίς να ζητήσει άδεια από την υπηρεσία. Πηγές του νοσοκομείου διευκρίνιζαν στο "Εθνος" πως πρόκειται για διαφορετική περίπτωση απ' αυτή του επιχειρηματία νυχτερινών κέντρων, που συνδέεται με προσωπικά προβλήματα και προβλήματα υγείας του υπαλλήλου.
Υποστήριζαν πως ο συγκεκριμένος υπάλληλος δεν είναι σε θέση σήμερα να ανταποκριθεί στην εργασία του και πως η διακοπή της εργασιακής σχέσης θα του επιτρέψει να τύχει της αναγκαίας αγωγής και πρόνοιας.
Το νέο σύστημα
Η διοίκηση του "Αχιλλοπούλειου" έχει υιοθετήσει νέο σύστημα ελέγχου της παρουσίας των εργαζομένων στις θέσεις τους, που απαιτεί την αυτοπρόσωπη παρουσία και υπογραφή κατά την προσέλευση και αποχώρησή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι έλεγχοι που έγιναν έχουν ανακαλύψει κι άλλες περιπτώσεις αδικαιολογήτως "εξαφανισμένων" υπαλλήλων, και ήδη έχουν σταλεί άλλοι δύο φάκελοι στην ΥΠΕ.
Ο Σύλλογος Εργαζομένων στο νοσοκομείο δεν πήρε θέση στο ζήτημα.
ethnos.gr ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου