Η πρώτη αντίδραση της γερμανικής κυβέρνησης στην εξαγγελία δημοψηφίσματος του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου για την έγκριση, ή μη, της συμφωνίας για το «κούρεμα» κατά το 50% του ελληνικού χρέους ήταν μάλλον δυσφορία.
Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός είχε ενημερώσει την καγκελάριο της Γερμανίας και τον πρόεδρο της Γαλλίας ότι θα διενεργήσει δημοψήφισμα.
Το Βερολίνο δηλώνει αιφνιδιασμένο από την κίνηση Παπανδρέου και όπως τονίζεται δεν υπήρχε καμία σχετική πληροφόρηση. Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, έκανε λόγο για «εσωτερική εξέλιξη» που δε σχολιάζεται.
«Η σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης διατύπωσε την περασμένη εβδομάδα σαφείς προσδοκίες. Σύμφωνα με αυτές, το δεύτερο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του χρόνου. Επ' αυτού εργαζόμαστε εντατικά όλη αυτή την περίοδο. Όσον αφορά την προαναγγελία ενδεχόμενου δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, πρόκειται για μια εξέλιξη που αφορά την εσωτερική πολιτική στην Ελλάδα, για την οποία η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει καμία επίσημη πληροφόρηση και για τον λόγο αυτόν δεν την σχολιάζει», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Κλίμα αιφνιδιασμού και ανησυχίας μεταφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ για την "υψηλού ρίσκου" αναγγελία διενέργειας δημοψηφίσματος για τη συμφωνία «κουρέματος» του ελληνικού χρέους από τον Έλληνα πρωθυπουργό. Κάνουν λόγο ακόμα και για επιστροφή στη δραχμή.
"Η διάσωση είναι σε κίνδυνο. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν απόρριψη" αναφέρει η γερμανική Handelsblatt. "Ο Έλληνας πρωθυπουργός κάνει έναν περίεργο ελιγμό. Τώρα η τράπουλα ανακατεύεται, γιατί το "ναι" των Ελλήνων είναι αμφίβολο. Αρχίζει ένα συναρπαστικό ματς, που δυνητικά μπορεί να οδηγήσει σε χρηματοπιστωτικό κραχ".
"Η ανακοίνωση από την Αθήνα έπεσε σαν βόμβα και προκάλεσε σοκ και οργή μεταξύ εταίρων στην ΕΕ, τους κρατικούς πιστωτές της χώρας και τους επενδυτές, με τους οποίους ο Παπανδρέου φλερτάρει εδώ και μήνες. Ποια είναι η αξία των λόγων του Έλληνα Πρωθυπουργού; Μπορείτε να εμπιστεύεστε τον κύριο Παπανδρέου σε όλα; Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι αυτό που ο Παπανδρέου θέλει θέτοντας δημοψήφισμα, είναι να καταρρεύσουν οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής της ΕΕ της περασμένης εβδομάδας" αναφέρει η εφημερίδα.
Η Βρετανική Guardian, αναφέρει πως τα αναπάντητα ερωτήματα είναι: "τι θα ερωτηθεί ο ελληνικός λαός; Σε περίπτωση που το δημοψήφισμα είναι διατυπωμένο ως επιλογή μεταξύ του ευρώ και της δραχμής, τι θα συμβεί αν ο ελληνικός λαός επιλέξει να βγει από το ενιαίο νόμισμα; Αν ναι, τι θα συνέβαινε στις τράπεζες και την ανακεφαλαιοποίησή τους;".
Η γαλλική εφημερίδα Le Monde αναφέρει ότι "ο κ.Παπανδρέου φαίνεται ότι ήταν το θύμα μιας εξέγερσης μέσα στο ΠΑΣΟΚ". Όμως, έως ότου γίνει το δημοψήφισμα, όλο το σχέδιο που αποφασίστηκε στις Βρυξέλλες καταρρέει". Γαλλικοί κύκλοι, που επιβεβαιώνουν ότι και οι Γερμανοί έχουν αιφνιδιαστεί και το ΔΝΤ, αναρωτιούνται "πώς θα μπορέσει να ζήσει η Ελλάδα ως το δημοψήφισμα, αν τελικά αυτό γίνει".
Σύμφωνα με το Reuters, ο Φινλανδός υπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα έχει υποχρέωση να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, ειδάλλως δε θα παρασχεθεί καμία βοήθεια: "Ξαφνικά αν καταψηφίσει τις μεταρρυθμίσεις, τότε θα είναι η Ελλάδα που θα έχει παραβιάσει τη συμφωνία" δήλωσε.
TZAKOY EΛΕΝΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου