Σε μια επίδειξη οργής, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε «δηλητηριώδη βέλη» κατά του Παρισιού. Μίλησε για «μια πολιτική που βασίζεται στον ρατσισμό, την διάκριση και την ξενοφοβία», αναφερόμενος στην απόφαση του γαλλικού κοινοβουλίου να εγκρίνει το νομοσχέδιο για την ποινικοποίηση της άρνησης της γενοκτονίας των Αρμενίων. Ηδη η Αγκυρα ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στη γαλλική πρωτεύουσα.
Ο τούρκος πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι «δύσκολα θα επουλωθούν οι πληγές που άνοιξε το Παρίσι με αυτή του την κίνηση, κάνοντας λόγο για «αναθεώρηση των σχέσεων» με την Γαλλία.
Ο Ερντογάν ανακοίνωσε επίσης ότι η Άγκυρα διακόπτει όλες τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και δραστηριότητες με την σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ, Γαλλία, συμπληρώνοντας ότι σκοπεύει να ακυρώσει τις άδειες προσγείωσης στο έδαφός της για τα γαλλικά στρατιωτικά αεροσκάφη, καθώς και τις άδειες ελλιμενισμού προς τα γαλλικά πολεμικά πλοία.
Προηγουμένως η Τουρκία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Παρίσι, ενώ είχε προειδοποιήσει ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες- απειλώντας και με μποϊκοτάζ- σε περίπτωση που εγκριθεί από το γαλλικό κοινοβούλιο- όπως και έγινε νωρίτερα σήμερα- το νομοσχέδιο το οποίο ποινικοποιεί την άρνηση των γενοκτονιών και κυρίως της γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Τούρκους, το 1915.
Σε περίπτωση άρνησης, προβλέπεται φυλάκιση ενός έτους και επιβολή προστίμου ύψους 45000 ευρώ.
Πριν τις οργισμένες αντιδράσεις της Άγκυρας, ο υπουργός εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ, είχε εκφράσει την αντίθεσή του προς ένα «άχρηστο και αντιπαραγωγικό» όπως το χαρακτήρισε νομοσχέδιο, που θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαίτερα επιζήμιο- όπως υπογράμμισε- για τις διπλωματικές σχέσεις των δυο χωρών.
Τόνισε παράλληλα ότι «η θέσπιση νόμων στην Γαλλία δεν πρόκειται να αλλάξει νοοτροπίες στην Τουρκία», μια θέση που έρχεται σε αντίθεση με την σαφή υποστήριξη την οποία έχει δείξει ο Νικολά Σαρκοζί στο επίμαχο νομοσχέδιο που θα συζητηθεί στην γερουσία το 2012.
Διαμαρτυρίες
Νωρίτερα σήμερα, περίπου 4000 Τούρκοι συγκεντρώθηκαν μπροστά από την βουλή για να διαμαρτυρηθούν. Μάλιστα εντός του κοινοβουλίου, κατά την έναρξη της συζήτησης, στις θέσεις που παρέχονται στους επισκέπτες βρέθηκαν πολίτες τόσο τουρκικής όσο και αρμενικής προέλευσης. Η αστυνομία αύξησε την παρουσία της στο χώρο για να προλάβει τυχόν εντάσεις.
«Δεν καταλαβαίνω γιατί η Γαλλία επιδιώκει να λογοκρίνει την δική μου ελευθερία έκφρασης... Ανά πενταετία ξανανοίγει αυτή η συζήτηση, επειδή πλησιάζουν εκλογές», υποστήριξε ο Γιλντίζ Χαμζά, πρόεδρος ένωσης που εκπροσωπεί 700 οικογένειες τουρκικής προέλευσης, μιλώντας στο Reuters.
Υπήρχαν εκτιμήσεις ότι ο αριθμός των διαδηλωτών τουρκικής καταγωγής θα έφθανε τις 10.000.
ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου